Notícia

TV3 al País Valencià: Punt final

ACPV es veu obligada a clausurar tots els repetidors del senyal digital de TVC en territori valencià perquè no pot fer front a les multes del govern Camps · Final de trajecte d'unes emissions que es van iniciar ara fa 25 anys

seu-tv3-tvc-sant-joan-despi
seu-tv3-tvc-sant-joan-despi

Aquest dijous a darrera hora del vespre s'ha posat punt final a 25 anys de recepció de TV3 al País Valencià. Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha apagat poc abans de les 10 del vespre els tres repetidors del senyal digital de TV3 que encara tenia oberts en territori valencià (Mondúver, Perenxisa i el Bartolo). Ho ha fet just abans de l'entrada en vigor auqest divendres de la nova llei aprovada a corre-cuita a finals de desembre de 2010 per la Generalitat valenciana, ideada expressament per actuar contra l'entitat, que hauria obligat ACPV a pagar 120.000 euros per cada mes que els repetidors continuessin emetent TV3. L'entitat ha anunciat que no podia garantir de totes totes el pagament de les elevades sancions, i que per no posar en risc la seva pròpia supervivència, clausurava els repetidors. De fet l'entitat encara té pendent el pagamentde dues multes per un valor total de 600.000 euros imposades pel govern Camps per haver emès des dels 3 repetidors que la justícia li ha permès tancar: la Carrasqueta, Alginet i Llosa de Ranes. Així mateix ACPV ja ha pagat una multa de gairebé 127.000 euros a la Generalitat per motius similars.ACPV ha anat presentant recursos a les diferents ordres de pagament de les multes, però la darrera resolució de l'executiu valencià ha esgotat la via legislativa, i en cas de no fer front a les multes l'entitat podia ser embargada i els seus ingressos congelats.

És l'epíleg final d'un procés que es va iniciar l'any 1986 amb la instal·lació dels primers repetidors del senyal analògic de TV3, moment en el què era l'única televisió que emetia en català arreu del País Valencià, doncs els canals de la Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) no van arribar fins tres anys després, el 1989.

 

L'entitat i altres associacions del país van encetar en paral·lel a la lluita judicial amb la Generalitat una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) anomenada "Televisió Sense Fronteres" amb la intenció d'impulsar la reciprocitat d'emissions entre els canals públics de les dues Generalitats i ambdos territoris. La ILP va recollir més de 600.000 signatures i un gran suport cívic i associatiu. Un cop presentada a la Mesa del Congrés dels Diputats, però, el govern espanyol va intentar desestimar-la, malgrat que la mateixa Mesa li va reclamar posteriorment la seva admissió a tràmit per poder ser votada. De moment, resta paralitzada.

 

Enmig de tot plegat el govern espanyol i la Generalitat valenciana es passen la pilota pel que fa a la recepció legal i oficial de TV3 al País Valencià. El govern espanyol considera que al País Valencià "encara hi ha canals per adjudicar, i per tant, hi ha espai radioelèctric lliure i no cal habilitar-ne més", i per això descarta adjudicar-li un nou múltiplex, com ja va dir a finals de 2008. El govern valencià al seu torn continua assegurant amb fermesa, ja ho feia fa un any, que no hi ha canals suficients i que necessita un nou múltiplex, a més a més dels dos que ja té assignats, per permetre les emissions de TV3 via TDT al País Valencià.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.010.032 missatges
  • 211.520 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums