Notícia

Lluís Companys: Alemanya es disculpa, França s'espolsa la responsabilitat

amena_31
amena_31
Ahir va tenir lloc l'acte de desgreuge a Lluís Companys, coordinat per la Comissió de la Dignitat, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya. Al Palau de la Generalitat hi van assistir, a més a més de diverses personalitats i autoritats catalanes, els cònsuls dels estats alemany i francès. Per la part germana, Christine Gläser va demanar disculpes novament "Els alemanys acceptem la nostra culpa i volem aprendre de la nostra història", mentre recordava que al seu dia l'expresident Helmut Kohl ja va demanar perdó a l'aleshores president de la Generalitat, Jordi Pujol. Per Gläser "aquesta tasca infinita d'assimilació del passat és una obligació continuada que abordem una vegada i un altre".

En canvi el cònsul general francès, Pascal Brice, va espolsar-se la responsabilitat de la detenció i deportació de Lluís Companys, que fou lliurat durant la II Guerra Mundial per les tropes alemanyes ajudades per les autoritats col·laboracionistes franceses al règim feixista de Franco, l'any 1940. Segons Brice, França ja ha reconegut en moltes ocasions el que va significar el col·laboracionisme francoalemany d'aquells temps; a més a més va considerar que la responsabilitat de la deportació de Companys fou alemanya, tot i que en territori francès. Brice va dir també que no havia anat a l'acte a assumir responsabilitats sinó per "homenatjar i reconèixer la resistència".

D'altra banda el vicepresident de la Generalitat, Carod-Rovira, va destacar la rehabilitació de la figura de Lluís Companys "l'únic president europeu escollit democràticament afusellat pels feixistes", mentre destacava que "fou afusellat pel règim franquista com a president de Catalunya perquè era una manera simbòlica de matar també una nació". Tant Carod-Rovira com el portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, van instar l'Estat espanyol a anular el consell de Guerra contra Lluís Companys, que va acabar amb el president català afusellat. Per Cruanyes "ni la Generalitat ni la família Companys han de demanar al ministeri de Justícia el certificat de reconeixement personal i de reparació previst a la Llei de la Memòria Històrica", això seria un "acte d'humiliació". "No necessitem cap certificat que digui que el president va actuar en defensa de Catalunya i que el procés va ser injust", va manifestar Cruanyes, que va afirmar que precisament per això cal que l'Estat espanyol anuli el consell de Guerra.

Lluís Companys va ser detingut durant la II Guerra Mundial per les tropes alemanyes. Posteriorment seria lliurat, amb l'ajuda de les autoritats col·laboracionistes franceses, al règim feixista de Franco, l'any 1940, sense respectar el dret internacional pel que fa a les extradicions. Companys seria posteriorment empresonat, torturat i afusellat sense judici just pel règim feixista espanyol.

Opina

Configuració
 • blandine 2.581 13 708

  Una vegada més, estic ben poc orgullosa de ser francesa.

  • Salvador_sense_por 17.891 12 90

   Només per curiositat: ets de la Catalunya Nord?

   Per altra banda, la notícia no em sorprén. França és juntament amb Espanya, uns dels Estats tradicionals menys crítics amb el seu passat. El col·laboracionisme s'ha amagat sota l'estora. Oficialment tots eren de la resistència. Molt poques referències crítiques als desastres colonials d'Indoxina i Algèria. Fins i tot darrerament s'han produït fets lamentables que evoquen aquest passat com les proves nuclears als atolons del Pacífic. En canvi els països anglosaxons tenen una tradició més crítica amb la seva història. Fins i tot el Vaticà ha demanat perdó pels crims comesos. Mentrestant, França i Espanya continuen tan panxos, ocultant les seves vergonyes. Tinguem en compte els catalans amb qui ens juguem les garrofes.

    

 • Ferreret82 394 13

  Ja deia jo que els francesos es disculpessin. Son com els espanyols. Xapó per els alemanys que sí s'han disculpat, tot un acte que els honora.

 • EmulatorQ Usuari sumador 63.328 15 5 👍 18.191

  Que n'aprenguin, dels alemanys. Danke schön!

 • Algú 17.118 14 99 👍 1.418

  Pels representants del poble alemany.

 • miquel1659 31 10

  A l'Estat francès no hi ha hagut l'exorcisme del passat col.laboracionista amb el règim nazi com ho han fet els Alemanys mateixos, en particular amb els Republicans de la retirada. Per tant no m'estranya gens que el cònsol francès pixés fora de test. Fins i tot no fa massa en Sarkozy volia quer en els llibres de text aparegués el rol benèfic de la colonització a Àfrica. Es una qüestió de mentalitat arrelada amb l'educació. Hi ha encara gent jubilada que vé a viure a Catalunya Nord que es queixa que la gent del país parli català entre ella. En canvi els jubilats anglesos o alemanys fan cursos de català.

   

 • koutto 2 1.206 10

  Un 10 per alemanya i un 0 per frança.

 • cathalà 22.840 11 57 👍 6.015

  Qui no esdisculparà mai serà Espanya.

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.238.521 missatges
 • 219.044 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat