Publicitat

Notícia

Els Castells i el Cant de la Sibil·la ja són Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

El Comitè Intergovernamental de la UNESCO per a la Salvaguardia del Patrimoni Immaterial de la Humanitat ha aprovat les dues candidatures a la seva reunió d'aquest dimarts a Nairobi (Kènia)

castellers-castells
castellers-castells

La cultura castellera i el Cant de la Sibil·la ja són Patrimoni de la Humanitat. El Comitè Intergovernamental per a la Salvaguardia del Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO els ha aprovat avui com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat a la seva reunió a Nairobi (Kènia). D'aquesta manera els castells s'afegeixen a la Patum, que l'any 2005 va ser proclamada "obra mestra del patrimoni oral i immaterial de la humanitat" i que el 2008 va ser incorporada a la nova Llista del Patrimoni Immaterial; i s'afegeixen també a dues altres mostres d'àmbit cultural del nostre país ja reconegudes, com el Misteri d'Elx i el Tribunal de les Aigües de València. La Processó de la Mare de Déu d'Algemesí, malgrat el que vam dir fa alguns dies, no optava avui al reconeixement de Patrimoni Immaterial de la Humanitat, tot i que continua el seu procés.Han assistit a la reunió de la UNESCO el president del Parlament, Ernest Benach, el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manel Tresserras, i els membres de la comissió que ha impulsat la candidatura: Miquel Botella, president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Jordi Roigé, editor de la revista Castells, Ramon Fontdevila, director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, i Lluís Garcia, cap del Departament de Patrimoni del Centre UNESCO de Catalunya.

 

La inscripció dels castells en aquesta Llista implica un reconeixement mundial del valor cultural dels castells i ha de servir per sensibilitzar sobre la importància del nostre patrimoni cultural immaterial, un patrimoni format per festes, costums, balls, música, representacions teatrals, coneixements, expressions orals, etc. Es tracta d'un patrimoni viu però fràgil, arrelat en la història però en constant evolució, que contribueix de manera decisiva a la nostra identitat cultural.

 

Pel que fa al Cant de la Sibil·la, com diu la Viquipèdia, "molts estudiosos de la música mallorquina no dubten de qualificar-lo com un dels fenòmens més singulars i rellevants de la tradició musical mallorquina, per la convergència de tradició popular i música culta i per constituir un cas únic on poder llegir les diferents pràctiques musicals que s'han produit al llarg dels segles. La llarga pervivència i la transmissió oral fa que s'hagin anat repetint uns elements fixos, a la vegada que s'anaven incorporant elements renovadors i de canvi, provocant l'aparició de diferents versions i variants.

La singularitat i rellevància que té el cant de la Sibil·la dins l'imaginari col.lectiu dels mallorquins, el seu caràcter de representació ritual, lligat a un temps (el Nadal) i a un territori (Mallorca), així com les seves característiques úniques, el feren mereixedor, en virtut de la Llei 12/1998, de 21 de desembre, del patrimoni històric de les Illes Balears, de ser declarat bé immaterial d'interès cultural pel Consell de Mallorca el 13 de desembre de 2004".


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.301.169 missatges
  • 221.302 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat