Notícia

Taradell obre la campanya per les consultes a Osona

Acte multitudinari al Centre Cultural Costa i Font de la vila · Uns 40 municipis osonencs consultaran els seus ciutadans el 13D

amena_31
amena_31

El Centre Cultural Costa i Font de Taradell es va quedar petita el divendres per acollir la presentació oficial de la campanya per la consulta sobre la independència, que uns 40 municipis d'Osona duran a terme el proper 13 de desembre, impulsades per la plataforma Osona Decideix. Taradell esdevenia així el primer municipi de la comarca en presentar les consultes, i marca el tret de sortida per als plebiscits. La coordinadora taradellenca de la consulta va presentar també els propers actes de la votació així com el finançament i el protocol que usarà el dia del referèndum. Els 40 municipis que organitzaran consulta independentista d'Osona totalitzen aproximadament el 90% dels municipis osonencs, fet que implica que unes 100.000 persones hi tinguin dret a vot. A la presentació hi van participar Alfons López Tena, jurista i coordinador general d'Osona Decideix, Vicent Partal, periodista, i Mònica Sabata, exportaveu de la PDD. Tots tres van destacar la necessitat de potenciar la participació de la societat civil a les consultes, entre d'altres consideracions [llegiu-les totes]. N'han parlat també abastament al Taradell Bloc, un blog molt actiu d'actualitat del municipi.Sabata va destacar que les consultes són "la posada en marxa del dret de decidir", un fet que permet "palpar" el discurs que s'ha fet des de fa dos o tres anys. Malgrat que les consultes "són simbòliques i les organitza la societat civil" són "un pas important en l'exercici de la democràcia participativa" i són un punt vital "en l'avenç cap al sobiranisme i la pedagogia". També va assegura que les consultes han de ser "un exercici de normalitat" i es va mostrar esperançada que l'endemà dels plebiscits es mantinguin "les xarxes que s'estan creant".

 

Vicent Partal, director de Vilaweb, va fer una crida a la participació, destacant que "estem en una cruïlla històrica i cal posar-se les piles" i va destacar la importància a nivell internacional de les consultes. En aquest sentit va comparar els canvis històrics que s'han produït a nivell mundial, com la caiguda del mur de Berlin o l'elecció d'Obama als EUA, amb la situació catalana. Els petits estats va dir "ara tenen més bona premsa internacional", i va recordar que 8 dels 12 països on es viu millor del món, són de la mida del Principat. 7 d'ells es troben a la Unió Europea, 6 d'ells no eren independents l'any 1900 i en 6 s'hi parlen llengües amb menys parlants que el català. "Podem ser un país com aquests, però ens ho hem de creure, si avui no som el que volem ser, la culpa és nostra". Partal va apuntar les eleccions al Parlament de Catalunya de 2010 com a data clau per "aconseguir que tots els partits polítics hi acudeixin dient que estan a favor d'un referèndum vinculant sobre la independència, i que si la gent ho vol el convocaran des del Parlament". "Cal demostrar que s'està preparat i que es vol aquest referèndum".

 

El coordinador de les consultes a Osona, el jurista Alfons López Tena, va fer la darrera intervenció, destacant que la consulta osonenca del 13D és "un referèndum amb tot el rigor i fermesa" que "demostrarà que els catalans estem en condicions de construir un estat". Tena va voler incidir en la necessitat de ser rigorosos en tot el procés i d'aconseguir una gran participació "si cal recollint els vots un a un", també dels que estan en contra de la independència, que "tenen el mateix dret a anar-hi sense sentir-se intimidats. S'ha de respectar qui no hi està d'acord".


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.251.531 missatges
  • 219.464 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat