Notícia

El PP vol unificar l'ensenyament a tot l'Estat espanyol

El PP andalús anuncia 'bel·ligerància' contra immersions i normalitzacions lingüístiqües si suposen 'obligar a estudiar andalusos en una llengua diferent de la seva' · Arenas: 'No permetrem cap discriminació per raó de llengua'

javier-arenas-pp-andalusia
javier-arenas-pp-andalusia

El PP prepara una nova batalla lingüística aquesta vegada a l'ensenyament. Aprofitant les sentències del Tribunal Suprem espanyol contra la immersió lingüística a Catalunya, el PP vol que s'unifiquin "les matèries comuns i bàsiques a tot Espanya". Ho ha assegurat aquest cap de setmana la secretària general del PP, Maria Dolores de Cospedal, que ha afegit que el model que defensa el PP preveu "l'espanyol com a primera llengua", i que assignatures com història o literatura haurien de tenir els mateixos continguts arreu de l'Estat. Tot plegat ha estat a la convenció del PP celebrada a Sevilla, on el líder dels populars andalusos, Javier Arenas, ha carregat contra la immersió i la normalització lingüística a Catalunya (sense citar-les) assegurant que "serem bel·ligerants si a un nen andalús se l'obliga a estudiar en una llengua diferent de la seva" o si "un andalús perd la feina per haver estat format exclusivament en castellà".Tots els partits del Parlament de Catalunya, excepte el PP, han criticat les paraules de Javier Arenas. Des de CiU el secretari general de la federació, Josep Antoni Duran i Lleida, ha lamentat que el PP empri Catalunya per guanyar vots a Andalusia, i "encara més trist" que la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, doni suport a les declaracions d'Arenas.

 

Per part d'ERC el seu portaveu Ignasi Llorente ha dit que les declaracions del líder del PP andalús "demostren ignorància o coses pitjors" si qüestiona que els fills d'andalusos nats a Catalunya no són catalans. Per Llorente "Arenas atia el conflicte lingüístic" de forma intencionada, cercant problemes on no n'hi ha i ha recordat que "tots els alumnes que arriben o han nascut a Catalunya han de ser tractats de la mateixa manera i tenen els mateixos drets". En línies similars s'ha expressat el portaveu de Solidaritat Catalana (SI), Uriel Bertran, que ha dit que "a Catalunya no hi ha nens andalusos, els que viuen aquí són catalans com els altres, i ja se n'ocupa el govern català, no necessitem que el PP d'Andalusia ens digui el que cal fer". "Fa molts anys que l'independentisme té molt clar que els fills d'immigrants de qualsevol lloc són catalans si ells desitgen ser-ho".

 

En canvi Alícia Sánchez-Camacho, líder dels populars catalans, ha donat suport a Arenas assegurant que "l'actual model d'immersió exclou" perquè al seu parer "no permet una bona escolarització en altres idiomes", fet que d'altra banda desmenteix l'informe PISA que analitza els rendiments i els coneixements dels alumnes. Sobre el tema la portaveu d'ICV, Laia Ortiz, ha dit que Sánchez-Camacho està "sotmesa davant la lògica del PP a Madrid i Andalusia" i creu que "ha superat tots els límits defensant el que no és defensable".

 

El portaveu del PSC Miquel Iceta ha dit que aquestes declaracions s'emmarquen en "l'ofensiva reaccionària" que impulsa l'expresident José María Aznar, amb cert "esperit de revenja i retrocés". Fins i tot el líder de C's, Albert Rivera, ha criticat el PP per "donar una de calç i una de Arenas" per tenir un doble discurs sobre la situació del castellà a Catalunya en funció dels seus interessos a cada moment. La seva crítica, així, no ha anat contra el contingut de les declaracions d'Arenas, sinó pel fet que el PP "hagi donat suport al model unilingüe" català en funció de si han necessitat o no el suport de CiU.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.010.567 missatges
  • 211.538 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums