Notícia

Taradell estrena escola gràcies a una iniciativa privada sense afany de lucre

Fem Escola Taradell desafia la crisi i impulsa la renovació i reconstrucció de l'antic centre d'ensenyament amb la col·laboració del teixit empresarial local

fem-escola-taradell-osona
fem-escola-taradell-osona

Què fer quan cal renovar una escola i la crisi econòmica encalla qualsevol acció en aquest sentit? Hi ha dues opcions: esperar a què algú disposi del fons econòmic suficient per posar-hi fil a l'agulla; o bé, traçar una alternativa i posar-se a treballar. A Taradell (Osona) un grup de persones ha vist en la crisi una oportunitat i ha fundat Fem Escola Taradell, una societat sense afany de lucre creada l'any 2010 per dotar de noves instal·lacions l'escola Sant Genís i Santa Agnès, una de les tres de les quals disposa el poble. Fins ara ja s'han construït les noves infraestructures de l'escola de Sant Genís i Santa Agnès, enderrocant el vell edifici per fer-hi pisos i així pagar les despeses de construcció del nou edifici. Aquesta és la formula que ha trobat l'associació per reformar el col·legi, que estava molt deteriorat, i al mateix temps revitalitzar l'activitat econòmica al centre del poble.Actualment, la nova escola Sant Genís i Santa Agnès disposa de 1.300 metres quadrats i s'ubica a la Rectoria, l'altre part de l'Escola Sant Genís i Santa Agnès.

Però, com ha pogut l'escola assumir econòmicament la construcció d'una infraestructura d'aquestes característiques? Gràcies al retorn als valors més magnànims, alhora causa i conseqüència del context de dificultats econòmiques a què ens afrontem actualment. Paral·lelament la campanya ha permès dinamitzar altres sectors socials durant el procés: ocupació de llocs de treball durant un llarg període i per tant reducció de l'índex d'atur a Taradell, construcció i comercialització de 16 pisos i locals comercials a preu de cost i construcció d'un nou eix comercial al centre del poble.

Aquesta operació ha estat coordinada des del sector privat i la predisposició ciutadana; però el benefici es trobarà en la globalitat del poble. A més a més, pel desenvolupament de Fem Escola Taradell hi ha jugat un paper imprescindible l'entitat bancària Unnim i més de 20 industrials taradellencs i de la comarca. Durant dos anys la societat s'ha encarregat de traçar una estratègia que permetés gaudir d'un nou espai educatiu sense comportar cost econòmic a l'administració i a la població.

 

Primer es van efectuar els tràmits de permuta de construcció de la nova escola pel solar al pati de la rectoria i es va constituir un credit hipotecari a l'entitat financera Unnim. Unnim va donar la possibilitat de tirar endavant el projecte i així poder pagar el 70% del cost de la infraestructura. És important remarcar que els industrials que han col·laborat en el projecte hi han aportat gran part del valor ja que fins al moment només han cobrat un 70% de les seves factures. Amb els diners de les vendes dels habitatges i locals es pagarà les factures que han quedat pendents dels industrials i es retornarà el credit de l'entitat financera. D'acord amb els objectius magnànims del projecte, la venda d'aquests pisos serà a preu de cost, és a dir, sense benefici de promotor.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.090.134 missatges
  • 214.072 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums