Notícia

L'ús del català a la justícia és pràcticament inexistent

'Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia' denuncia que la situació del català empitjora per moments al sector judicial · El 2009 només el 16% de les sentències es van dictar en llengua catalana

justicia-mall
justicia-mall

L'Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia ha denunciat que l'ús del català als jutjats i als tribunals de justícia catalans està experimentant un retrocés i és "pràcticament inexistent". Segons les dades de 2009, només un 16% de les sentències es van dictar en català, mentre que el 2008 la xifra era del 20%. De 2010 encara no hi ha dades oficials sobre l'ús del català al sector judicial, però l'entitat preveu un empitjorament de les xifres respecte de 2009 i per això creu que "cal actuar" el més aviat possible davant la situació. Segons les dades oficials la pràctica totalitat del personal del sector judicial (99%) té els coneixements adequats de català per entendre l'usuari oralment en català i llegir documentació en català. El 91,7% està capacitat per respondre oralment en català i el 80,6% ho està per escriure documentació en llengua catalana. De fet 178 jutjats de Catalunya asseguren que el 100% del seu personal pot escriure documentació en català.L'entitat ha detectat que, sovint (tot i que no sempre), les persones que parlen català en tots els àmbits de la vida privada i social, canvien de llengua i utilitzen el castellà, tant de manera oral com escrita, a l'hora de relacionar-se amb l'Administració de justícia. L'entitat considera imprescindible que, des del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, es facin públiques, com més aviat millor, les darreres dades oficials i que es portin a terme les accions necessàries per revertir aquesta situació.

Principals dades d'usos lingüístics(*):

L'ús escrit dels jutjats:

* El 15,9% dels jutjats utilitzen el català a l'hora d'elaborar models propis, mentre que el 67,8% utilitzen el castellà
* El 8,2% dels jutjats diuen que utilitzen per defecte el català en la redacció de les seves sentències, mentre que el 64% manifesten que les notifiquen per defecte en castellà i un 22,9% no han adoptat cap criteri en relació amb la llengua a utilitzar en la redacció de les seves sentències.


* El 14,2% dels jutjats diuen que han adoptat el criteri d'utilitzar el català en la redacció de la resta de la documentació. El 51,1% de les oficines ha adoptat per defecte el castellà i un 27,5% no ha adoptat cap criteri lingüístic preferent.


L'ús oral:

* La llengua catalana és preferent en el 25,2% dels judicis. Val a dir que en molts casos els judicis són bilingües.
* En la comunicació fora dels actes de judici, en canvi, el 47,5% de les comunicacions orals amb els ciutadans es realitzen en català i el 52,3% en castellà.


(*) Dades de l'Enquesta d'usos lingüístics 2008, realitzada per la Secretaria General de Política Lingüística i el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.238.976 missatges
  • 219.055 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat