Notícia

'Educació aboca els alumnes al monolingüisme' segons Escola Valenciana

La Conselleria preveu modificar la normativa perquè alguns centres 'm'abusaven' i impartien més assignatures en valencià de les mínimes · Si s'aprova, afectarà més de 550.000 alumnes (el 80%) de Primària al País Valencià

alejandro-font-mora-gran
alejandro-font-mora-gran

Escola Valenciana ha denunciat que els alumnes de Primària del País Valencià que no estiguin matriculats en una línia amb llengua vehicular catalana només impartiran les assignatures "Coneixement del Medi" i "Llengua i literatura" en aquesta llengua. Així ho ha planificat la Conselleria d'Educació de la Generalitat valenciana, que preveu aprovar un decret que acaba de presentar als sindicats docents a la taula tècnica per l'educació. Segons Escola Valenciana, si s'acaba aprovant la mesura afectarà més de 80% dels estudiants valencians que "estaran abocats al monolingüisme en castellà". I és que el text deixaria sense efecte l'extensió progressiva del valencià com a llengua vehicular a partir del tercer curs de Primària.El Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del PV (STEPV) recorda que els Programes d'Incorporació Progressiva (PIP) (dels tres que hi ha) estableixen aquestes assignatures per a ser impartides en valencià, amb la incorporació gradual de noves matèries fins arribar al bilingüisme.

 

El sindicat assegura que el projecte d'Educació vol substituir aquest mínim de dues assignatures en valencià i transformar-lo en "el màxim", de manera que no hi haurà increment progressiu del valencià com a llengua vehicular en altres matèries d'aquest pla educatiu.

 

El projecte preveu la modificació d'un article que desenvolupa la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV), que inclou la potestat per nomenar i cessar directors de col·legis i instituts de titularitat pública. L'article literalment diu que "en els centres situats en els territoris de predomini lingüístic valencià, segons del títol cinquè de la Llei 4 / 1983, ia fi d'afavorir un ensenyament adient al medi sociocultural s'impartirà com a màxim, a més de l'àrea valencià: Llengua i Literatura, una àrea no lingüística en valencià a partir del tercer curs de l'educació primària".

 

La nova normativa afectaria més de 550.000 alumnes del País Valencià, i més de la meitat dels 2.427 centres educatius del País Valencià; 1.357 d'aquests impartiran assignatures només amb el castellà com a llengua vehicular. Escola Valenciana confirma les dades, i assegura que el valencià "té tracte de llengua estrangera" a casa seva.

 

De fet el president de l'entitat, Diego Gómez, afirma que molts dels centres educatius privats o concertats que teòricament empren el programa PIP no imparteixen en valencià ni l'assignatura de Coneixement del Medi -quedant només la mateixa assignatura de valencià com a impartida en valencià-. D'altres col·legis, com el de Sant Cristòfor de Picassent, són "perseguits" per Educació, que els nega la possibilitat d'obrir línies amb l'ensenyament vehicular en català.

 

La Conselleria creu que alguns centres docents "abusen" del PIP i imparteixen per sistema més de dues assignatures de valencià. De fet la normativa actual ho permet, ja que parla "d'un mínim de dues assignatures" amb el català com a llengua vehicular.


Opina

Configuració
  • __20272__ 13.663 11

    El que ens faltava. Patètic.

  • terensi 1 8

    Quin nasos tenen, fa pocs dies Font de Mora va estar innagurant un colegi al meu poble, tots parlaven en valencia/catala, menys el Sr. Conseller i tots varen tenir que cambiar per ell, i es un home que enten perfectament el valencia.  I Jo me pregunto, quin ejemple se esta donan al nois i noies devant de un espectacle aixi...

    LLastimos tot plegat...  No anem be !!!!

Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.251.527 missatges
  • 219.464 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat