Publicitat

Notícia

El govern espanyol publica les balances fiscals de l'Estat i evidencia l'alarmant dèficit dels Països Catalans

amena_31
amena_31
El govern espanyol, a través del seu ministeri d'Economia, ha fet públiques avui les balances fiscals dels territoris de l'Estat (del 2005), després d'anys d'haver-ho aparcat, tot i que hi havia una resolució del Congrés espanyol que l'instava a fer-ho; les dades (vegeu-ne el PDF), que s'han presentat amb els dos mètodes de càlcul, càrrega-benefici i flux monetari, evidencien que el dèficit al Principat, País Valencià i Illes Balears és enorme i va en augment. Amb el mètode de flux monetari, el que imputa les despeses al territori on tenen lloc, les balances del govern espanyol indiquen que les Illes Balears presenten un alarmant dèficit fiscal de fins al 14.2%, el Principat del 8.7% i el País Valencià del 6.32%. Aquests són els tres territoris estatals amb més dèficit.

Amb el mètode de càrrega-benefici, que imputa la despesa associada a un territori al "conjunt de beneficiaris finals" que es consideri oportú -per exemple, la despesa dels ministeris a Madrid s'imputa a tots els territoris de l'Estat per igual, o les inversions a la terminal de Barajas-, Madrid ocupa, com no, la primera posició, amb aproximadament un 9% de dèficit. I immediatament seguida per les Illes Balears amb entre 7.5% i 8% de dèficit, el Principat amb aproximadament el 6.5%, i el País Valencià, amb aproximadament el 3.5%.

Les xifres les ha presentades el secretari espanyol d'Hisenda, Carlos Ocaña, que ha recordat que "en cap cas" es tindran en compte aquestes dades de cara a la negociació nou finançament autonòmic, quelcom que ja va dir al seu dia el ministre espanyol d'Economia, Pedro Solbes. El ministeri espanyol d'Economia ha ofert un estudi amb 6 resultats, 4 duts a terme amb el mètode de càrrega-benefici, i 2 amb el mètode de flux monetari, afirmant que el càlcul és tant complicat que cal presentar-lo oferint diverses variacions.

Les dades del ministeri espanyol d'Economia són diferents de les que va presentar la setmana passada la Generalitat de Catalunya en un estudi, que fixaven un dèficit per l'any 2005 del 9.8% del PIB del Principat amb el mètode de flux monetari (un 1.1% més que les dades que ha donat avui el govern espanyol). Amb el mètode de càrrega-benefici, les dades de la Generalitat apuntaven a un dèficit del 7.4% del PIB del Principat per al 2005, i les balances apuntades avui per l'executiu espanyol el situen al voltant del 6.5% - 6.6%.

Pel que fa als territoris més "beneficiats" de l'Estat, el mètode de flux monetari situa al capdavant Melilla, amb un superàvit del 34%, seguida per Ceuta (28.6%), Extremadura (18%), Astúries (14.2%), Galícia (8.2%), Castella i Lleó (7.6%), Cantàbria (5%), Andalusia (4.6%) i Castella La Manxa (3.5%).

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ja va dir fa pocs mesos que les comunitats que ara per ara reben més inversions "seguirien essent capdavanteres" després de la reforma del finançament autonòmic espanyol.

Recordem els dos mètodes de càlcul:


Càrrega-benefici

Aquest mètode de càlcul imputa a tots els territoris de l'Estat espanyol inversions destinades a algun territori concret -com per exemple la seva capital, Madrid-, quan es considera que una despesa repercuteix en tot l'Estat. És el mètode que es va emprar en l'estudi de la Fundació BBVA, de la que ja en vam parlar fa uns mesos, i que naturalment atorgava a Madrid l'etiqueta de ser una de les comunitats més perjudicades per les balances fiscals. Amb aquest mètode, les inversions de les arques estatals destinades a la nova i flamant terminal de l'aeroport de Madrid-Barajas es van dividir entre totes les "comunitats" de l'Estat, perquè es considera que una inversió a l'aeroport de Barajas repercuteix en el benefici de tots els territoris -el que és molt considerar-. O l'ampliació del Museu del Prado, que ha costat aproximadament 152 milions d'euros. El 25% d'aquesta inversió estatal no s'ha atribuït a Madrid, perquè s'ha estimat que tots els ciutadans estatals "en poden gaudir", tot i que les guanys d'aquest Museu van íntegrament per a Madrid. La despesa sencera de la totalitat dels ministeris espanyols -sous, funcionariat, càrrecs, obres, desplaçaments, actius immobilitzats, etcètera- s'imputa també al conjunt dels territoris de l'Estat, ja que es considera que treballen "pel conjunt dels ciutadans".


Flux monetari

En canvi el mètode de "flux monetari" atribueix les despeses al territori on tenen lloc. És el cas de l'estudi de balances fiscals que va fer la Fundació Josep Irla poc després de la publicació del de la Fundació BBVA, i que va demostrar que els territoris més perjudicats pel dèficit fiscal a l'Estat espanyol són el Principat i les Illes Balears, mentre que Madrid desapareixia de les "perjudicades". El País Valencià, tot i que no a nivells tan elevats com els de Principat i Illes, també apareix amb números vermells en aquesta classificació de dèficit. Segons aquest criteri, l'estudi de la Generalitat situa el dèficit fiscal del Principat en el 9.8% del seu PIB, l'any 2005.

Opina

Configuració
 • Picany 7.314 10 293 👍 1.858

  Si voleu ser arruïnats sigueu esclaus de l'espanyolam madrileny!

 • vitalis 1.079 14 👍 43

  ole ! viva España ! (del cuentu es clar)

   

  ara només cladria fer les balances que toquen amb la Seguretat Social: es paga 100 aqui i es reb 100 o es reb 75 ? i les balances d'IRPF ? perque ACESA crec que té seu social a Catalunya i el paga en aquí encara que cobri el peatge a Tauste, però empreses com Telefonica, Endesa o Iberia tenen milions i milions de guanys a Catalunya però els declaren a Madrid fent Madrid estadísticament més rica i per tant pagant suposadament més... per no posar ja en quant se suposa que ens beneficiem dels fons de cohesió europeu (uns 15000 milions d'euros a l'any, així qualsevol arriva a novena potència ves...), o quant ens perjudicaria haver de pagar aquests fons en cas de ser independents (tindrem sempre la negra o qué...?)

   

 • Picany 7.314 10 293 👍 1.858

  L'Huguet diu que les balances fiscal "no desentonen" del que se suposava.

   

  Ja se sabia que no hi havia "Harmonia", val més que sortim de l'orquestra.

 • Ferreret82 394 13

  I com sempre, el territori dels PPCC MÉS perjudicat de TOTS, les Illes Balears, callen. Vergonyós que tot el que avancem aquí hagi de ser per les queixes dels principalins i no per les nostres mateixes. En qualsevol cas, gràcies a aquells que heu aconseguit que això es publiqui perquè per fi queda clar quina és la comunitat autonoma més perjudicada de totes, les ILLEs BALEAR.

  • EmulatorQ Usuari sumador 62.140 15 6 👍 17.075

   És que és al·lucinant. Teniu un dèficit del 14%, cap economia no el pot suportar.

  • sardanista 2.864 14 666 👍 2

   Els economistes experts apunten que cap economia pot tenir un dèficit de més del 4% per a poder sostenir-se, i a les Illes el sobrepasseu en deu unitats. És vergonyós, no sé com encara donen sensació de riquesa les Balears, amb el dèficit que pateixen.

    

   No us amoïneu, companys, que si de l'esforç dels principatins vosaltres en sortiu beneficiats, per a nosaltres és un honor. Si entre nosaltres no ens ajudem, qui ho farà?

    

   Imagineu-vos com serien de rics els Paísos Catalans si no patissin aquesta sagnia, ja que tot i patint-la, continuem sent un territori que es considera ric, un important motor d'Europa. Com de bé viuríem si fóssim un estat independent sense rèmores desagraïdes.

    

   Estem cridats a ser una gran potència europea; els nostres fills tenen la possibilitat de viure en un país ric i d'alt nivell de benestar. Els negarem aquesta oportunitat?

 • cathalà 22.520 11 58 👍 5.502

   

  Tot i que les dades són a la baixa en comparació a l'estudi català que es va fer la setmana passada, continua essent un escàndol l'espoli fiscal al que estan sotmesos tots els Països Catalans.

 • Daniel1714 2.168 14 802

  Em sembla bé que al final, i encara que siguin "retocades", surtin a la llum pública.

  Però això no es pot quedar aquí.

  Ja n'hi ha prou de pagar, mentre aquí tenim 1.5 milions de pobres.

   

  Els nostres calers , són nostres, i si mentre siguem dins l'estat espanyol , ens diuen que hem de ser solidaris, doncs bé, ja decidirem el percentatge aquí.

   

  A veure qui segueix dient que som uns insolidaris

 • EmulatorQ Usuari sumador 62.140 15 6 👍 17.075

  Ara quina cara posaran els que justifiquen el robatori a què ens sotmet la maquinària impositiva i inversora de l'estat espanyol? No té cap sentit de continuar-ne formant part. ESPANYA NO ÉS NEGOCI PER ALS CATALANS. Tot el contrari: ens espolia i les celebracions del seu (únic) èxit esportiu de consideració ens costen 200000 €. Quina tela.

 • balear 202 10

              Bravo!! balears, vosaltres seguiu votant PP-PSOE!            Aqui, desgraciadament tenim la major poblacio de votants mes beneits del mon, els hi agrada que ens donguin pel cul.                          A veure si en fan mes publicitat d'aquestes balances i la poblacio illenca es decideix a votar als partits independentistes, que els rucs es pensen que nomes existeixen pp o psoe.

                

                 Donar diners a voluntat als necesitats =               SOLIDARITAT

                 Agafar diners d'uns per donar-li als altres=           ROBATORI!!!

   

             Si volem tenir solidaritat donarem els diners als qui nosaltres creiem mes oportu com per exemple aquests que es moren de fam a Africa o que necessiten medicina, antes que a uns vagos que no curren ni la meitat que nosaltres, que nomes s'aprofiten del maleït PARO.

                    I, a mes, ara per ara no ens sobre ni un puta euro aqui, moltes d'empreses estan tancant i molts de treballadors es queden sense feina, aixi que...

   

                                 LLIBERTAT ALS PAÏSOS CATALANS

 • IGNASIcat 15.912 10 114 👍 2.133

  PROU!!! Proposo un cop d'estat ja!!!! i a l'endemà atorga als PPCC, Galiza i Euskal Herria la independència

 • cathalà 22.520 11 58 👍 5.502

   

  La conclusió és evident: LA INDEPENDÈNCIA NO POT ESPERAR.

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.206.033 missatges
 • 217.903 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat