Notícia

304 anys de la derrota a la Batalla d'Almansa

La batalla va enfrontar els exèrcits borbònics francocastellans de Felip V contra els austriacistes partidaris de l'arxiduc Carles · Va ser el principi de la fi de la Corona d'Aragó

amena_31
amena_31

Aquest 25 d'abril es compleixen 304 anys de la batalla decisiva de la Guerra de Successió de la corona de Castella, on el bàndol francocastellà comandat per Felip V -borbons i filipistes- va derrotar el bàndol austriacista que donava suport a l'Arxiduc Carles d'Àustria. Castella ocupà aleshores el Regne de València per dret de conquesta i hi imposà els temuts Decrets de Nova Planta. No cal dir que el Regne de València va perdre en aquell mateix instant tots els furs de què disposava fins aleshores. La Batalla d'Almansa fou el principi de la fi de la Corona d'Aragó o Corona catalanoaragonesa. El Principat de Catalunya i les Illes restaren fidels a l'Arxiduc Carles fins el 1714 i 1715 respectivament, moment en què van caure sota el jou de la corona castellana. El 1716 un últim i definitiu Decret de Nova Planta signava i marcava el final de la Corona d'Aragó, moment en què s'abolien les seues principals institucions i veia reduïda a la mínima expressió la seua independència, autonomia, mercat, moneda i lleis pròpies.A Xàtiva des de fa molts anys pengen cap per avall un quadre de Felip V en record de la crema de la ciutat per part de les tropes borbòniques, un cop acabada la Batalla d'Almansa.

 

Vincle relacionat:

- Digitalització del reportatge sobre la Batalla d'Almansa aparegut al diari espanyol Información (Universitat d'Alacant)

 

 


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.011.064 missatges
  • 211.549 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums