Notícia

L'IEC es planteja allunyar-se del 'model Fabra'

amena_31
amena_31
El president de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Salvador Giner, va afirmar a finals de la setmana passada que la secció Filològica d'aquesta institució s'està plantejant abandonar el patró Pompeu Fabra i fer un nou model del Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC). Aquest diccionari s'ha refet en diverses ocasions, sempre seguint la base "fabriana", i ara l'IEC es planteja fer el diccionari "més flexible" on es pugui, per exemple, reconèixer com a vàlids "si us plau" i "sisplau". Així ho va afirmar en una entrevista a l'agència Europa Press, on va assegurar que el nou diccionari serà "més flexible, amb connexions entre paraules" però que continuarà vetllant per "conservar la integritat de la llengua".

És per això que el nou diccionari normatiu de català tindrà aquestes "connexions" entre paraules, perquè quan es consulti una definició d'un terme se n'obtinguin també els seus sinònims i antònims. Giner va recordar que els diccionaris d'altres institucions de referència mundials, com el britànic Oxford, el nord-americà Webster i el de francès de l'Acadèmia Francesa s'han posicionat d'acord amb aquesta nova tendència, la lingüística estructural de la qual permet "interconnexions sintàctiques i semàntiques molt diferents".

Giner va afirmar que tot i aquesta "flexibilització" la llengua catalana es veu sotmesa "a un allau de barbarismes extraordinari" i que no compta "amb la protecció del danès o de l'holandès". Per això l'IEC "mirarà amb lupa" quins nous termes accepta a la nova versió del diccionari.

Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.010.568 missatges
  • 211.538 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums