Notícia

L'Institut d'Estudis Catalans canvia la definició de 'matrimoni' del seu diccionari

amena_31
amena_31
L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha optat per canviar la definició que el seu diccionari ofereix per a la paraula "matrimoni", que fins ara afirmava que era "una unió legítima entre un home i una dona". La màxima autoritat lingüística catalana ja havia decidit modificar el contingut de l'entrada "matrimoni" el darrer 13 de juny. Ara n'ha aprovat la nova definició, que passa a ser "una unió legítima entre dues persones que es comprometen a portar una vida en comú establerta mitjançant ritus o formalitats legals". En pocs dies la versió en línia del diccionari de l'IEC ja oferirà aquesta nova definició.

El president de la Secció Filològica de l'IEC, Joan Martí, va afirmar a RAC1 que el canvi era "procedent" tenint en compte "la nova situació real i la nova legislació" referent a la paraula "matrimoni". Martí va recordar que l'IEC "no ha de ser esclau ni d'etimologies ni de determinats costums que poden haver-se superat". Ho va comparar amb l'orígen de la paraula matrimoni, que etimològicament va lligat al concepte de maternitat, i per tant "tot matrimoni que, pels motius que sigui no pugui engendrar, és un matrimoni frustrat", de manera que si no s'hagués adaptat la definició al seu moment ara moltes famílies no podrien considerar-se matrimoni.

Opina

Configuració
 • Picany 6.586 10 329 👍 1.432

  Una altra poca-soltada (amb guionet) de l'IEC. Van a remolc.

 • Segell 4.150 9 514

  podria canviar el seu propi nom l'IEC, parlem la mateixa llengua però no som catalans

 • Front Patriòtic 4.456 9 481

  Ho trobo bé.

   

  Ara bé, jo els vull fer la meva aportació. Pensant en el nou diccionari, els proposo que incloguin aquest nou terme:

   

  -Terrorisme lingüístic: Acció perpetrada per l'IEC com a suport a la degradació de la llengua catalana a fi de convertir-la progressivament en un dialecte de la llengua castellana, amb prou subtilesa com perquè no se'n notin els efectes a curt termini.

 • Picany 6.586 10 329 👍 1.432

  Els sociates de l'IEC espatllen allò que ja estava bé.

   

  Sort que els catalans tenim millors semàntics.

 • peres 197 15

  Prescindint del fet concret, el que m'emprenya és que l'IEC s'afanyi a canviar una cosa perquè en el context espanyol ha canviat una llei. O sigui, una llei espanyola fa canviar a corre-cuita (els canvis en un diccionari normalment es fan al cap de moooolts anys) una paraula del diccionari català de referència.

   

  Ja ho dic, prescindint del fet concret, no m'agrada.

 • clubjazz 11.437 10 177

  "tot matrimoni que, pels motius que sigui no pugui engendrar, és un matrimoni frustrat",

  Això és una xorrada. És cert que moltes parelles no poden tenir fills, per exemple, perquè PATEIXEN ALGUNA MALALTIA. Però això no vol dir que no siguin matrimoni. Tenir un defecte físic que t´impedeixi de tenir fills, no et fa menys casat. Allò normal és poder tenir-los, però per alguna ANORMALITAT no volguda, alguns no els poden tenir. No cal criminalitzar el malalts.

Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.011.629 missatges
 • 211.563 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums