Notícia

El País Valencià, a la cua estatal d'ajuts per fomentar la llengua pròpia als mitjans

Les ajudes de Galícia multipliquen per 30 la quantitat que hi destina el govern valencià · Fins i tot Asturies destina 3.5 vegades més a l'asturià -que no és oficial- que la Generalitat al valencià

palau-generalitat-valenciana
palau-generalitat-valenciana

El País Valencià es troba a la cua de l'Estat espanyol en ajuts per al foment de la llengua pròpia als mitjans de comunicació. La Generalitat valenciana ha destinat enguany 120.000 euros (a repartir entre l'AVL i la Conselleria de Presidència) per al foment de la llengua als mitjans, unes xifres que contrasten amb els gairebé 7 milions d'euros que destina la Generalitat de Catalunya al català al mateix àmbit (58 vegades més). El govern basc ha destinat als mitjans en èuscar més de 5.7 milions d'euros, i la Xunta de Galicia, 3.5 milions (30 vegades més). Fins i tot el govern d'Asturies ha destinat 415.000 euros a fomentar activitats als mitjans per la normalització social de l'asturià (3.5 vegades més que la quantitat del govern valencià) malgrat que no és ni llengua oficial al seu territori. Així ho assegura Levante-EMV, que ha recopilat les dades de foment de la llengua pròpia d'alguns dels territoris de l'Estat espanyol. Tot plegat incompleix el Pacte pel Valencià, aprovat per les Corts Valencianes el 2001, que insta la Generalitat a desenvolupar la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) amb ajuts directes per tal que els mitjans potenciïn el valencià.Precisament ara fa aproximadament un mes es va fundar l'Associació de Publicacions Periòdiques Valencianes (APPV), que agrupa una cinquantena de mitjans de comunicació del País Valencià. Aquests han aixecat la veu contra la situació "marginal" del valencià a la premsa valenciana. Les xifres l'any 2007 ja eren dolentes, doncs el català estava present només en un 0.5% de la premsa escrita de pagament, en un 0% a la premsa escrita de franc, en un 5.1% de la ràdio generalista, en un 16.4% de la televisió generalista i en el 5.5% de les pàgines web de mitjans. D'ençà de 2008 però la situació ha empitjorat, degut al tancament de les edicions en paper de nombrosos diaris en català, com l'edició valenciana d'El Punt o l'aturada de la distribució de l'Avui al País Valencià, entre d'altres.

El president de l'APPV, Frances Martínez Sanchis, denuncia així la "desídia" de la classe política valenciana que no ha volgut potenciar ni desenvolupar mesures "que afavoreixin i consolidin els mitjans que usen la llengua dels valencians". De fet als mitjans del País Valencià, si s'exceptuen els de RTVV, la presència de la llengua catalana és pràcticament invisible. Per això Martínez Sanchis ha demanat a la Generalitat que "adopti el model del Principat, ajustat a les necessitats del País Valencià, i fomenti la llengua als mitjans de comunicació privats mitjançant polítiques de subvencions desenvolupades des del mateix Consell i les diputacions". Els ajuts es destinarien als mitjans que usin el valencià com a mínim a la meitat dels continguts, i a aquells on la llengua hi tingui un espai parcial determinat (com ara en suplements o en alguna secció).


Opina

Configuració
 • Skaw 30.735 13 29 👍 4

  Aquesta situació és vergonyosa. Fins i tot els asturians, amb una llengua no oficial i una terra més xicoteta i amb menys població, donen més diners que el govern valencià.

 • Xetu PV 1.685 13 931

  Font de Mora aposta pel Xinés

 • tindal 8.063 11 265 👍 136

  Fins que no tinguin clar la que el català --digueu-li com vulgueu-- ha de ser la llengua oficial única, no faran res.

 • Beti aizkolari Usuari sumador 21.886 13 63 👍 32

  Pa caga-se gent

   

  Estem governats per la pitjor escòria de l'estat, i damunt la majoria de la gent ho veu bé...

 • Picany 7.387 11 291 👍 1.962

  I malgrat totes les traves el català avança imparable!

 • pastor_de_bits 10.262 9 209 👍 2.138

  Salta a la vista que la "generalitat valenciana" no inverteix una puta merda en la llengua pròpia... ara bé, que vagi per darrere de l'asturià si que no m'ho imaginava pas! vergonyós, molt vergonyós!

 • Arlekinat 1.275 10 👍 18

  Quina vergonya! Senyor Camps i l'escòria que el rodeja foteu el camp!

 • l home del sac 1.135 9 👍 118

  Jo crec que el millor seria crear un partit regionalista que defenguera la llengua a mort i la cultura, i crec que molta gent els votaria, perque la gent no vota partits valencians perquè els que hi han per a la majoria són extremistes, així que crec que si es fera açò augmentaria la llengua, augmentaria el sentiment nacional... i finalment es podria aplegar a la independència. Aquesta idea pot pareixer excessiva, però crec que és l'unica manera d'aplegar al govern,perque amb les alternatives actuals poc podem fer, encara que ens pese.  Aquest resultat és pèssim, ho fan simplement perque és un gran nexe que tenim amb catalans, si l'eliminen no tindrem res a veure, eixa és la idea del pp, que espere que acabe ja d'una vegada.

 • Askatasun 9.073 9 239

  Veient aquestes dades, encara com el valencià segueix viu...

 • Gàrgola2 Usuari sumador 5.830 10 361 👍 246

  Lo del PP valencià no té nom... realment com es pot tenir tant autoodi? Zaplana era forani, però gent amb cognoms com Camps, Barberà, Fabra, Ripoll, Rus, Font de Mora... realment els cognoms i l'origen no indiquen res.

   

  Definitivament, al País Valencià cal un Malcolm X que exclami "i tu negre, per què et planxes el cabell per a semblar blanc?" *

   

   

  (*) en versió pròpia "i tu valencià, perquè vols destruir la pròpia llengua?"

 • blackok 2.528 11 723

  És molt trist i vergonyós, si axò no canvia els valencians d'aquí poc temps els i sonarà a xinès el valencià.

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.251.531 missatges
 • 219.464 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat