Notícia

La Conselleria d'Universitats es queda sola defensant l'exigència del nivell C de català per als professors universitaris

PSC, CiU, ICV-EUiA, PP i C's, tot i que en diferent mesura, s'hi oposen · Duran ho veu innecessari perquè 'dificulta realitats existents' i Pujol prioritza la qualitat universitària · Els rectors, a l'aguait

estudiants-universitat-aula-ensenyament
estudiants-universitat-aula-ensenyament

El projecte de decret que impulsa la Conselleria d'Innovació, Universitats i Empresa, que exigeix el coneixement del català als professors que vulguin optar a una nova plaça fixa a les universitats públiques de Catalunya, penja d'un fil. O si més no, ho fa la mateixa exigència de competència lingüística en llengua catalana. I és que l'exigència del nivell C als candidats, tal com va assegurar el conseller Josep Huguet (ERC) que constaria al decret, no agrada ni als mateixos socis de govern, PSC i ICV, ni tampoc a CiU i PP. I naturalment tampoc a C's, que ja ha amenaçat amb un dels seus recursos habituals al "Defensor del Pueblo" si finalment s'aprova. El PSC considera que l'important és "atraure talents" i que l'exigència del nivell C "està desactivat" perquè només cal demanar "un coneixement suficient". Francesc Baltasar, d'ICV, ja va dir fa alguns dies que s'oposava a exigir el nivell C. Una postura similar a la que ha adoptat CiU. Duran i Lleida va assegurar ahir que és "innecessari" exigir el coneixement del català amb una prova perquè "dificulta les realitats existents". Tot amb tot, va admetre que el personal docent "ha de conèixer, i conèixer bé, el català, però és innecessari que se sotmeti a una prova". Oriol Pujol va assegurar al seu torn que el debat "obvia la qüestió més important, la qualitat universitària" tot i que el català "ha d'estar present al món universitari", sempre que la qualitat "sigui la prioritat".El PP hi està en contra, com era d'esperar, talment com fa C's, dos partits que sempre s'han oposat a l'obligatorietat de la llengua catalana en qualsevol àmbit (no així del castellà). C's, ja ho hem dit, podria dur el decret al "Defensor del Pueblo" si s'aprova tal com consta a l'esborrany.

 

Un esborrany de decret que, de fet, no diu explícitament que el nivell requerit sigui el C, sinó que cita literalment l'exigència d'un nivell "suficient" de català. El text inclou una clàusula que van demanar explícitament els rectors: si les universitats ho demanen i ho justifiquen, els nous professors tindran fins a dos anys per demostrar que tenen coneixement suficient de català, i no se'ls requerirà cap certificat al moment d'optar a la plaça. Cal recordar que el decret només s'aplica al nou personal docent que opti a places fixes, i no al personal que ja és fix i no vol canviar de plaça.

 

Els rectors al seu torn han optat per no entrar en el debat i esperar a la seva resolució. L'esborrany ja inclou parts i modificacions de diversos articles, ja que la Conselleria va discutir i negociar amb ells el redactat definitiu del text, com en el punt dóna de marge 2 anys per justificar el coneixement de llengua catalana. El rector de la Universitat Pompeu Fabra, Josep Joan Moreso, va comentar sobre el tema que donaran suport al decret "sempre que [l'exigència de català] no sigui un requisit previ" per a l'obtenció de la plaça. Altres rectors s'han expressat igualment en termes similars.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.268.746 missatges
  • 220.076 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat