Notícia

Aminatou Haidar torna al Sàhara Occidental

El Marroc accepta que ho faci sense condicions · El regne alauita exigia que signés un document on constés que té la nacionalitat marroquina

amiatou-haidar-sahara-occidental
amiatou-haidar-sahara-occidental

Aminatou Haidar ha pogut tornar a Al-Aaiun (Sàhara Occidental) sense cap condició i sense haver de demanar perdó al rei del Marroc, Mohamed VI, tot i el govern del regle alauita així li ho reclamava com a condició prèvia. El portaveu de la Plataforma de Suport a l'activista, Carmelo Ramírez, va explicar ahir que el govern marroquí va acceptar "sense condicions" el retorn de Haidar i que, a més a més, aquesta no haurà de reconèixer públicament la seva nacionalitat marroquina. També va admetre que desconeixia si hi havia hagut acords polítics entre el Marroc i Espanya.Així doncs, 32 dies després d'haver sortit del Sàhara Occidental i d'haver iniciat una vaga de fam que havia provocat dimecres el seu ingrés a un hospital, ahir a la nit va abandonar l'aeroport de Lanzarote.

 

Per fer-ho, Ramírez, també president de la Federació Estatal d'Institucions Solidàries amb el Sàhara, va explicar que Haidar va rebre un salconduit que li va lliurar el Ministeri d'Afers Estrangers espanyol, el qual li va permetre agafar l'avió procedent de la base de Torrejón de Ardoz per dur-la fins a casa seva acompanyada de la seva germana, el seu advocat i el metge que l'ha atès els darrers dies.

Haidar va embarcar visiblement feble i amb símptomes de fotofòbia davant els flaixos de les càmeres, tot plegat conseqüències de la vaga de fam que va iniciar en senyal de protesta i que va decidir no acabar fins que no trepitgés el Sàhara Occidental. Allà, un fort desplegament policial ha impedit les manifestacions en suport a l'activista però no ha pogut evitar petits enfrontaments amb els cossos de seguretat així com una clara eufòria entre els seguidors de la causa sahrauí que han sortit al carrer a celebrar el retorn de Haidar. La mateixa activista ha considerat la seva experiència com un triomf dels drets humans, la justícia internacional i la causa del Sàhara Occidental.

Recordem que el 13 de novembre Haidar va ser detinguda, i arrestada durant 24 hores, a Al-Aaiun per negar-se a reconèixer la nacionalitat marroquina. Seguidament el Marroc la va expulsar a Lanzarote on hi va poder entrar sense passaport però d'on no en podia sortir sense. Davant d'aquesta situació, tres dies després del primer incident, el 16 de novembre, es va declarar en vaga de fam i la protesta s'ha allargat durant 32 dies. El 4 de desembre, el Marroc va autoritzar el seu retorn a Al-Aaiun però finalment Rabat va fer marxa enrere. Aquestes circumstàncies van provocar, per una banda, nombroses mostres de suport a l'activista i, per l'altra, una sèrie de contactes dipolomàtics que es van intensificar a començaments d'aquesta setmana i que finalment han permès resoldre el cas.


Opina

Configuració
  • Despertaferrro 1.513 10 982

    Curiosa la reacció carregada d'obvietats de l'altre estat presó de nacions que és el del Marroc, afirmant la seva posició reforçada sobre el Sàhara, i de quina forma els mitjans d'informació n'han ressaltat aquesta interpretació absurda per òbvia del resultat de la sra. Haidar. D'on sortiria, si no, el sentiment independentista del poble Saharaui?.

Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.253.945 missatges
  • 219.555 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat