Notícia

Jordi Pujol s'apunta a l'independentisme i admet que no fer-ho és 'rendir-se'

L'històric catalanista i expresident de la Generalitat enterra l' 'ara no toca' i admet que l'autonomisme i l'encaixisme s'han quedat sense arguments · L'opció que proposa Espanya 'equival a la rendició'

jordi-pujol
jordi-pujol

L'expresident de la Generalitat de Catalunya i figura històrica de CiU i del catalanisme, Jordi Pujol, ha abandonat finalment l' "ara no toca" que l'havia caracteritzat fins fa poc i ha admès que el projecte autonomista i encaixista per als catalans dins l'actual Estat espanyol "ja no té arguments". Ho ha assegurat aquest dimarts en l'article "Del Tribunal Constitucional a la independència. Passant pel Québec" publicat a la fundació que duu el seu nom i destapat per directe!cat. Al text Pujol repassa la història recent de Catalunya i de l'Estat espanyol, recordant que fa 30 o 35 anys "semblava viable" una Espanya plurinacional on els catalans hi puguessin encaixar dins una estructura que consolidés la seva personalitat pròpia i diferenciada, respectés la seva identitat, proporcionés un autogovern important i un finançament adequat. Però "això ha fracassat" constata l'expresident, ja que "des de fa uns anys s’ha anat consolidant un model homogeneïtzador" limitat i que ofega Catalunya econòmicament. És "la concepció de sempre d'Espanya: un poder polític unificat, centralització, uniformització lingüística i cultural de signe castellà. És el final de Catalunya com a nació, llengua, cultura i consciència col·lectiva". I per tot això, conclou que "l'alternativa només podria ser la independència".Així, segons Pujol, tot aquest procés d'anorreament de la nació catalana "no passaria demà mateix" però sí "a poques dècades vista" mitjançant "un procés gradual de marginació i de residualització de la catalanitat". A hores d'ara, assegura "és ingenu pensar que es podrà frenar el procés d'anar cargolant l'Autonomia, i de fet la identitat, l'autogovern i l'economia de Catalunya amb noves negociacions, com pretenen encara alguns socialistes catalans. Si algun canvi hi pot haver de moment més fàcil és que sigui per a mal que per a bé".

 

L'expresident recorda a l'article que "durant molts anys el nacionalisme català majoritari no ha estat independentista". Així "ha jugat la carta d'un autonomisme que garantís políticament i administrativament un sostre alt, econòmicament viable i amb garantia identitària. I refusava els requeriments que alguns sectors li feien que s'adherís a l'independentisme. Tenia arguments per a fer-ho". Però en canvi "ara ja no en té". Cada cop té menys arguments, com el de la viabilitat ("una Catalunya independent és viable") o "no posar en perill la cohesió interna catalana", però "fins i tot aquest argument perd pes a mesura que s'accentua tant i tant el tracte econòmic discriminatori, amb repercussions socials i humanes. Ara no té arguments polítics i cada cop menys arguments sentimentals. O econòmics".

 

Malgrat admetre que l'opció independentista "és de difícil realització" Pujol creu que l'altra opció "la que ens imposa Espanya, la dels partits espanyols i de les Institucions espanyoles, no és tan difícil perquè equival a rendir-se". I equival, també "a acceptar la marginació i l'ofec de Catalunya". Seria, segons l'expresident, o millor dit, és "el nostre final col·lectiu". Per tot això creu que arribat el cas "gent que mai no hauria somiat de fer-ho, votaria independència". Creu, no obstant, que s'hauria pogut evitar "si s'hagués acceptat que Catalunya és un poble amb personalitat pròpia, amb dret a ser respectat i considerat com a tal. I això era possible dintre d'Espanya". Però calia "no negar l'evidència" ni negar "el dret a la seva identitat i a un autogovern adequat". La porta dels fets diferencials "es va tancar aviat" excepte per als bascos, recorda Pujol.

L'expresident creu que s'ha constatat que el "café para todos" va ser "un error" i encara pitjor "com s'ha dut a terme i com se'n vol culminar l'aplicació". Pujol remarca que des del PP i del PSOE gent de primera fila "en parlen sense embuts" i constaten que "Catalunya és el Québec d'Espanya". Així l'expresident recorda que "el Québec no es trobaria bé en el Canadà, ni tractat correctament si se l'equiparés a Alberta, Labrador, Ontario o la Colúmbia Britànica, territoris d'arrel anglesa, anglòfons i d'origen històric molt diferent al del Québec". Per tant considerar Catalunya com al Québec "hagués estat en el seu moment una bona solució, però ara és possible?" es pregunta. Per què per Pujol si els catalans haguessin d'escollir entre "independència o ser el Québec espanyol, molta gent votaria això segon", però en canvi "per Espanya probablement un estatus així sigui tan intolerable com la independència".

 

Així als catalans, segons l'expresident, només els queda "esperar el dia d'un hipotètic referèndum oficial i vinculant", i mentrestant han de seguir un objectiu clar: "reforçar-nos internament. En economia, en creativitat cultural, en reforçament de la nostra societat civil, ... Sense esperar gaire ajut ni gaire justícia. Però amb la confiança que ens dóna una constatació: a Catalunya tenim país. HI ha gent amb iniciativa. Ara també, malgrat la crisi i l'hostilitat espanyola". I clou que "mentre hi hagi país hi haurà futur, i el país anirà aplicant dia a dia el seu dret a decidir".


Opina

Configuració
 • __23522__ 9.975 10

  El que fa falta es que ens organitzem militarment.

  És la unica manera de que els nostres enemics puguin prendre'ns seriosament.

  No és fàcil, però d'altres se'n han sortit prou bé. 

  M'agradaria veure el dia en que l'enemic passés a ser objectiu militar legitim del nostre exercit.

  Però de moment ens haurem de comformar amb la queixa de sempre.

  • __26371__ 824 9

   Tenim una colla de científics preparant artefactes per lluitar i guanyar. Artefactes d’alt standing. Sinuoses llums colpejaran el feixisme i no tindran altre remei que morir.

  • bouthuji 4.255 8 501

   Els que penseu així sou els ximples útils de l'espanyolisme al País Basc.

    

   • oprimit 19.404 15 79 👍 9.759

    Tots els països tenen exèrcit

    • bouthuji 4.255 8 501

     No, només els més bàrbars. Andorra com a exemple sense anar gaire lluny, però segur que n'hi ha molts més.

      

     • oprimit 19.404 15 79 👍 9.759

      Andorra està teòricament protegida per Espanya i França. I sí no li ha passat res és perquè és un punt al mapa tant petit que no molesta i perquè les conjuntures li han estat favorables, però si et penses que un futur Estat Català no tindrà exèrcit, estàs molt equivocat.

      • bouthuji 4.255 8 501

       Ets un paranoic... de qui et penses que ens hem de protegir nosaltres?

        

      • __19779__ 3.485 11

       company, catalunya per les seves dimensions no li cal un excèrit. Li cal la millor policia d'europa i el nillor centre d'intel·ligència. Una policia rollo SWAT per alertes nacionals, seria més que suficient.

       • oprimit 19.404 15 79 👍 9.759

        No hi estic d'acord, perquè espanya continuarà tenint exèrcit i en cas que hi hagi una conjuntura històrica adequada, ens tornaràn a envair.

         

        Ja en tenim d'SWAT, són els GEI (Grup Especial d'Intervenció) dels Mossos d'Esquadra.

        • __19779__ 3.485 11

         No ens envauran, de la mateix manera que no ens atacaran en la nostra independència. Per sort o sdesgràcia som a la UE. I d'aqui a uns anys poc importarà l'exèrcit nacional, doncs hi haura un superestat (Europa) amb el seu excèrcitm, bancs i demés institucions.

       • Pesca_crancs 11.089 8 189 👍 2.071

         Hi veus guaire diferencia? Policia militaritzable (entrenament militar) o exèrcit.

        • __19779__ 3.485 11

         si, no has de sostenir una organització com l'excèrcit, amb els seus tribunals, rangs, sous, missions absurdes....

          

         Diguem-ne que tots els accesoris de la policia d'èlit (similars als de l'excèrcit en determinades coses, llevat d'avions, tancs etc.), amb armes i tal, són d'ús no excloent, no són béns de l'excèrcit sino bens compartits per tot el cos que poden ser usats en varies missions.

          

         Un excèrcit és absurd, no te sentit posar tots els rangs mínims per a una població de 7 milions.

         • Pesca_crancs 11.089 8 189 👍 2.071

           Jo crec que hauriem de tenir una força militar digues-li com vulguis. Pero un país no ha de donar mai la imatge d'anar amb el lliri a la mà.

           Hi han exemples a dojo de països amb 8-15 milions d'habitants amb exercits petits pero ben preparats (cada cop el nombre de soldats és menys important).

           Hi han diferentes possibilitats: Milicia voluntaria, petit exèrcit, població amb instrucció militar (tipus Suïssa). No es pot, penso jo, en cap cas, formar un estat que pot ser envait per una bufada de vent i predicar a base de cantautors.

           

         • Pesca_crancs 11.089 8 189 👍 2.071

           No volguer tenir forces d'autodefensa mostra una deixadesa imperdonable i la poca voluntat de constituir un estat avui dia.

           Fixa't amb els irlandesos, i això que no arriven als 4 milions.

    • Mc Murphy 2.591 9 706 👍 2

     Això de l'exèrcit es pot discutir quan crees l'estat, que per a mi seria NO, però es pot discutir, i que guanyi sigui quina sigui la majoria reclamant-lo o bé refusant-lo.

     Però dir o recolzar ARA, obertament, o suggerir més aviat, que això és una guerra i que cal armes - poder i força i violència -, és una solemne bajanada, o dit més suaument, parlar per parlar i sense raonar massa.

     • oprimit 19.404 15 79 👍 9.759

      Com més poder i força tinguem més possibilitats tindrem d'acomplir el nostre objectiu. Perquè et penses que ens debiliten econòmicament? A banda d'enriquir-se a costa nostre, ens prenen poder i debiliten les nostres forces.

       Tindre alguna cosa organitzada per la Generalitat que ens donés més poder i força ens ajudaria molt a aconseguir la nostra fita. No cal un exèrcit, però si que es podrien fer uns Mossos més militaritzats substituir a càrrecs espanyols, etc.

      • Mc Murphy 2.591 9 706 👍 2

       però ostres! No és pas el mateix parlar d'economia, torradores i rentavaixelles que no pas de defensa, fusells i bombes. No es tracta del mateix tipus de "poder", no et sembla? No és comparable. A banda que, escanyats econòmicament com estem, només ens faltaria ara crear un exercitl, o alguna mena "d'escamot ninja" al servei de la generalitat.

        

       Mira, són raonaments oposats els nostres. Tal i com ho dius, aventuro que potser no t'importa massa els mitjans que s'empren per aconseguir un objectiu. A mi sí. No vull les coses de qualsevol manera i usant les mateixes armes que fa servir l'enemic. Si jo faig el mateix que aquell que m'oprimeix, quina diferència existeix entre oprimit i opresor?

       • oprimit 19.404 15 79 👍 9.759

        L'economia és força i aporta poder, com un exèrcit, és el mateix però en diferent format.

         

        Mc Murphy escrigué:

        Si jo faig el mateix que aquell que m'oprimeix, quina diferència existeix entre oprimit i opresor?

        Qui lluita per la llibertat no serà mai igual que el que lluita per oprimir, faci servir els mètodes que faci servir... Mai serà igual!

         

        Tampoc no et pensis que estic proposant crear ves a saber què, però alguna coseta entrelligada amb els Mossos ens podria anar molt bé per tenir més cartes. El problema és  que els que manen no tenen pebrots ni per pensar-ho...

        • Mc Murphy 2.591 9 706 👍 2

         No puc donar-te la raó perquè seria hipòcrita per part meva dir-te que m'has convençut. Torno a dir, a mi em preocupa "com" aconsegueixo o persegueixo quelcom. I refuso aquesta idea de la força per la força literal, encara que no sigui "res de l'altre món" com dius.

         Et poso un darrer exemple: Jo tinc un arma i sóc el teu veí. Quan te n'assabentes, tu te'n compres una perquè no em coneixes. I quan se n'assabenta el teu altre veí se'n compra una tercera i així segueix tot... És lògic que et compris l'arma "per si aquest o aquell m'ataquen", però en l'hipotètic i utòpic cas que ningú pogués accedir a armes i per tan no poguessis patir, perquè les voldries? A més, que amb les mil maneres que hi ha de matar i imposar-se, no he entés mai perquè cal "modernit-zar-ho" continuament.

          

         "Si vols convèncer un home de que fa quelcom malament, fes-ho bé. Però no et preocupis en convèncer-lo: els homes creuran el que vegin; llavors, que vegin". Thoreau

 • Lesttatt Usuari sumador 38.436 11 15 👍 13.489

  ...Ara si toca  ¡¡¡¡¡¡¡¡¡

 • Beni-masclet 16.014 10 114 👍 921

  Llàstima que es faça independentista quan ja no és president

 • Mc Murphy 2.591 9 706 👍 2

  Ho trobo collonut, Jordi, ja anava essent hora. Però és que el carrer ja és ple de persones senzilles que ja van arribar a aquesta conclusió abans que tu. Si vols passar per llest amb això que dius, aleshores, tots els escombriaires i paletes i cambrers/eres i oficinistes i renta-escales, entre d'altres, són autèntics genis avançats al seu temps.  No et mereixes cap medalla ni tan sols  per una bona nota per als papàs. Ets com l'alumne mediocre que, un dia, alça la mà i contesta bé una pregunta, però no ha fet res més que repetir el que ja ha fet la resta de la classe, i molt probablement a la propera, la cagarà.

  • __24975__ 6.220 8

   Potser se't passa per alt un detall: I és que els botiguers, cambrers, oficinistes o resta-escales no ténen cap mena de responsabilitat política més enllà de decidir el seu propi vot, mentre que en Pujol és un símbol del poble català.

   • Mc Murphy 2.591 9 706 👍 2

    Al contrari home. En Pujol està on està, i és una personalitat important m'agradi o no, tot i que ara només tingui com a responsabilitat política la de mantenir-se com un "referent" a una torre de marfil. El que jo he desitjat donar a entendre és que gent més senzilla - que tendeix a simplificar i veure les coses com són i no fer-se palles mentals -, i que té altres maldecaps diaris que no dedicar-se a la política, ja ha arribat a aquesta conclusió independentista molt abans que no pas ell; una conclusió que el mateix ex-molt-honorable i el seu partit ha consdierat arrauxada, no-madura i de descerebrat durant desenes d'anys.

     

     El que he volgut donar a entendre és que al citat "REFERENT", li han passat la mà per la cara tota la gent senzilla però decidida, la gent que no s'ha amagat com el seu partit en la incoherència i ambiguitat per salvaguardar uns interessos que mai han estat clars. Mentrestant, s'han perdut una colla d'anys, vitalitat, amor propi i diners, que és el que ens xucla Espanya.

    Benvingut al club!, president, i tant que sí, però TORNA A FER TARD!, potser un dia d'aquests ens haurem de plantejar si l'esperem, ja que sembla que vostè ja repapeja i ens fa perdre molt i molt de temps! Potser, com a referent, és un xic lentot i ens haurem de refiar del que diu l'escombriaire o la jardinera...

 • tindal 8.063 11 265 👍 136

  30 anys de retard.

 • James Hetfield 21.330 9 66 👍 2.172

  Benvingut al club.

 • Hanseatic Usuari sumador 21.289 11 67 👍 22

  Primer he mirat que no fos el 28 de desembre. I quan he vist que no ho era, me n'he donat compte que són unes declaracions molt importants, perquè CDC té l'ànima en en Pujol.

 • __24017__ 3.056 9

  Potser ara es farà un compte a racocatalà i tot...

 • selrac 702 9

  Es tracta d'una evidència més del progressiu decantament del catalanisme cap a l'opció independentista, procés que alguns hem experimentat personalment. És un procés no exempt de riscos, ja que el catalanisme podria perdre l'hegemonia social i política que ha mantingut durant el segle XX a Catalunya, cosa que representaria, al capdevall, perdre-ho tot. Però sembla també un procés inevitable, un cop es constata que l'alternativa, la permanència a una Espanya que es vol monolingüe, uninacional i centralista, també comporta perdre-ho tot. Catalunya es jugarà, en els próxims lustres, el dret de seguir existint. És important que personalitats respectades com Pujol es vagin posicionant en aquest sentit.

 • cortsenc 3.112 16 637 👍 9

  Arriba amb retard, i no em refereixo a 30 anys.

  Concretament, 6 anys de retard (Referèndum sobre la Constitució Europea). En aquell moment es va truncar del tot l'estratègia del nacionalisme moderat de CiU de apropar-nos a Europa per allunyar-nos d'Espanya. Allà es va demostrar que Europa no faria res per a nosaltres, i que la feina l'hauríem de fer solets.

 • __3164__ 7.671 15

  Hem passat 30 anys diguen que en Pujol mai havia defensat la independència, avui es una data on milions de catalans han començat a despertar (aquest mati m'ha comentat això un munt de gent).

   

  Ara es el moment, el moviment independentista es madur i transversal, el debat de la independència es recurrent i arreu, hi han independentistes a tots els nivells econòmics de la societat, tenim en poc temps tot un seguit d'atacs a la nostra nació que necessiten una resposta i camí per defensar-nos (Resolucions, educació en castellà, declaracions per reduir o eliminar l'autonomia, atac al nostra sistema financer de les caixes etc...).

   

  Espanya en poc temps a premut l'accelerador per eliminar allò que consideren una nosa, les cultures no castellanes amb la seva llengua i nacionalisme, ara es el moment de ser valents i defensar el nostre futur, el futur de la llengua, el futur de la pàtria, el futur econòmic i la nostra dignitat com a poble.

   

  Ara en Pujol ha fet un pas, aquest pas ha de tindre conseqüències i més gent l'ha de seguir. Unim-nos tots junts i lluitem per la nostra llibertat.

   

  VISCA CATALUNYA LLIURE!!!!!

 • frami 25 8

  Bon dia!

  Jo no sóc partidari de la violencia, però entenc que algú en algun moment pugui tenir aquesta reacció, ja que la humiliació sistemàtica fa molt mal i cansa, t'arriba a avorrir.

  Ens cal gent més valenta al nostre govern, que siguin capaços de tirar endevant el nostre objectiu, amb una politica de xoc, si no es així no hi ha res a fer.

  Politics valents, intel.ligents i astuts.

  exemple:

  intel.ligent i astut:  Lopez Tena

  Valent: Santiago Espot

  Em de lluitar per la unitat i recuperar la terra.

  Salut catalans!

 • fila-hiprim 1.371 10 👍 11

     i doncs a què esperen ?

   

  Aquests sempre fent el ui uiu ui... d'advertiment anant a madrid per advertir als espanyols que si seguiexen així  no en tindran altre remei PERÒ MAI NO FARAN RES cal nomes veure COM la tv3 seguiex sotmesa com mai a l'hipanocentrisme com als millors anys del pujolisme

   

  si volen independitzar catalunya que comencin per independitzar els nostres diners les nostres finances catalanes crein una banca catalana oficial independent

  un sistema de pensions unicament català i comencin a fer un cos d'elit de defensa de la generalitat per a ser un futur exèrcit català recaptar imposots per gestionar-los i redistriuir-los per a fer les funcions propies d'un estat

  QUE NO VINGUIN AMB HISTORIES ENGANYANT A LA GENT !!

   

 • plegats 4.783 8 451

  M'extranya com hi ha tanta gent crítica, no podem per un dia aplaudir, donar gràcies al President Pujol, que amb aquest article avui ha fet molt per l'independentisme i que avui estem més aprop de la independència que ahir?

   

  Que va estar 23 anys governant i no deia res d'això?, que actualment hi ha en Mas governant i no ho diu? Tot això ja ho asbem. Però no ho veieu com estant canviant les coses. Aparquem resentiments i sed de venjança, i anem plegats a treballar perquè el poble sigui lliure el dia de demà!!!

   

  He llegit un comentari molt encertat a l'ara: Fa 20 anys, els independentistes eren cantautors, boletaires i professors de català a l'escola pública. Avui som cantautors, boletaires, professors, abogats, metges, directors de banca, fusters, paletes, perruquers,...

 • neosegador 706 8

  Poden passar 2 coses. Simplement que sigui un "farol" per conservar certs privilegis i acollonir a espanya o que realment hagi obert els ulls.Crec que durant el 10 J ja va dir quelcom similar.Un jo no puc negar als catalans que demanin la independència.

   

  Espero i desitjo que sigui la segona opció prou de conformismes i passes lentes de formiga .Ara toca el salt.Artur escolta el que dius que es el teu Mestre..

   

 • milicià català 4.381 12 491 👍 548

  Visca Catalunya! Visca la catalanitat!

   

   

 • logos 1.773 15 905 👍 1.791

  Si Catalunya algun dia torna a ser rica, plena i lliure serà, en part, gràcies al senyor Jordi Pujol i Soley.

  Si, per contra, desapareixem com a nació, tal i com ha passat amb tantíssims pobles en el decurs de la història de la humanitat, això serà malgrat en Jodri Pujol i Soley.

   

  L'ex president és un home que s'estima aquesta pàtria com pocs. Durant molts anys va intentar cercar un encaix dins d'Espanya que garantís la nostra supervivència. Va fracassar, i ara, havent-ho constatat, ha fet el gran pas.

   

  Salut i llarga vida, company Jordi!

 • Powerhead 4.610 12 465

   

  shhhht Pujol que t'enviaran a comissió de garanties!

 • Roderic 17.362 14 97 👍 8.614

  Imagino que li han canviat la medicació i han trobat la que funciona. Ara que li receptin al Duran i companyia.

 • Terratraca 1.203 10 👍 1

   

  A val més tard que mai! Penseu que per molta gent de Catalunya Pujol és un símbol i això farà canviar de pensament a una part de la població que fins ara no es declaraven independentistes

 • wik 16.372 17 108 👍 3

  Jordi Pujol s'apunta

 • Formatge 6.643 8 320

  Com ja he dit al fil original, més val tard que mai. I amb la influència que té aquest home, fent aquesta declaració ens aporta "punts" a favor, així que és benvingut. 

 • Daniel1714 2.168 14 802

  Pot ser una mica tard no?

  Ara que ja no s'hi juga res, mirem de tapar les posibles fugues de cyu a altres opcions, venen fum.

  Vull fets, a veure que en diu el seu fill, o el mateix mas.

  Al parlament hi ha prou diputats per endegar un referendum o una solució unilateral del parlament.

  Vull FETS!

   

   

  • fila-hiprim 1.371 10 👍 11

   Al parlament hi ha prou diputats per endegar un referendum o una solució unilateral del parlament.

    

    

   EXACTE!! SÓM BRINDIS AL SOL  en Pujol no pinta res HARIA DE SER EN MAS qui demanés la DUI  ara s'apunten per fer volar coloms i detenir l'independentisme realment compromès

 • Askatasun 9.073 9 239

  Perfecte! Aquest home té molts seguidors, sobretot de la tercera edat (inclús de la segona) que seguiran els seus pasos!

 • dídac_alvi 110 8

  idò que li digui an en Duran i Lleida i es seus sequaços d'UDC

 • Francesc Bonastre 6.537 8 328

  Això ara toca!

  Però això ara ja veurem quan toca!

  El temps ho dirà i els ciutadans diran el què. Però col·lectivament, encara estem a temps i, podria ser, que si ens diuen tant no, aleshores, es podria dóna un canvi cap a la majoria clarament cap a la independència!

 • Heavyata Rural 14.250 8 140 👍 434

  Ara se n'adona aquest? El més trist és que milers de persones el van votar durant molt anys... Els que ens estimem Catalunya això ens fa mal.

 • Gàrgola2 Usuari sumador 5.830 10 361 👍 246

  Però encara no ha fet cap matització?

   

  En tot cas, és una notícia important.

 • Toni Montagutí 36.881 8 18 👍 23.905

  Caram amb el mestre Pujol!

   

  Més val tard que mai!

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.253.920 missatges
 • 219.554 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat