Notícia

200.000 alumnes no poden estudiar en valencià per manca de places

Escola Valenciana calcula que vora 420.000 ho faria si es pugués escollir en tots els centres públics, privats i concertats · L'entitat vol arribar als 230.000 matriculats en valencià el curs 2011-2012

educacio-alumnes-escola-eso-ensenyament-aula
educacio-alumnes-escola-eso-ensenyament-aula

Escola Valenciana ha presentat avui la campanya de matriculació "Dóna-li l'oportunitat. Matricula en futur, matricula en valencià" [vídeo] amb l'objectiu d'arribar als 230.000 alumnes als programes d'ensenyament en valencià (PEV/PIL). L'entitat ha xifrat en 420.000 els alumnes de primària i secundària que escollirien l'opció d'ensenyament amb llengua vehicular catalana si existís l'opció de fer-ho a tots els centres públics, privats i concertats del País Valencià. Al curs anterior, 2010-2011, 222.236 alumnes van ser escolaritzats als programes PEV i PIL, i per tant en valencià. L'entitat ha elaborat diversos informes on calcula que la demanda potencial d'aquestes places és d'un 55% de la població escolar, fet que elevaria a 421.284 alumnes que estudiarien en valencià si hi hagués prou oferta. Per tant 200.000 alumnes de primària i secundària del País Valencià es queden sense poder estudiar en valencià per manca de plaça, tot i que aquesta seria la seva voluntat.La Unitat per l'Educació Multilingüe i Escola Valenciana insisteixen en què els programes educatius que ofereixen millors resultats acadèmics i lingüístics són el Programa d'Immersió Lingüística (PIL) i el Programa d'Ensenyament en Valencià (PEV). L'entitat incrementa els seus esforços en resposta a la manca d'iniciativa de la Conselleria d'Educació per fomentar la matriculació en els programes en valencià.

 

Escola Valenciana ha intensificat els esforços per fer aquesta campanya donada la manca de suport de la Conselleria d'Educació a l'impuls a la matriculació en valencià i la reducció de recursos i personal destinat a aquest objectiu.

 

matricula-valencia-escolavalenciana-campanya-2011

 

El president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha defensat els programes en valencià, el PIL i el PEV, com la millor via per aprendre diverses llengües. "L'ensenyament en valencià obri la porta a les llengües. Els alumnes matriculats en PEV i PIL acaben l'educació obligatòria amb un millor domini del valencià, el castellà i l'anglés. I no ho diem nosaltres perquè sí, està demostrat a diversos estudis que ha fet la pròpia Conselleria d'Educació", ha afirmat Vicent Moreno. "Per això no només des d'Escola Valenciana i la Unitat per l'Educació Multilingüe recomanem la matriculació en valencià, sinó que les universitats públiques valencianes donen suport a la campanya". Podeu veure una descripció dels programes PEV, PIL i PIP al servidor web de la Generalitat.

"Les famílies saben que l'ensenyament en valencià és sinònim de qualitat, i per això cada curs hi ha més famílies que demanen matricular en valencià", ha afirmat. "La demanda en valencià no creix perquè sí, ho fa perquè els resultats són molt evidents. El valencià no és cap problema per assolir el plurilingüisme. Tot el contrari: l'ensenyament en valencià és sinònim de qualitat. Amb l'ensenyament en valencià obrim la porta a les llengües, obrim la porta a les oportunitats de futur, ens obrim la porta al món".

Per Vicent Moreno, "no és comprensible que el Consell continue sense apostar clarament per la matriculació en valencià quan és evident que és el model que funciona. És el model que defensem des d'Escola Valenciana perquè és millor i a més contribueix decisivament a l'impuls del valencià a la societat. Com el Consell no el vol potenciar portser és perquè no vol que funcione el model educatiu o no vol que el valencià avance socialment".

El president d'Escola Valenciana ha afegit que el fet que diversos ajuntaments governats per diferents partits donen suport a la campanya "demostra que el valencià no té color polític, el que importa és la voluntat de fer-lo avançar perquè siga una llengua plenament normalitzada. Qui vulga fer aquest camí, vinga d'on vinga, trobarà la nostra mà estesa per fer-lo junts".


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.010.568 missatges
  • 211.538 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums