Notícia

Arenys de Munt ultima el 'monument per la independència'

Jaume Rodri i Pep Solé ja el tenen pràcticament enllestit · Recordarà la consulta que hi va tenir lloc el 13 de setembre de 2009

rodri-1
rodri-1

El primer monument per la independència està pràcticament llest. Durant aquesta setmana, els escultors Jaume Rodri i Pep Solé ultimen la creació de l'escultura que ha de servir per recordar el 13 de setembre de 2009, data en què Arenys de Munt (Maresme) va celebrar la primera consulta popular sobre la independència de Catalunya. I serà precisament en aquest mateix municipi on s'erigirà el monument i s'inaugurarà, coincidint en el primer Aplec per la Independència que tindrà lloc diumenge. Una pedra de granit ull de serp i quatre bigues de ferro recargolades és, a grans trets, tal com serà el monument. La pedra fa unes deu tones, té forma d''A' i, al cos de la pedra, hi ha gravats elements que recorden les urnes de la consulta així com alguns forats que penetren el granit, en record als que van voler "dinamitar" la consulta.Al darrere, hi ha els graons del camí cap a la independència, una 'V' de victòria i una flama. Pel que fa a la textura, una part és rugosa i l'altra més suau, que tal com explica Rodri, "és com el país: tenim una part més amable i una part més dura, però Catalunya també ha crescut gràcies a aquesta duresa".

Pep Solé, al seu torn, s'ha encarregat de treballar les bigues de ferro que simbolitzen les quatre barres de la senyera i que fan entre dotze i quinze metres. A la biga més petita hi ha la data de la consulta d'Arenys de Munt (130909) i la més alta té perforat l'estel que Rodri defineix com "un diamant sobre les quatre barres de Catalunya". També es volen col·locar quatre pedres al peu del monument procedents dels quatre extrems dels Països Catalans: Salses, Guardamar, Fraga i Maó.

Un altre tema important és el finançament. Atès que si bé l'Ajuntament d'Arenys ha donat el vistiplau per la col·locació del muonument a la vila, no el finançarà. Per això, les aportacions del poble seran claus per afrontar-ne el cost. A més a més, totes les persones i entitats que hagin contribuït a fer realitat el monument podran posar el seu nom en una urna que quedarà enterrada sota la pedra principal.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.011.064 missatges
  • 211.549 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums