Notícia

La Generalitat valenciana modifica la llei d'ensenyament per limitar l'abast del valencià

Modifica un decret sobre l'aplicació de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) on limita l'extensió del valencià als Programes d'Incorporació Progressiva (PIP)

alejandro-font-mora-gran
alejandro-font-mora-gran

La Permanent del Consell Escolar del País Valencià ha aprovat la modificació del Decret 79/84 sobre l'aplicació de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) que limita l'extensió del valencià en els Programes d'Incorporació Progressiva (PIP), com ja havia avisat al seu dia Escola Valenciana. Ho ha fet malgrat els vots en contra dels sindicats STEPV, CCOO i UGT i també el vot contrari de la Confederació de pares i mares Gonçal Anaya. La modificació esmena l'article 10 que permet l'extensió progressiva de la llengua pròpia a l'ensenyament a partir del tercer curs de Primària. En els PIP, valencià i coneixement del medi sempre s'imparteixen com a mínim en valencià, i es poden anar augmentant progressivament. A partir d'ara es modifica aquest mínim d'assignatures en valencià, que serà a ser només d'una a part de l'àrea mateixa de valencià. Tot plegat el Consell ho justifica assegurant que s'esmena el decret "amb l'objectiu d'afavorir l'ensenyament adequat al medi sociocultural". La Conselleria d'Educació va assegurar que volia modificar la normativa perquè alguns centres 'm'abusaven' i impartien més assignatures en valencià de les mínimes.STEPV ha denunciat la "gravetat" de la proposta perquè frena l'extensió de valencià i ha assenyalat la manca de sentit d'anomenar els PIP "programes d'incorporació progressiva" si aquesta progressivitat s'anul·la.

 

A part el sindicat recorda que "aquesta modificació, combinada amb la proposta de creació d'una xarxa de centres plurilingües en què l'alumnat podrà triar la llengua en què es vol avaluar, desatén les recomanacions europees en el tractament integrat de llengües i significa una greu regressió cap a l'extensió i normalització de l'ensenyament en valencià i va dirigit a la defensa d'un model, anomenat falsament plurilingüe, on l'anglés es convertirà en llengua vehicular en detriment del valencià".

La realitat als centres educatius valencians, segons dades del curs 2010/11, és que només un 29% de l'alumnat (222.236 alumnes) estudien en valencià (programes PEV/PIL), mentre que un 71% (542.736 alumnes) estudia en programes PIP. És en aquest últim grup d'alumnat, precisament el majoritari, a qui se li impedirà que progressivament puga incorporar-se a l'ensenyament en valencià. Podeu veure una descripció dels programes PEV, PIL i PIP al servidor web de la Generalitat.

Per STEPV amb aquestes mesures "la Conselleria està donant un pas més en la seua política lingüística a l'ensenyament. Està passant de l'entrebanc a la involució. Si fins ara posava problemes en l'autorització de nous grups en valencià, ara ha iniciat una campanya d'agressions contra l'ensenyament en valencià via DOCV, amb la modificació de la normativa que fins ara permetia l'extensió de l'ensenyament en valencià".


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.251.527 missatges
  • 219.464 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat