Notícia

El govern espanyol tira endavant la llei que preveu el tancament de pàgines web

Requerirà l'autorització d'un jutge de l'Audiència, tot i que a la pràctica només ho denegarà si afecta als drets fonamentals

internet-xarxa
internet-xarxa

El govern espanyol ha aprovat avui l'avantprojecte de Llei d'Economia Sostenible, que inclou una referència a les descàrregues per Internet i la seva relació amb els drets de la propietat intel·lectual. Ho ha fet amb modificacions substancials, després que la seva proposta inicial, que marcava que una Comissió depenent del Ministeri de Cultura pugués ordenar el tancament de pàgines web sense autorització judicial, provoqués una veritable revolta internauta. El nou text, anunciat avui, indica que el tancament de planes web a petició de la Comissió de la Propietat Intel·lectual requerirà l'aprovació d'un jutge de l'Audiència Nacional espanyola, que disposarà de quatre dies per decidir si l'autoritza. Aquesta autorització però no deixa de ser un mer "vistiplau" a la demanda de la Comissió, ja que el jutge no entrarà a valorar si el tancament està justificat o no (això correspon a la sentència del judici posterior), sinó que es limitarà a constatar que no es vulnerin els drets fonamentals dels seus responsables, com ara la llibertat d'expressió o de premsa.De fet l'aprovació del text implica força canvis en l'ordenament jurídicolegal espanyol, ja que afecta substancialment tot allò que fa referència als drets de la propietat intel·lectual. D'entrada, el ministre de Justícia espanyol, Francisco Caamaño, ha elevat avui el dret a la propietat intel·lectual a un "dret fonamental" com ho pot ser el de la llibertat d'expressió, fet que ja dóna una idea de per quina banda van els trets de la nova llei.

 

La mateixa Comissió de la Propietat Intel·lectual que s'haurà de crear no estarà vinculada al sector de les Telecomunicacions sinó al de la Cultura, de manera que és fàcil pensar que no serà precisament imparcial a l'hora de valorar pressumptes infraccions de la propietat intel·lectual, ni a l'hora d'obrir actuacions i procediments contra pàgines web. L'aprovació implicarà també reformes legislatives com la de la llei orgànica del poder judicial i la llei del contenciós administratiu.

 

El camí processal si tot final s'acaba aprovant, començaria amb la recepció de la Comissió d'una demanda de vulneració de la propietat intel·lectual. Aquesta, si considera que aquesta infracció de la llei existeix, presentaria una demanda de tancament de la plana web infractora davant del jutge, que generalment hi donaria el seu vistiplau sempre i quan la clausura no impliqui la vulneració d'un dret fonamental (com la llibertat d'expressió o la de premsa, per exemple). La justícia podria aleshores sol·licitar el tancament cautelar de la plana fins que no hi hagi una resolució en ferm, cosa que podria trigar bastants mesos (o anys) i mentrestant per aixecar aquest tancament cautelar els responsables de la plana web haurien de recórrer per via administrativa al mateix Ministeri espanyol de Cultura, que podria retardar la resposta fins a tres mesos.


Opina

Configuració
 • v-ppcc 159 10

  al pas que anem en 4 dies tancaran racó català

  • Arandur 3.616 10 570 👍 3

   Si... a això anava jo ara. Aquesta llei només afecta a pàgines de pirateria o també a qualsevol pàgina que decideixin que s'ha de clausular?

   • verbívor 347 14

    Encara no ha sortit el text definitiu, però en principi només s'actuaria contra els webs que tinguin enllaços per aconseguir una obra (ja siguin e-links o a megavideo o similars on poder veure o descarregar pel·lícules on line). Tot i que totes les sentències judicials al respecte han declarat que no és pas delicte posar enllaços, què fa si no google. De fet ja disposen d'una llista de prop d'un centenar de webs on disparar els primers trets...

     

    No obstant, si tenim en compte l'amplitud del que s'ha parlat aquestes setmanes aquest avantprojecte de llei en la pràctica pot obrir la porta a què es pugui actuar contra qualsevol web que inclogui, per exemple, un text que sobrepassi el dret a cita o una imatge amb copyright treta del googleimatges simplement per il·lustrar l'article d'un bloc. Cosa habitual a la majoria de webs (no parlem de casos aïllats). Així mateix, això pot servir d'excusa per tancar cautelarment molts webs per qüestions ideològiques. Naturalment, això seria en el pitjor dels casos i dubto molt que el racó per ara estigui en perill (almenys està igual com ho ha estat sempre en el punt de mira de l'espanyolam), però la simple possibilitat que tinguin aquesta eina ja és per deconfiar...

     

    Per altra banda, el problema de tot plegat és la inseguretat jurídica que aquesta llei pot provocar, quan assumeix deixar de banda els jutges perquè a totes les sentències, en aquest cas aplicant la llei, han absolt els websmasters de webs amb enllaços. De manera que com al Ministeri i els amics de l'SGAE no els hi agrada com es jutja aparten els àrbitres per posar-se ells a arbitrar. I ara intenten confondre al personal dient que es demanarà a un jutge abans de tancar un web... És una veritat a mitges, al jutge del Tribunal de Orden Público, altrament dit Audiencia Nacional, el que es preguntarà es si tancar el web x pot interpretar-se com una violació del dret d'expressió. No se li preguntarà sobre el fons de la qüestió, és a dir, sobre si infringeix els drets d'autor. I aquesta decisió del jutge la graparan a l'expedient de tancament i semblarà que ha sigut el jutge qui l'ha tancat per una qüestió de drets d'autor, quan no és així, qui l'ha tancat ha sigut aquesta comissió "independent" tèrbola creada pel Ministeri en benefici de les empreses. Sempre tens la possibilitat, clar, d'anar als jutjats, cosa que només farà qui tingui prou ganes i diners per afrontar processos llargs... Quants ho faran només per defensar un web? Pocs, molt pocs... És a dir, aquesta llei té un caràcter intimidatori que a ningú, i menys als seus impulsors, se li escapa. 

     

    També, en els casos, en què el web estigui allotjat fora de l'estat i el servidor no faci cas per tancar el web es parla de bloquejar l'accés al web des de l'estat. Vaja, que obren una porta cap a la censura digital molt preocupant.

 • independentistaimpacient 18.749 9 86 👍 577

  Així l'eMule té els dies comptats, ni que no sigui una pàgina web sinó un programa de pirateria?

 • tindal 8.063 11 265 👍 136

  Nabuc, Cir, Cambises, Darius, Xerxes, Artaxerxes....

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.253.930 missatges
 • 219.554 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat