Notícia

CiU i ERC no tindran finalment majoria al Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya

Es queden sense marge de maniobra just quan la sentència del TC sobre l'Estatut és imminent · El CGE substitueix des d'avui el Consultiu i passa a emetre dictàmens vinculants

montilla-sanchez-camacho
montilla-sanchez-camacho

CiU i ERC disposen de majoria al Parlament de Catalunya, però finalment tal i com es preveia no la tindran al Consell de Garanties Estatutàries (PGE) del Principat, l'òrgan que substitueix el Consultiu, que vetlla pel compliment de l'Estatut, la funció principal del qual és tutelar l'activitat legislativa, assegurant el desenvolupament dels drets establerts i reconeguts en l'Estatut, i assegurar-se que l'Estat espanyol no envaeix competències de la Generalitat. El juliol d'enguany un pacte entre tripartit i PP (ratificat posteriorment al Parlament) propiciava l'acord per elegir 6 dels 9 membres del Consell, amb 2 representants de CiU, 2 del PSC, 1 d'ERC i 1 del PP. CiU considerava que l'acord no s'avenia a la representació de cada partit a la cambra catalana (amb la Llei d'Hondt, tocaven 3 per CiU, 2 del PSC i 1 d'ERC). Ara la Generalitat ha designat els 3 darrers representants, Enric Fossas Espadaler, Marc Carrillo i Eliseo Aja.Aquests tres darrers membres seran els representants de l'executiu al Consell. Dels tres, Enric Fossas es considera proper a CiU, i Carrillo i Aja propers a les tesis constitucionalistes, si bé al segon se'l considera més proper a ICV que al PSC. La suma final de CiU i ERC queda doncs en 4 representants (1 d'ERC i 2 de CiU) i un afí dels representants de la Generalitat.

 

La composició definitiva del Consell deixa doncs sense majoria CiU i ERC, de manera que podrien veure vetada qualsevol iniciativa legislativa destinada a incrementar l'autogovern del Principat, o qualsevol recurs o reacció jurídica front retallades del TC espanyol o invasió de competències. La nova composició del CGE, que a efectes pràctics representa un Tribunal Constitucional principatí, deixa CiU i ERC sense marge de maniobra, especialment als republicans, que poden veure vetades les seves pròpies iniciatives legislatives. El vot decisiu serà ara pel PP, i no per a CiU, que es quedarà amb els seus dos representants per designació directa malgrat que tothom esperava que n'acabés tenint tres -una quantitat molt més lògica tenint en compte els vots rebuts per convergents i populars al Parlament-. Com ja hem dit el Parlament designa dos terços (6) del total (9) de membres del Consell, mentre que el govern de la Generalitat elegeix el terç restant (3); es renova cada nou anys.

 

Precisament ara que la sentència del TC espanyol sobre l'Estatut del Principat sembla imminent, la composició del CGE fa que qualsevol reclamació o iniciativa legislativa presentada per CiU o ERC (o conjuntament) pugui quedar directament abortada al Principat, si no troba el suport de com a mínim un altre dels membres del Consell. La paradoxa és tal que fou precisament el PSC qui més va insistir perquè s'incorporés un jurista del PP al Consell (Añoveros), un òrgan impugnat pels populars en el seu recurs contra el text estatutari, perquè considera que és anticonstitucional.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.011.064 missatges
  • 211.549 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums