Notícia

L'AVL denuncia que la Generalitat discrimina el valencià a l'ensenyament

Segons l'Acadèmia Valenciana de la Llengua incompleix la LUEV ja que no li garanteix la igualtat amb el castellà al sistema educatiu en cap moment

palau-generalitat-valenciana
palau-generalitat-valenciana

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha denunciat que la Generalitat valenciana incompleix sistemàticament la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) i l'Estatut del País Valencià ja que no garanteix l'ensenyament en valencià en igualtat de condicions amb el castellà com garanteix en teoria l'actual marc legal. De l'anàlisi de l'actual situació del valencià en tot el sistema educatiu l'AVL conclou que "des de l'Educació Infantil fins a l'ensenyament universitari, es deduïx que no es garantixen plenament els drets lingüístics i, per tant, el principi d'igualtat lingüística que preveu la llei". L'Estatut d'autonomia en el seu article 6.2 garanteix als valencians "el dret a rebre l'ensenyament en valencià", mentre que la LUEV preveu que els alumnes de l'ensenyament obligatori allà on la incorporació del valencià és obligatòria "han d'estar capacitats per utilitzar oralment i per escrit el valencià en igualtat que amb el castellà.La màxima autoritat lingüística al País Valencià proposa 6 mesures per tal de garantir que no es produeixen discriminacions lingüístiques a l'ensenyament:

a) En les escoles infantils, proveir dels mitjans necessaris, tant de recursos humans com materials, per a preservar el dret dels pares i mares a poder educar els seus fills en valencià.


b) Assegurar l
'ensenyament en valencià en tots els centres educatius d'Educació Infantil, Primària i Secundària, i fer compatible la docència en valencià, en castellà i en una llengua estrangera en tots els programes educatius, a fi d'assolir realment el principi de cooficialitat lingüística entre el valencià i el castellà.


c) Garantir en l
'ensenyament universitari el dret de tots els alumnes que s'han matriculat en valencià a rebre una docència real i efectiva en valencià. I, en general, la presència del valencià com a llengua cooficial en el currículum i en les activitats de tota la comunitat universitària.


d) Satisfer, no només la demanda d
'ensenyament de valencià i en valencià en tot el sistema educatiu, sinó adoptar i incentivar totes aquelles iniciatives que servisquen per a fer real el principi de la igualtat lingüística, tant en l'àmbit estrictament docent com en el comunicatiu a tots els nivells.


e) Dissenyar programes d
'educació multilingüe que optimitzen la concurrència de llengües en l'àmbit educatiu valencià i que afavorisquen els valors de respecte i d'enriquiment cultural.


f) Promoure programes d
'intercanvi educatiu que permeten la difusió íntegra de la cultura valenciana, tant en la resta d'Espanya com en el conjunt de la Unió Europea, així com l'accés a la nostra cultura per part dels alumnes i estudiants nouvinguts.


g) Recomanar, en especial als responsables de les institucions públiques, que adopten una actitud exemplar quant a l
'ús oral i escrit del valencià, "la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana" segons figura en l'Estatut d'Autonomia (art. 6.1).

El Síndic de Greuges valencià ja va instar fa algunes setmanes la Generalitat a complir la legislació vigent en matèria lingüística. Sobre l'afer de l'AVL n'han parlat també el digital l'Informatiu i Valencianisme.com.

 

Mentrestant la Generalitat, mitjançant la Conselleria d'Educació, ha aprovat la modificació del Decret 79/84 sobre l'aplicació de la LUEV que limita l'extensió del valencià en els Programes d'Incorporació Progressiva (PIP), amb l'oposició dels sindicats d'ensenyament, tal com ja havia avisat al seu dia Escola Valenciana.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.251.527 missatges
  • 219.464 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat