Notícia

Només un 44% dels joves del Principat parla català habitualment

En canvi les dades milloren a partir dels 29 anys: el 52% l'usa de forma habitual, i un 70% el comprèn

estudiants-universitat-aula-ensenyament
estudiants-universitat-aula-ensenyament

Només 4 de cada 10 joves d'entre 15 i 29 anys admeten parlar habitualment en català. Un informe de l'Observatori Català de Joventut, impulsat pel Departament d'Acció Social de la Generalitat de Catalunya, demostra que el 12% dels joves d'entre 15 i 29 anys ni parla ni comprèn el català i que només el 44,3% admet parlar-lo habitualment. En una altra franja d'edat, la que comprèn els majors de 29 anys, un 52% de la població afirma utilitzar el català de forma habitual i un 70% afirma comprendre'l. Així doncs, d'aquestes dades es desprèn que els joves comprenen més el català però l'utilitzen menys que els adults, fet que pot explicar-se perquè el model d'immersió lingüística fa que la majoria de joves comprengui la nostra llengua i, de l'altra, perquè en els últims 10 anys, l'alumnat estranger ha augmentat un 500%. Una altra dada que corrobora aquesta afirmació és que el 88% de joves d'entre 16 i 29 anys afirmen comprendre la llengua catalana, un 18% més que els majors de 29 anys.L'altra cara de la moneda, però, es troba en que el 12% dels joves i el 30% dels més grans de 29 anys no comprenen el català. Segons aquestes dades, doncs, la comprensió disminueix a mesura que avança l'edat i això es pot explicar perquè hi ha més possibilitats que els més joves s'hagin escolaritzat a Catalunya i, per tant, que ho hagin fet en català. Per zones, el percentatge més baix de joves que entenen el català se situa a l'àrea metropolitana (87,2%) i el més alt a les Terres de l'Ebre (92,8%) i a les comarques centrals (92,3%).


Opina

Configuració
 • __25665__ 34.186 9

  Si és cert que el 52% dels joves de més de 29 anys tenen en català com a llengua habitual d'ús crec que la situació és excel·lent, això suposa una micona més de la meitat de la població futura de Catalunya, ja que és la segona generació, i els seus descendents bé que tindrien el català com a llengua familiar.

   

  Avui tinc un motiu menys per ser pessimista.

 • blandine 2.581 13 709

  Quan he llegit l'article aquest matí, m'he quedat al·lucinada. No se suposa que el català és la llengua vincular de l'ensenyament? Com se suposa que un jove de 15 anys segueix les classes si no les enten? O és que la realitat és la que és i que realment, molts profes passen de les normes i fan les classes en castellà...

 • Askatasun 9.073 9 239

  Desastrós que encara hi hagi gent que no entingui ni parli el català!

 • lindepe 1.086 9

  Aquestes dades són del 2001, i van sortir en un informe del 2003 de la Conselleria d'Acció Social i Ciutadania: enllaç . Per tant, aquest 12% de joves que no entenen el català fa referència al 2001:

   

   

   

   

  Dades d'enquestes més recents (2008) indiquen que aquest 12% s'ha reduït a un 5'3%.

   

  Aquest informe del 2003, de dades del 2001, presentat avui, indica que el 44% usa habitualment el català. El que no es diu és el % que usen habitualment el castellà ni el % que usen indistintament català i castellà.

   

  N'hi ha una altra enquesta de la mateixa conselleria, feta al 2007, on es distribueix el % de joves segons la seva llengua habitual:

   

   

   

 • Garrulillo de Sòria 14 9

  Bàsicamnet suposo que falla per la banda de la edat adolescent, la edat dels garulillos com diu el meu nom, dels macarrilles, de fer el xulet, del menyspreu a la cultura, de gran hermano i tota la ruqueria.

 • avecesveovascos 1.449 9

  Aquestes dades són  alarmants, però hauria de veure si l'ús del català entre els joves puja o baixa en comparació amb altres anys. Jo crec que aquest és la dada fonamental per valorar la notícia en la seva justa mesura. Si fos que el nombre de parlants habitual entre els joves baixa comparat amb altres anys si seria molt preocupant perquè indicaria una tendència futura de no utilització de la llengua pel que en un futur reduiria els percentatges més grans de parlants que es donen a partir dels 29 anys.

  Si anys passats el català ha estat utilitzat menys, això indicaria que l'ús avança i que a més tenen possibilitats de reforçar encara més els percentatges que es donen en edats adultes.

 • miluSBD 3.195 13 627

  Doncs encara em sembla prou positiva la dada. Hi havia una estudi oficial de fa un any que ens donava només un 30% de catalanoparlants com a primera llengua, degut a la immigració.

 • torraina_infernal 38.143 11 17 👍 23.285

  Sigui el % que sigui ens té a nosaltres per créixer.

 • __24467__ 1.230 9

  no és d'estranyar quan molta gent catalnoparlant es passa automàticament a la llengua colona; per la meva part, jo no estic colonitzat pel castellà, sempre (SEMPRE) parlo en català

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.251.486 missatges
 • 219.463 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat