Notícia

Es presenta 'Suma Independència' per impulsar una coalició de partits independentistes

Propugna la necessitat d'una alternativa unitària independentista transversal per als propers comicis al Parlament

amena_31
amena_31

Avui s'ha presentat al Col·legi de Periodistes de Catalunya, a Barcelona, "Suma Independència", una iniciativa que promou una gran coalició de partits independentistes a les properes eleccions al Parlament. L'impulsen Enric Canela (Deumil.cat), Santiago Espot (Catalunya Acció), Enric Fontanals (mostra d'entitats dels PPCC) i Mossèn Dalmau, que propugnen la necessitat d'una gran alternativa electoral unitària independentista transversal que aglutini el conjunt de moviments i partits catalanistes per als propers comicis. El manifest que promou Suma Independentista demana la constitució d'aquest "moviment unitari" i fa una crida "a tots aquells que tinguin per objectiu la independència per tal que deixant de banda provisionalment les diferències polítiques, socials o culturals ens unim per aconseguir una majoria parlamentària per proclamar la independència de la nostra nació".Segons els promotors la intenció de Suma Independentista no és constituir-se com a partit polític sinó propiciar la unió de persones i partits que tinguin com a objectiu la independència de Catalunya, sobretot pel que fa a CiU, ERC, Reagrupament i altres partits i coalicions que es puguin o vulgui presentar a les eleccions de 2010. Només en cas que aquests declinessin formar part d'aquesta coalició transversal unitària, Suma Independentista es presentaria com a alternativa electoral al Parlament.

 

Han signat el manifest, a part dels promotors, Josep Manel Ximens, de la CUP d'Arenys de Munt (tot i que no ha assistit a la presentació), Joan Solà (UB) o Antoni Castella, Jordi Bilbeny o Isabel Clara-Simó, entre d'altres. Finalment Carles Móra, alcalde d'Arenys de Munt, que inicialment s'havia sumat a la iniciativa, se n'ha desdit aquesta setmana després de la polèmica pels desacords entre els organitzadors de les consultes, i ha confirmat que probablement entrarà a Reagrupament.

 

 


Opina

Configuració
 • knox 31.196 11 28 👍 7.601

  Massa centrats en si mateixos.

 • NordistaCAT 72 13

  Voleu un resum? Aquest volen que els partits (o si no ells mateixos) s'ajuntin, es sumin... per què? Per la indep... ok, molt bé la teoria

  ... però per què també, perquè noten l'èxit de reagrupament (Rcat) i s'hi volen sumar sense respectar-ne les regles; sobretot una: la designació dels candidats independentistes. Voldrien, que aquests es designin per acords entre partits independentistes (encontres dels caps o principals dirigents , i acord entre ells). Rcat ha decidit i votat al seu congrés que "donarà suport a una candidatura, ... que es presenti com a partit o coalició de partits i compleixi dues condicions:

  Que assumeixi completament el document polític aprovat...

  i (aquí és el problema) que els seus candidats ... sigui escollits en un procès d eprimàries amb llistes obertes per a tots els associats de RCat... de la circumscripció electoral correzsponent:

  és a dir llistes obertes i primàries (no enteses entre caps de partits, com fan sempre) I ÉS AIXò que no agrada als altres

   

   

  Pobres Dalmau i Fontanals que no ho veuen... Quina llàstima que els seus valors i objectius segur que no són, els conec, partidistes!

  El Santiago E. Sí que hoo veu clar... perquè no tan sols és cap de Catalunya Acció (que no és partit) sinó que també i alhora cap d'un partit (Força Catalunya) i per això és un dels impulsor d'aquest "Suma Independència" pro partits i acords 'al cim'

   

  Ho teniu clar ara? Què preferiu? 

  Jo sí que ho tinc clar i per això sóc associat:

  Visqui Reagrupament Independentista, o Reagrupament Nacional Català, o Reagrupament  perquè així s'ha de fer; NO COM SEMPRE; Visqui RCat!

  Suma t'hi que RCat, la nació i futur estat ho necessiten!

   

   

  • Front Patriòtic 4.456 10 480

   Parles de Rcat en nom de tot l'independentisme de Catalunya? Saps que hi ha vida més enllà de Rcat? Saps que moltes organitzacions existien abans que Rcat, que no fa sinó quatre dies que s'ha format i amb les mateixes formes que una nova Esquerra 2.0?

    

   Rcat juga un paper important dins l'independentisme, però no teniu el monopoli de l'independentisme. Ni vosaltres ni els altres.

    

   Que ara us surti la rabieta de nens petits perquè us molesta que hi hagi organitzacions a qui no heu absorbit és problema vostre. En Pujol també era un mestre absorbint moviments dins del seu àmbit, però per sort en aquest país encara queden organitzacions que no estan disposades a deixar-se absorbir dins d'un magma on sembla que si no combregues amb ells automàticament t'insulten, difamen de tu i et tracten com cap enemic gosaria tractar-te.

    

    

   • NordistaCAT 72 13

    'Parles de Rcat en nom de tot l'independentisme de Catalunya?'

    1/ parlo en 'nom/pseudo' meu, perquè així vull, no en representació de RCat (no firmo Reagrupament Oi?) tampoc de l'Independentisme que RCat vol sumar. Tu parles en representació de... (si és el cas firmis clarament)?

    2/ Hi ha part de l'Independentisme que no s'hi vol sumar (ex CUP i altres). llàstima però és el seu dret. Altres que defensen prioritzar sumar partits, també el seu dret però de 'llàstima' res de res.

    Per sobre hi ha el dret a informar i opinar, com jo i tu!

    PER SOTA cal veure si és RCat qui divideix o altres.

    Per això haig de continuar, explicant:

    Quin és el problema concret? RCat que no vol de totes sensibilitats independentistes?

    NO; (crec JO) EL problema concret són dels qui prefereixen (amb tot el dret) no sumar-s'hi sobretot els que prioritzen el sistema 'antic i prou conegut': acords de partits a partits (o partidets, o moviments), el que significa en veritat, ningú ho ignora, de cúpula a cúpula abans de tot i ratificació -assegurada- després (i barralles personalistes al mig).

    Aquests no volen llistes obertes amb procés de primàries.

    I Llistes obertes i primàries és una de les DUES  condicions votades a l'assemblea nacional fundacional de RCat (octubre 2009); veure el document ponència política (és public, a la seua web reagrupament.cat, apartat 4.2a: 'El suport a la candidatura electoral')...

    Fer la unió des de les cupules de partits o 'moviments' i no per la base (amb el risc, més gran que en designacions de caps a caps i potser per això no volen, de no ser escolliits)... no és l'opció escollida, votada i publicada per Reagrupament!

     

    Això penso i escric JO!

    És més: QUI no veu que Reagrupament ha pres aquest (i altres) risc per SUMAR i canviar... és que no ho vol veure o no vol proritzar l'interès comú I el canvi democràtic que vol reagrupament (i, com tu, que opini; només faltaria... no t'estranyis, tindrà respost(es), només faltaria també).

     

    Per això mateix, i tanta claredat i democràcia, estic a Reagrupament i no veig de millor (com tu no hi ets)

    No s'ha d'estranyar si correspon també exactament al seu lema general: 'Independència i Democràcia'

    Gràcies per haver-me llegit fins aquí; i permetre aquest ... com dir-ho 'debat d'aclariments i d'opinions personals' sense insultes ni agressivitat... això també necessitem tots, en l'interès comú i nacional.

     

    Cordialment

     

    NordistaCat (Reagrupat)

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    • Daniel1714 2.168 14 802

     La defensa que fas del moviment "Reagrupament" encara que sigui a nom personal, el veig del tot lícit. Ningú discuteix com organitzeu la vostra associació-partit, ja que ningú tampoc voldria que des de fora ens diguessin com hem de funcionar.

     Fins aquí cap problema. Però també sóc dels que penso que el món independentista ni s'acaba ni comença en una entitat que ni tant sols sap el seu pes real, ja que encara no s'ha enfrontat en unes eleccions.

     La idea de sumar m'agrada, sempre he defensat que és la única via per aconseguir el que TOTS volem, però el que es desprèn dels teus arguments no és una suma, sinó una absorció, de manera que l'únic que quedi sigui Reagrupament...lícit però poc realista.

     Sincerament crec que per sumar, s'han d'obrir ponts de col·laboració amb els altres partits que ja porten dècades treballant per arribar a on estem en aquests moment, apunt de poder fer el salt final.

      

     Si sumem guanyem, amb diverses maneres de portar el País, però amb el comú denominador de la Independència.

      

     Salut i República Catalana

     • Tarragonamesborrona 11.438 9 179

      Sincerament crec que per sumar, s'han d'obrir ponts de col·laboració amb els altres partits que ja porten dècades treballant per arribar a on estem en aquests moment, apunt de poder fer el salt final.

      Sincerament, porto votant independentista des dels 18 anys... ja m'he cansat d'esperar.

      Tot i això, si el que comentes s'esdevé (o el de la Suma Independència) votaré la llista resultant (i començaré a creure en els miracles ).

      Mentrestant treballaré per una llista on no es facin diferències de política social entre independentistes i que intenti aglutinar com més patriotes millor.

       

  • Robert Bonet 171 10

   Encara faré un resum més ràpid. Mireu el vídeo i no cal que ningú us opini i us enganyi.

   http://www.vilaweb.tv/?video=5941

    

   adheriu-vos al manifest a la Web.

 • nosferatu 1.991 13 842 👍 252

  El món no s'acaba amb Reagrupament, la idea no està malament, però si hi més on triar...

 • Heikki 6.872 13 312 👍 1.300

  Ja n'hi ha prou de fer nous partits, que collons pretenen?

   

  el que necessitem es unitat, quins patriotes de pa sucat amb oli que tenim.

  • Front Patriòtic 4.456 10 480

   Doncs això precisament és el que defensen els qui han impulsat aquest manifest, al qual donen suport 100 personalitats del país, entre les quals hi ha els insignes mossèn Dalmau i el premi d'honor de les LLetres Catalanes dr. Joan Solà.

    

   Ningú pot negar que hi ha vida més enllà de Rcat, i això precisament -entenc jo- és el que volen aquesta gent, coordinar tot l'independentisme, des de Rcat a tota la resta.

    

   Em sembla una idea excel·lent i totalment constructiva, defugint atacs personals i buscant l'entesa i la cooperació entre tots plegats.

    

   En uns temps en què sembla que això d'insultar-se i menysprear independentistes que no siguin de la teva organització o de l'altra, em sembla que aquest gest que impulsa aquesta gent els honora per la seva capacitat d'inclusió fins i tot amb els qui són capaços de difamar d'ells i d'insultar-los com fa la gent de Rcat amb ells.

    

    

 • nosferatu 1.991 13 842 👍 252

  Aconseguir la unitat no significa dissoldre's dins d'un únic partit, som persones i no terrossos de sucre, es poden aconseguir moltes coses treballant plegats amb diferents mètodes i equips.

 • defensor Usuari sumador 11.476 16 176

  A mi ja m'està bé que sorgeixin altres opcions a banda de RCat.

   

  Des que RCat va fer la seva presentació a Vic vaig veure que el seu líder no m'agradava...

   

  Va començar dient que els catalans que es consideraven també espanyols havien d'anar al psiquiatra (aquí ja vaig pensar "no anem bé) i després va menystenir als deu mil que varen anar a Brussel·les tot dient que ni 10.000 ni 100.000 servia per res (i llavors vaig concloure, "definitivament no anem bé").

   

  D'això hi han uns 500 testimonis més la premsa.

   

  Com diu l'acudit de l'Eugeni "gràcies però, hi ha algú més?"

   

  El que veig necessari és que a les eleccions hi vagin tots els independentistes en coalició. Però mentre, millor que cada terra faci la seva guerra.

  • nosferatu 1.991 13 842 👍 252

   Va gosar burlar-se dels 10.000 a Brussel·les? Però qui s'ha pensat que és? Una cosa és que discrepi de Catalunya Acció i de la resta que no volen reagrupar-se, però que es dediqui a despreciar altres moviments independentistes aliens a la seva organització, moviments 100% eficaços i 100% útils, ja és passar-se de la ratlla! Tant parlar de llistes obertes, etc. i al final cau al parany del messianisme com qualsevol altre.

   • Tarragonamesborrona 11.438 9 179

    A veure, només cal un xic d'esforç per entendre les paraules d'en Carretero. Va en la mateixa tònica que quan diu que el President del Barça és més important que el de la Generalitat, perquè quan va pel món se li obren gairebé totes les portes i en canvi el President de Catalunya no el coneix ningú, perquè Catalunya no és res internacionalment parlant.
    Recordeu quan el Pujol va anar, crec que era al Japó i el van confondre amb el President d'Andorra? Doncs a això es refereix. A que Catalunya ara és una regió d'Espanya i que hem de lluitar per a obtenir el reconeixement que ens mereixem com a nació i això no passarà amb l'autonomisme.
    El mateix passa amb els 10.000 a Brusel·les. Acceptem-ho: No va servir per res. Què va canviar? Ressó internacional? Uns quants catalans més, els semiconvençuts, es van acabar fent independentistes del tot? Ok. Més val això que res. Ara us canvio totes aquestes fites per una majoria absoluta independentista al Parlament.

    A on creieu que estan més ben invertides les energies?

    I no pot ser que a aquestes alçades de la democràcia i amb la nostra edat deixem de votar un partit no pels seus ideals sinó pel seu líder. Si us plau! Si no us agrada, apunteu-vos-hi i proposeu-ne un altre, però quan coincideixen els nostres ideals, per què hem d'estar dividits?

     

    I us ben asseguro que si Esquerra i CiU fan un pacte independentista per a les properes eleccions, jo i tots els reagrupats estripem el carnet i els votem.

     

    Salut i Independència,

     

    PS: Els de la CUP no els he esmentat, perquè de moment, no es presenten. No us exalteu!

     

     

     

    • nosferatu 1.991 13 842 👍 252

     Jo he de fer un xic d'esforç per entendre les paraules del messies Carretero i vosaltres no el podeu fer per entendre les raons de qui vol treballar conjuntament amb Reagrupament sense integrar-s'hi? Anem bé doncs. I acceptem-ho: el que realment no serveix de res són aquestes picabaralles de pati d'escola dels últims dies, si continuem així segur que no anirem enlloc.

     • Tarragonamesborrona 11.438 9 179

      Nosferatu, et recordo que les persones necessitem líders. Els exèrcits necessiten generals, els equips de futbol entrenadors i els vaixells capitans.

      Jo em vaig apuntar a Reagrupament per la idea que hi havia al darrere. Per la unitat que jo crec que és necessària, ara més que mai, de tots els independentistes.

      Si demà, el líder és un altre jo continuaré a Reagrupament com fins ara mentre la idea sigui la mateixa. De fet, agrairia un canvi per una altra persona que no desperti "rencor", encara que ell no el busqui, a segons quins col·lectius/partits.

      Fins ara no havia sentit mai això de "treballar conjuntament amb Reagrupament", i sincerament me n'alegro. Això vol dir que comencen a sorgir ponts entre nosaltres.

      • nosferatu 1.991 13 842 👍 252

       A veure, a mi en Carretero no m'ha fet res i Reagrupament menys, però la situació que estem vivint ara mateix m'està carregant i em fa dir coses que no vull dir. M'agrada molt que existeixi Reagrupament, que tingui un funcionament autònom i que estigui ple a vessar d'independentistes convençuts, però també m'agrada que hi hagi altres grups i altres maneres de fer les coses, hi ha espai per tots i no ens hauríem de barallar. En el fons tots volem el mateix, però ens estem barallant i dient-nos coses que no ens volem dir per res, només per perdre el temps. A mi m'agradaria que es construissin aquests ponts que dius, no crec que costi gaire i ficant-hi una mica de bona voluntat ho podem aconseguir!

       • Tarragonamesborrona 11.438 9 179

        A mi m'agradaria que es construissin aquests ponts que dius, no crec que costi gaire i ficant-hi una mica de bona voluntat ho podem aconseguir!

        Esperem doncs que el rancor residual entre alguns i les desconfiances entre d'altres es dissipin aviat.

        I que la serenor de l'època post-referèndums ens faci reflexionar i adonar-nos que empenyen cadascú pel seu costat, el carro no avançarà. Que hem d'empènyer tots en una sola direcció. Ja sigui amb una coalició entre partits (on haurem de vèncer les ambicions personals dels figures i figurants i la rivalitat heretada de CiU i Esquerra) o amb una coalició de persones (on haurem de vèncer les desconfiances originades en l'esmentada rivalitat).

         

         

         

   • larsson 28.249 14 35 👍 4

    En cap cas es va burlar dels 10.000 de Brussel·les. No fotem, i no caiguem en el parany d'alguns. En Carretero només va dir, com diu en cada presentació, que en qualsevol manifestació, quan després es va a una institució com les europees, et pregunten: "Molt bé, però quants diputats teniu?". I en aquest cas és indiferent que a Brussel·les hi posis 10.000, 50.000 o 500.000 persones: si no tens representació parlamentària de tot allò, no et fan cap cas. I la culpa no és d'en Carretero, és de com està muntat el sistema. Ara bé, en Carretero sempre agraeix la tasca de manifestacions, manifestos, plataformes... perquè fan bullir l'olla i creen un clima favorable a la independència.

    • nosferatu 1.991 13 842 👍 252

     Docs me n'alegro que m'ho hagis aclarit, però igualment, si de debó volem una bona representació parlamentària hem d'aconseguir cohesió i el màxim possible de vots, però com continuem barallant-nos com ara no aconseguirem ni una cosa ni l'altra. Vols dir que és tan difícil arribar a una entesa satisfactòria per totes les parts enfrontades? Tan difícil és poder arribar a pactar uns mínims?

     • Tarragonamesborrona 11.438 9 179

      Jo el que no entenc, i espero que algú em respongui, és:

      Si tots som independentistes i entenem que a l'altre costat (a les esquerres o a les dretes) n'hi pot haver, i a més també entenem allò tan repetit de "la unió fa la força" i que si no ens unim pintaran bastos, per què tanta aprensió a cohesionar-se sota un sol partit polític assembleari?

      • nosferatu 1.991 13 842 👍 252

       Doncs, pel que fa a mi, i em sembla que puc parlar en nom de molts o tots, ho sento però estic molt escarmentat. He cregut en uns, he cregut en els altres i m'he endut decepció rera decepció. Si poguessis assegurar-me que Reagrupament no petarà o no serà un bluff em reagruparia amb els ulls tancants, però lamentablement no és així, ho sento, i prefereixo col-laborar-hi estretament, pactar-hi, mantenir-hi bones relacions, fer actes conjunts, preparar coses plegats, obrir camí, lluitar conjuntament sense descans, etc. però sempre deixant molt clar que no formem part del mateix. Si Regrupament s'enfonsa farà enfonsar bona part dels grups que s'hi han adherit, qui voldrà confiar en algú que s'ha deixat ensarronar? Igualment, si els no-reagrupats fracassen, Reagrupament quedarà net de culpa i pot seguir endavant sense que ningú li pugui retreure res. Jo hi veig més avantatges que inconvenients, però puc admetre que tu ho vegis diferent.

       • Tarragonamesborrona 11.438 9 179

        Amb tots els independentistes empenyent del mateix carro, aquest no es pot enfonsar. 

        Tot i això entenc les teves reticències i desconfiances. Molts som els escarmentats de "les mans netes" i la "pluja fina".

        De fet és el que més sentim en les presentacions de Reagrupament: "No ens traicioneu". "Com sé que no pactareu com els altres?", etc, etc...

        Sincerament crec que últimament hem fet passos de gegant i hem quedat un xic desequilibrats. Hem passat de ser uns marginats polítics a ser el centre d'atenció del nostre poble. Ens cal temps a tots per assimilar-ho... però tampoc ens podem dormir o se'ns escaparà el tren de la història.

   • Miquel Sola Suris 1.123 11

    Mira si en Carretero es burla dels 10.000 a Brussel·les que fins i tot dins de Reagrupament hi ha membres responsables de la mateixa associació que dius que rep les rialles d'ell

    Manel Bargalló és un dels exemples.

    El missatge del Carretero és ben clar, una cosa és que tu no el vulguis entendre o el vulguis entendre pel canto que més t'interessa.

    Ell sempre diu que per moltes manis, per moltes associacions per moltes coses que puguem fer, si no tenim una majoria al Parlament disposada a declarar la independència, de res serveix tot això. D'altra banda ell també té molta raó en dir que més val anar tots a una per la independència i, no pas intentar fer valer mil i una causes. La independència ens dona automàticament totes aquestes causes a les que lluitem. I que consti que amb això en Carretero no devalua la feina de totes aquestes plataformes, ja que ell al mateix moment que diu això els i dona tot el seu suport.

 • Robert Bonet 171 10

  http://www.sumaindependencia.cat

  Llegiu el manifest i adheriu-vos-hi!!!

  Si sumem Guanyem!!!

 • Francesc S. 37 9

  Només és personalisme, aquests busquen ser més mediàtics muntant una nova paradeta política per poder aparèixer en llocs més capdaventers a les properes llistes electorals, ja sigui en plataformes, coalicions o com a independents en d'altres partits. Del primer personatge diria que és un messiànic egòlatra que vol salvar la pàtria i del segon sé que és un professor irresponsable que qualifica els alumnes arbitràriament i sense ni corregir els exàmens.

 • slash 1.176 11

  tinc clar que votare a Reagrupament i aquesta colla de suma independència tant sols els veig com una colla d´oportunistes que volen anar al capdavant de les llistes sense passar per les primaries.

   

  M´agradaria que Reagrupament s´hi mantinguès al marge fins que es vegi el nombre d´adhesions que tenen. Si acaben sent 4 gats el millor seria ignorar-los, si acaben tenint un suport similar al de Reagrupament, doncs no hi haurà més remei que intentar entendre´s-hi, doncs dues candidatures independentistes de magnitut i discurs similar seria un fracàs electoral assegurat per les dues.

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.251.936 missatges
 • 219.480 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat