Notícia

La Wikipedia celebra els seus 10 anys d'existència

Acumula ja més de 19 milions d'articles en 270 llengües diferents · Amb els seus més de 300.000 articles la Viquipèdia en català és la 13a edició en aquesta categoria

viquipedia-en-catala
viquipedia-en-catala

El 15 de gener de 2001, Jimmy Wales i Larry Sanger van crear la Wikipedia, l'enciclopèdia universal i multilingüe a la xarxa. Ara, 10 anys després, ha aconseguit superar els 19 milions d'articles en 270 llengües amb l'objectiu de crear "un món en què cada persona del planeta tingui accés lliure a la suma de tot el saber de la humanitat". Va ser en aquell mateix 2001, però el 16 de març, quan va estrenar-se la Viquipèdia en català i a dia d'avui ja és la 13a llengua més utilitzada amb 303.456 articles, de manera que té "una presència a la xarxa molt superior al pes demogràfic dels seus 10 milions de parlants". De fet, el català va ser el segon idioma a comptar amb algun article en aquesta gran enciclopèdia, després de l'anglès, i des de fa un any la Viquipèdia en català lidera la llista dels 1.000 articles que tota Viquipèdia hauria de tenir, per sobre de l'anglès i l'alemany, fet que la va situar el gener de 2010 en la primera posició mundial en el rànquing de qualitat.Atès que 1.730 usuaris actius a la xarxa en català s'han qüestionat més d'una vegada la veracitat de les entrades, des dels darrers anys Wikipedia s'ha preocupat per la qualitat del treball exposat i només els usuaris amb coneixements sobre una matèria poden controlar les modificacions dels articles de la matèria en qüestió a temps real, observar el desenvolupament d'aquests articles, seguir el rastre de contribucions d'un usuari, informar sobre vandalisme i discutir el mèrit de cara article amb altres usuaris. Tot plegat per assegurar una bona qualitat d'aquesta conquesta de la cultura lliure i no comercial que molts estats i grups han intentat controlar.
 
El primer article de la Viquipèdia en català va ser àbac, creat el 17 de març del 2001 a les 01:41 per Daniel José Queralto. Segons les dades del passat mes de novembre, la Viquipèdia en català va ser visitada 18,9 milions de vegades, és a dir, una mitjana de set vegades per segon, cosa que representa un nou rècord històric. A banda, l'any passat el Museu Britànic la va premiar amb dos guardons per un parell d'articles.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.253.919 missatges
  • 219.554 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat