Notícia

El Suprem espanyol imposa que el castellà sigui llengua vehicular a l'ensenyament de Catalunya

Resol així els recursos de dos pares d'alumnes que es negaven a que els seus fills fossin escolaritzats en català · Revoca diverses sentències del TSJC que donaven la raó a la Conselleria d'Educació

educacio-alumnes-escola-eso-ensenyament-aula
educacio-alumnes-escola-eso-ensenyament-aula

El Tribunal Suprem espanyol ha fallat contra la Conselleria d'Educació de la Generalitat en el contenciós que mantenia amb dos pares d'alumnes de Secundària i de Primària en centres concertats del Principat. Els pares en qüestió van demanar el 2008 a Educació que tingués present el castellà com a llengua vehicular "de manera proporcional i equitativa amb el català", però la Conselleria s'hi va negar assegurant que el català és la llengua vehicular de l'ensenyament no universitari de Catalunya, tal com diu la llei 1/98 de Política Lingüística. De fet el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va donar la raó a Educació en base a aquesta llei i va rebutjar així el recurs dels pares dels dos alumnes. Aquests van recórrer la negativa del TSJC al Suprem espanyol, que ara els ha anul·lat aquestes sentències i ha exigit a la Generalitat que garantitzi l'ús del castellà com a llengua vehicular als centres educatius de finançament públic. Ara fa un any el Suprem espanyol assegurava però que els pares d'alumnes no poden escollir la llengua d'escolarització dels seus fills.Diverses sentències més de TSJC havien refermat la legalitat de la immersió lingüística en català a les escoles no privades de Catalunya, que rebutjaven les afirmacions dels demandants en el sentit que no era possible escolaritzar un nen en castellà al Principat. Els pares en qüestió també exigien que totes les circulars, documentació i comunicació relacionada amb el centre educatiu, oral i escrita, fossin en castellà. Educació accepta aquestes demandes sempre que se sol·licitin al centre en qüestió al moment de fer la matrícula, cosa que el TSJC va validar com a correcte.

 

El Suprem però considera que no és cert que a l'hora de la veritat s'estigui garantint l'ús del castellà com a llengua vehicular, i remet a la sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l'Estatut, que alhora es fixa en la Constitució espanyola per argumentar que "la definició del català com a llengua pròpia de Catalunya no pot justificar la imposició estatutària de l'ús preferent d'aquella llengua, en detriment del castellà, també llengua oficial en la comunitat autònoma".


Opina

Configuració
 • Picany 6.575 10 331 👍 1.413

  Tot i sempre en català.

 • __23522__ 9.975 8

  Jo mai he estat partidari de l'immersió lingüística com està plantejada.El sistema que hi ha ara simplement no funciona. Ans el contrari. S'està castellanitzant els catalanoparlants si no volen acabar sent discriminats pels seus companys. 

   

  Cal tenir unes quantes escoles en castellà per encabir-hi els quillos i els fills dels feixistes anticatalans.

  El resultat serà obvi, els alumnes i professors de la resta d'escoles podran començar , sense excuses ni pretextos, a construir una veritable educació com cal i 100 per cent en català i anglés. 

   

  Però em sembla molt malament que un tribunal extranger ens digui que hem de fer o no

  • IGNASIcat 15.899 10 112 👍 2.121

   El que descrius és més o menys el model d'escoles existents a Andorra.

  • EmulatorQ Usuari sumador 57.650 14 6 👍 12.585

   Exacte, dóna ales a tots els castellanoparlants perquè apuntin els seus fills a aquestes escoles. Perquè ho faran; per militància o comoditat, però ho faran. En fi, "gràcies" al TC el somni dels contraris a la immersió lingüística es farà realitat.

   • __23522__ 9.975 8

    Exacte. I aixi les millors feines, la funció publica, etc estaran reservats als catalanoparlants.

     

    Perqué en paral.lel s'haurien d'aplicar escrupulosament les lleis de politica lingüistica.

    I a la xusma la posarem a escombrar carrers o simplement acabaran tocant el dos.

    Ara en canvi, els tenim ben ensenyats  i a sobre ens odien.

     

    • Gataló 9.357 12 226 👍 10

     robertg escrigué:

     Exacte. I aixi les millors feines, la funció publica, etc estaran reservats als catalanoparlants.

      

     Fins que et diguin que no pots exigir tampoc el català en aquestes feines.

      

     Toqueu de peus a terra

      

    • Indepessimista 23.665 12 49 👍 1.480

     Vius al teu món, em sembla.

     • __23522__ 9.975 8

       

       

      La immersió lingüística ha estat un desastre. No s'havia d'haver plantejat d' aquesta manera.

      Però és cert que  ara  ens agafa en pilotes i en el pitjor moment de la nostra història per tractar de reconduïr la situació d'una manera beneficiosa per la llengua.

      Des de Espanya se'ns han pixat un cop mes. Fa vuit anys vam plantejar un nou estatut. I ara, després d'una interminable situació de crispació i enfrontament dialèctic entre uns i altres, ens hem quedat molt pitjor que abans. S'han sortit judicialment amb la seva, com sempre passa quan vius en una "democràcia" judicial com aquesta. 

       

      El poble mesell acatarà la sentència. Hi hauràn manifestacions i protestes , durant un parell d'hores, potser  tres , i a seguir amb les discussions bizantines del dia a dia.

      Com es natural l'independentisme sociològic pujarà a les enquestes durant un temps però tot tornarà a ser normal, espanyolament normal. I a les eleccions, res de res, com ja s'ha vist.

      Catalunya és una batalla perduda mentre el poble català no estigui disposat a arriscar res apart de cridar i protestar. Quants de nosaltres estariem disposats a anar a la presó -ja no dic arriscar la vida- per defensar el nostre pais? Quants de nosaltres estariem disposats a deixar de pagar impostos? Quants de nosaltres estariem disposats a rascar-nos la butxaca per Catalunya? El problema és que per la gent que té diners primer és la butxca , i per la gent que no en té, primer és tenir-ne.  I a part de quin poble català parlem, quan la gent que hauria de portar el pes de les protestes, que son els joves de 20-30 anys que hi ha a Catalunya, la majoria son espanyols de sentiment sense cap connexió amb cap poble català ni amb cap llengua catalana?

      En fi, tindrem el consol de sentir els laments  dels quatre diputats de SCI durant aquesta legislatura mentre CiU aplica escrupulosament la sentència i  desmunta  el sistema d'inmersió.

      No , no la celebro pas aquesta sentència.

       

       

    • EmulatorQ Usuari sumador 57.650 14 6 👍 12.585

     Ara està oberta la veda. Totes les lleis que afavorien el català d'alguna manera es tombaran perquè això significaria donar preponderància (als seus ulls) al català i ja han decidit que això és il·legal. Enhorabona, ara encara podem parlar en català amb castellanoparlants i tenir la pràctica certesa que ens entendran. Ara, ni això. Estaràs content, suposo, oi?

     • __23522__ 9.975 8

      Obviament no estic gens d'acord amb la sentència.

      Altra cosa és que la llei d'inmersió tal com estava plantejada servis per alguna cosa . 

      Perqué encara que d'una banda ensenyava català als espanyols,d'un altra , espanyolitzava de manera intensiva a la minoria catalanoparlant.

       

   • __23428__ 5.805 9

    No tots els castellanoparlants som xusma xarnega. No caigueu en aquest error que encara fareu un favor a Espanya.

    • __23522__ 9.975 8

     Obviament que no tots els castellanoparlants son xusma xarnega. Hi ha uns quants castellans que s'han integrat o que tenen voluntat d'integració i respecte per la nostra llengua.

    • EmulatorQ Usuari sumador 57.650 14 6 👍 12.585

     Tens raó, però encara que sigui cert... Tingues en compte tota l'allau d'immigrants castellanoparlants que hem rebut en els últims anys. Ara hi ha jurisprudència que els animarà a exigir que les classes les rebin els seus fills en castellà. No cal que siguin males persones, simplement és una qüestió de comoditat. Abans havien de passra per l'adreçador. Ara s'ha obert la veda.

      

     De debò, m'estic posant d'una mala hòstia... No per culpa teva, aclareixo.

     • __23428__ 5.805 9

      El problema no és la gent que va venir als 60 i que es va tancar en un gueto i encara ara no sap català. Aquests ara tenen 60 anys i tenen més passat que futur. El problema són els seus néts, o aquells dels seus néts que se senten espanyols i encara ara no saben parlar català. I també immigrants d'altres procedències que es tanquen en banda.

      Però ja s'ho faran, són carn de ni-ni.

       

      Tranquil company. Si sabem reacionar amb seny i contundència encara en treurem alguna cosa bona.

 • miluSBD 3.195 12 619

  Fills de puta. Ens volen exterminar amb l'excusa de la "libertad" i encara hi ha gent que no ho vol veure!!!!!

 • llamp 45.683 16 12 👍 10.773

  Seqüeles de l TC (tribuanal castrador).

   

  Donde dije digo digo Diego.

 • dr_birras 5.754 12 372

  Estatut retallat -(menys) Aquesta sentència = Saldo negatiu.

   

  Amb tota la merda de l'estatut encara hi hem acabat perdent.

 • Powerhead 4.610 10 468

  puta espanya, puta espanya...

   

   

   

   

   

   

   

  ...crec que si tinc fills això és el primer que els ensenyaré a dir.

   

   

   

 • Pulker 9.330 7 227

  Ara si que se'ls veu el plumero, fent cas a dos demandants (ineptes, clar) enfront de milers de persones que estan bé i accepten el sistema que n'hi ha. Però els castellanets fan cas als dos patufets espanyolets la ment dels quals és tan semblant a la dels de castella que no donen de si per a aprendre una llengua mès.

  ¿Lengua?, ¿quién ha dicho lengua? El catalán es un dialecto del español, ya lo dijo el profeta del yugo y las flechas.

  Que facin el que vulguin. Quan sigui professor parlaré el català, igual que tants altres que se que tambè ho faran. Això ens va bé que ho facin, perque emprenyen mès gent.

  Endavant, Suprem!

 • Sants Usuari sumador 29.277 13 31 👍 8.845

  Però aquesta sentència encara no s'ha publicat, oi? És només una filtració del Mundo, o sigui que pot ser que la sentència no sigui exactament així.

  • Rampillet 4.621 7 467 👍 181

   Quin pessimista que estàs fet.

    

   El català és la llengua teològica del futur! Fins i tot millor que l'anglès.

    

   El millor consell és pregar i callar, i parlar i escriure català sempre i a tot arreu, com fem nosaltres.

 • Mikaku 2.644 13 693 👍 185

  O sigui que per dues persones canviaran la llei a tot un país sencer?

 • independentistaimpacient 18.549 8 85 👍 413

  S'ha de ser inútil  , no paren de donar raons per la que ens independitzem...

 • SALVI72 22 13

  I desprès ens diuen que s'ha de negociar tot a Madrit (ciu's,pscoe's,c's pepes i altres merdes), que l'unic que fan es posar mes pals a les rodes, el que realment ens cal es LA INDEPENDÈNCIA

  Tots els que no donen suport a la INDEPENDÈNCIA UNILATERALMENT, es que realment no son Catalans i no estimen el país.

 • Kittus 3.625 13 554

  Això sí que és pervers. No ho podem permetre!

 • __23428__ 5.805 9

  Això ho han fet públic avui perquè els ha fet ràbia que la loteria hagi tocat a Catalunya? O perquè pensen que la gent estarà entretinguda entre Nadal la grossa i tal?

  En tot cas serà un tema que demà caldrà tocar al Parlament en la segona sessió d'investidura. Veurem com es posiciona cadascú.

 • neosegador 706 7

  Me quedat en shock. Estic flipant sembla que aixo no pugui ser real.....TT_______________________________________TT

 • polbar 1.151 8

  Lo més fort és que els que inicien la croada contra la immersió lingüística (PP + C's), bona part els seus fills van a escola privada, i ni els ve ni els va l'escola publica, no hi han cregut mai.

 • Jordi de Blanes 9.682 13 216 👍 671

  massa poc encara.. pero que cojones es esto   

   

    pel broc gros, catalanets , anem a negociar, sempre igual. Quan esdevindrà la garrotada final que farà aixecar-nos d'una punyetera vegada??  ei , del excusat eh?

   

    salut

 • eleetta 991 8

  I què faran doblaran classes? Perquè, imagino que el dret a escollir la llengüa vehicular és per igual tant pel què fal català com el castellà... Oi?

   

  Tots aquests inadaptats espanyolistes podríen tornar al seu país i dexar-nos en pau!

   

   

 • Pesca_crancs 10.974 7 183 👍 1.965

   Aquesta sentència, totalment coherent amb la del TC sobre l'Estatut, dinamita la política linguística a Catalunya. Posa fí al procés normal d'integració linguística dels arrivats a Catalunya.

   Sembla que alguns no us en adoneu pero farà molt de mal:

   

   - Obligarà a les escoles grans a crear dues linies d'educació (com els vells temps vaja). Els qui hem estudiat amb aquest model ja sabem la merda que representa.

   

  - Crearà un conflicte a les escoles petites (imaginem pobles amb una sola escola), ja que per molt catalanoparlant que sigui l'ambient, uns pares podran exigir sempre l'educació del seu fill en llengua castellana.

   

   Anem a rebre pals per totes bandes ja que això no s'aturarà i intentaran encabir-nos dins un model educatiu a la valenciana mitjançant lleis i sentències.

   Tant de bó es porti a terme la més gran desobediència per part de tots i potser ens faci per altre banda espavilar i posar més sang en la defensa de la llengua.

   

 • mcb 1.438 12 👍 2

  Espanyols cabrons, sou uns fills de puta.

 • sonijk1714 11 7

  a les 20h a la plaça Sant Jaume!

 • La Mireia 29 7

  No veuen que atacant-nos així l'únic que aconsegueixen és separar més a la gent i fer crèixer l'independentisme? No els entenc xD

  Jo no vull fer les classes en castellà, i la meva escola és petita, no es poden dividir les classes. 

  per cert, algú sap per quan tenen pensat aplicar-ho?

   

  • Witx 601 7

   És clar que ho veuen...i ho volen. Si aconsegueixen dividir Catalunya en funció de la llengua que parles, ells esdevenen els líders i defensors d'una de les parts.

   Avui aquesta part és encara minoritària, però volen fer-la créixer.

   A Euskadi, PSOE-PP ja governen junts, i no se n'estan de res per a aconseguir-ho (La llei de partits va ser-ne l'instrument, i no van tenir cap escrúpol en deixar sense representació política a un 10% del poble basc).

   Com més emmerden, més guanyen. Per això ho fan.

    

   Cal fer-los front. Monolingüisme actiu. Els catalanoparlants cal que parlem NOMÉS en català.

 • hostiopata 8.113 7 266
  Us doneu compte de la gravetat de la situació?
 • Hades 25.180 8 44 👍 15.625

  Pares com aquests volen fer analfabets als seus fills en la seva pròpia terra. El que té collons es que hi hagi un tribunal que els hi doni la raó. Si el que volen aquests personatges es fes realitat jo ara no sabria ni parlar l'idioma de la meva terra. Sou tots uns fills de puta.

 • Mikaku 2.644 13 693 👍 185

  Per què nosaltres hem de jugar a la democràcia i ells poden passar-ne olímpicament?

  El nostre Govern no hauria d'acatar aquests rampells franquistes!

 • les4barres 141 7

  el dia 28 hi haurà una concentració a la plaça de Sant Jaume a bcn en contra la llei de la llengua vehicular

   

  al fatxabook hi ha un event

   

  http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=172920012741806&id=231780385731&ref=notif&notif_t=share_reply#!/event.php?eid=121896317877042

Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.009.884 missatges
 • 211.512 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums