Notícia

La mutilació de l'Estatut de Catalunya arriba al Parlament britànic

Un diputat gal·lès presenta una moció de suport en defensa dels drets nacionals de Catalunya i del text aprovat el 2006 · Expressa 'preocupació' perquè no es tingui en compte 'la voluntat democràtica dels catalans'

parlament-britanic-westminster-house-commons
parlament-britanic-westminster-house-commons

Hywel Williams, diputat del Parlament de Westminster pel Plaid Cymru gal·lès, ha presentat una moció de suport a Catalunya a la cambra britànica. El text expressa "preocupació" per la vulneració de la "voluntat democràtica" dels catalans i els seus drets nacionals, així com del text estatutari aprovat l'any 2006, i recorda que "Catalunya és una nació". Apunta la moció també que la voluntat democràctica de Catalunya "s'ha vist sobrepassada" per un tribunal de Madrid, i per això expressa la seva "solidaritat amb la gent catalana". Finalment acaba desitjant que s'apliqui el text original de l'Estatut i demana "respecte" pel dret de decidir dels catalans pel que fa al seu futur. El diputat ha assegurat també que si les males relacions entre Catalunya i Espanya "continuen en un futur", sol·licitarà un debat a la cambra britànica amb la participació del ministre d'Afers Exteriors britànic.Segons Williams "el líder del meu partit, els meus col·legues i jo mateix estarem sempre preparats per deixar clara la nostra opinió i pressionar el govern del Regne Unit a adoptar una posició". Així, el diputat gal·lès creu que el govern britànic es posaria "probablement" de costat del govern espanyol "perquè té una llarga i poc gloriosa tradició" de posar-se al costat "de grans nacions, centarlistes, que respecten poc petites nacions com Catalunya, Gal·les o Escòcia". Tot amb tot, Williams va admetre que ni el govern britànic ni cap institució del Regne Unit no s'han qüestionat mai que Gal·les sigui una nació.

 

El text també destaca la manifestació "d'un milió de persones" del 10 de juliol a Barcelona, una marxa que qualifica de "remarcable" i "magnífica" pels interessos de les nacions sense estat. Williams ha tingut també paraules d'agraïment cap a la Generalitat de Catalunya, ja que va fer d'intermediària amb Londres quan es tramitava la llei lingüística gal·lesa. De fet ha considerat la intervenció del govern català en l'afer com a "un veritable punt d'inflexió".


Opina

Configuració
 • CAT2014 834 9

  Als anglesos ja ens hia aniria be tenir una espanya feble. 

   

  El cas de Gales es semblant al nostre i si els parlamentaris anglesos ho analitzen be, podrien contribuir en enfeblir un estat que te preponderancia sobre els estats sudamericans. 

   

  Tot i que no es egemonica, la figura d'espanya a les ameriques te el seu pes i rellevancia com a pais considerat "9a potencia economica i membre de la unio europea" (tot i que ara mostra les seves vergonyes a la resta del mon).

   

  Sense els territoris mes rics i no precisament castellans, espanya o millor dit "pel seu referent cultural", les castelles, no es gran cosa.

   

 • la Seu 2.834 14 672 👍 65

  Si ens fan més cas a fora de casa que no aquí... es vergonyos.

 • GatNegre 21.492 8 65 👍 7.146

  Si tot això és molt maco, ens enterem els catalans de sempre però tot quedarà en una anècdota...

 • Pesca_crancs 11.089 8 189 👍 2.071

   Són molt de'agrair aquestes paraules. Les petites nacions d'europa s'han d'ajudar i solidaritzar-se.

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.251.944 missatges
 • 219.481 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat