Notícia

Demanen que la Generalitat reprovi el jutge de Lleida contrari al català

El magistrat considera que usar la llengua catalana als jutjats de Catalunya és 'una deliberada manca de respecte i de mínima educació' · També va titllar la Generalitat d' 'administració regional espanyola'

justicia-mall
justicia-mall

L'entitat Sobirania i Justícia ha presentat un escrit a la consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Pilar Fernández Bozal, per demanar-li que reprovi José María Magán, el jutge de Lleida que entre d'altres desconsideracions i menyspreus va qualificar l'ús de la llengua catalana als jutjats catalans i als procediments judicials com a "una deliberada falta de respecte i de mínima educació". Magán així ho ha plasmat en una sentència que recollia aquesta setmana el diari Avui, on el magistrat qualifica la Generalitat d' "administració regional espanyola" motiu pel qual considera que la pretensió que els lletrats que representen el govern català als tribunals usin el català és ofensiu, tot i que la presència d'aquesta llengua és pràcticament inexistent al sector judicial català. La sentència donava la raó a un ciutadà que va demanar que es paralitzés l'execució d'una multa de trànsit, i criticava la "descortesia" de la Generalitat d'usar el català amb un ciutadà de fora del Principat, a qui qualifica de "cavaller i noble" per acceptar l'actitud del govern català.El jutge no només va desestimar la multa sinó que va condemnar la Generalitat a pagar la despesa que ha generat el procediment judicial i li retreu "resistència a col·laborar amb la justícia" i "mala fe" pel fet d'haver usat el català al procediment judicial. De fet Magán fins i tot assegura que la Generalitat "sap usar el castellà" perquè ho fa "quan li convé" (per recaptar diners) donat que l'expedient "està tramitat en castellà". El magistrat conclou que "resulta quasi increïble que una administració regional espanyola pugui renyar un funcionari espanyol pel fet d'utilitzar l'idioma espanyol als tribunals espanyols".

Sobirania i Justicia considera que el dret a usar la llengua catalana davant l'Administració de Justícia "és un dret indiscutible" i lamenta que, justament quan l'ús del català està més sota mínims que mai, fins al punt que hi ha encetada la campanya No canviem de llengua "es facin manifestacions intolerables i antiestatutàries".

 

Per tot això l'entitat demana a la seva instància a la consellera:

 

1. Que de manera immediata la consellera de Justícia faci públic un comunicat expressant la seva disconformitat amb el contingut de la sentència emessa pel jutge del Tribunal Contenciós Administratiu número 1 de Lleida, José María Magán, per la desconsideració i menyspreu a les institucions d'autogovern catalanes i per l'incompliment de la normativa lingüística d'ús del català als jutjats de Catalunya.


2. Que la consellera de Justícia informi al Consejo del Poder Judicial, a fi i efecte que s'iniciï el corresponent expedient disciplinari de l'esmentat jutge.

 

Sobirania i Justícia considera que ni el país ni la llengua "no poden veure's humiliades per un jutge que treballi a Catalunya i no tenir cap instrument sancionador que permeti esmenar, corregir i sancionar actuacions d'aquesta mena".


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.238.545 missatges
  • 219.045 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat