Notícia

Euskal Telebista emet per primer cop a la història el missatge del rei espanyol

El nou govern basc de Patxi López continua els seus canvis polítics i ideològics · El director general d'EiTB diu que no fer-ho era 'nacionalista' però emetre'l és 'normalitat'

euskal-telebista-eitb-seu
euskal-telebista-eitb-seu

El nou govern d'Euskadi, fruit del pacte espanyolista PP-PSE, continua les seves reformes "ideològiques". Fa alguns mesos va desaparèixer el mapa d'Euskal Herria d'Euskal Telebista, la televisió pública basca. Després va ser el mateix concepte d'Euskal Herria, el que va desaparèixer del currículum escolar basc. Posteriorment el govern de Patxi López va decretar que l'èuscar deixés de ser la principal llengua vehicular a les diferents etapes educatives. Setmanes després PP, PSE-PSOE i UPyD votaven conjuntament al Parlament de Vitòria demanar que la selecció espanyola jugui en terres basques, així com que també hi passi la "Vuelta" ciclista a Espanya. Anteriorment, però, es va saber que Euskal Irrati Telebista (EITB), l'ens públic de ràdio i televisió basc, emetria per primer cop a la seva història el missatge que el rei espanyol transmet per televisió cada vigília de Nadal. Tal dit tal fet, ahir el segon canal d'Euskal Telebista (ETB-2), així ho va fer. El nou director general d'EITB, Alberto Surio (el mateix que va ordenar la desaparició del mapa d'Euskal Herria de la televisió basca), ho ha justificat afirmant que no emetre el discurs era "actuar des d'una ideologia nacionalista", fet que constituïa un mal gest cap a l'entesa amb Espanya; finalment, ho ha emmarcat en la "normalitat".PNB, EA i Aralar, tots ells a l'oposició, han coincidit a criticar la mesura, titllant-la de nova acció del front espanyolista marcada pel pacte PP-PSE. El PNB va anar més lluny i va qualificar les accions del govern de Paxi López d'autèntica nova "LOAPA" contra l'autogovern basc. El cert és que bàsicament les actuacions del nou govern basc de Patxi López han anat per la via d'introduir canvis sobretot polítics i ideològics, fet que en precampanya el mateix López havia assegurat que no es produiria, i que governaria "per tots els bascos" centrant-se en el que "de debò importa" als ciutadans. El PSE-PSOE a més a més, ja ho vam dir, es planteja estendre el pacte amb el PP a municipis i diputacions, després de les properes eleccions municipals.

 

A la xarxa hi ha un blog, EiTVE, que analitza l'estat de la televisió basca d'ençà de l'arribada del nou govern. Se centra en la notable davallada de les audiències i la desaparició dels informatius d'Euskal Telebista dels programes més vistos. Radio Euskadi també estaria perdent oients a cabassos, segons el blog. Fa mes i mig van parlar també de la notícia que confirmava que el missatge del rei espanyol també seria emès Euskal Telebista, i van cridar al boicot d'ETB-2.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.251.486 missatges
  • 219.463 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat