Notícia

Objecció de consciència a Espanya

amena_31
amena_31
Fins l'actualitat no havia tingut cap problema perquè es fessin eleccions "a la presa de pèl aquesta que es diu Regne d'Espanya", perquè "ni els espanyols em deien res a mi. Liberalisme funcionant". En rebre la convocatòria doncs, va rebutjar assistir-hi. Ara ha rebut una citació judicial on la fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) li imputa un delicte electoral. Avui en Belzunces ha anat davant del jutge a declarar, i li ha entregat la següent declaració escrita, que reproduim a continuació.

En Marc Belzunces, un dels impulsors de la campanya per un Estat Propi i membre de Softcatalà, va decidir practicar l'objecció de consciència davant la darrera convocatòria d'eleccions espanyoles, on l'administració d'aquest país li va notificar que se l'havia triat per a ser membre d'una taula de votacions. Belzunces ja havia decidit feia molts anys que "per simple coherència personal i intransferible no participaria de cap elecció espanyola. Sóc català i independentista".

Fins l'actualitat no havia tingut cap problema perquè es fessin eleccions "a la presa de pèl aquesta que es diu Regne d'Espanya", perquè "ni els espanyols em deien res a mi. Liberalisme funcionant". En rebre la convocatòria doncs, va rebutjar assistir-hi. Ara ha rebut una citació judicial on la fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) li imputa un delicte electoral. Avui en Belzunces ha anat davant del jutge a declarar, i li ha entregat la següent declaració escrita, que reproduim a continuació, juntament amb els seus comentaris inicials a la visita que va fer a les dependències judicials espanyoles a Barcelona.L'altre dia em em vaig apropar al lloc, per saber on para i com era el tema de l'advocat d'ofici. D'entrada cal dir que en aquest lloc, sortosament tenen poca feina. Als Guàrdia Sivils de recepció, que estavan xerrant entre ells lluny de l'entrada, vaig haver d'insistir si passava per l'arc detector d'armes. M'havien vist a l'entrada i no feien res. Després em van dir que passés a dins per a què m'informessin. Ja em veus a mi caminant per un passadís completament buit i mirant dins de despatxos també buits. Seguretat espanyola.

Em va atendre l'arquetip estètic i lingüístic de funcionari espanyol. Va donar per suposat que m'havia dormit, de manera que quan vaig dir No, és per objecció de consciència, va posar cara de pòquer i va fer una pausa. Cal dir que em va atendre amb formes correctes, tot i que monolingüísticament en espanyol.


Aquesta és la declaració escrita i lliurada al jutge espanyol:


En MARC BELZUNCES, amb NIF espanyol [...], i ciutadà català, DECLARA:

PRIMER.- Com a independentista català la meva consciència m'impedeix completament col·laborar en l'organització d'unes eleccions espanyoles. No tinc capacitat de triar el contrari.

SEGON.- Això no s'ha d'entendre com una desentesa cap a la meva societat, la catalana. Si fossin unes eleccions nacionals o municipals, col·laboraria com a ciutadà català. No reconec com a pròpia la societat espanyola, ni en vull formar-ne part, per la qual cosa la meva consciència m'obliga a no participar en els actes pels quals se m'obliga a declarar.

TERCER.- Des dels 12 anys tinc un fort compromís social, que ha implicat milers d'hores de dedicació sense rebre cap mena de retribució a canvi (vegeu full adjunt per a l'activitat social desenvolupada en els darrers anys). Aquesta activitat, com a integrant de diverses associacions sense afany de lucre, ha estat reconeguda oficialment i públicament amb la concessió de dos Premis Nacionals per part de la Generalitat de Catalunya, i d'un premi a la qualitat de la feina desenvolupada per part de la Universitat de Barcelona. De la meva activitat social sense lucre se n'han beneficiat, directament o indirecta, milions de persones.

QUART.- No m'he oposat en cap moment a que els meus conciutadans vulguin participar d'unes eleccions espanyoles. En cap moment s'ha d'interpretar com una oposició a la llibertat individual, però en justa correspondència demano a canvi el mateix.

CINQUÈ.- Apel·lo a la legislació nacional, espanyola i internacional que reconeixen i defensen la llibertat de les persones, la llibertat de pensament i de consciència, el dret a la dignitat, l'oposició a actes degradants, el dret inviolable de la dignitat personal, el lliure desenvolupament de la personalitat, la llibertat d'ideologia, la integritat moral, el dret a l'honor i a la pròpia imatge; el dret a viure amb dignitat i l'oposició a qualsevol tipus de maltractament.

SISÈ.- Que l’obligació de comparèixer a la Mesa electoral d'unes eleccions espanyoles atempta greument contra la meva LLIBERTAT, la meva PERSONALITAT, la meva DIGNITAT, la meva MORAL, la meva CONSCIÈNCIA, el meu HONOR, la meva IDEOLOGIA i la meva IMATGE PÚBLICA, sent a més una acte públic degradant i humiliant i un maltractament psicològic.

SETÈ.- Que la LOREG, per la qual se m'obliga a declarar, no pot prevaldre per sobre dels drets i llibertats fonamentals abans esmentats.

Pels motius exposats cap coerció, multa o pena em farà complir cap mena de citació com la que m'obliga a declarar, per la qual cosa aquests mecanismes perden el seu valor i poden dur a la meva persona a un greu perjudici completament arbitrari. Tanmateix, no tinc cap més opció que acceptar les conseqüències derivades del que em dicta la meva consciència.


Barcelona, Països Catalans, 3 de juliol del 2008.Tal i com diu al seu bloc, avui dijous ha dut l'escrit a les dependències judicials, on podia declarar o no, cosa que finalment ha optat per no fer, i per tant s'ha limitat a entregar la seva declaració signada al funcionari judicial de torn. Podeu llegir a la seva darrera entrada al bloc així mateix com l'han tractat, i l'actitud canviant del funcionari que l'ha atès. En Marc comenta també que aquesta és la primera vegada que es troben amb un cas d'objecció d'aquesta mena. El jove s'enfronta a una multa de 180 a 1800 euros, i a una segona pena d'arrest major, ara transformada en "dies-multa".


Opina

Configuració
 • Mitridates 7.665 15 280

  Està bé, però convé que no oblide que les eleccions "nacionals" o "municipals" que esmenta no són més que eleccions espanyoles sota administració electoral espanyola i per triar membres electes d'institucions espanyoles regulades per lleis espanyoles. Deixeu de viure a la ficció pujolista.

  • ReiDelMam 7.605 13 284

   Els ajuntaments també? (pregunto)  Vull dir aleshores la CUP participa en institucions espanyoles elegides en eleccions espanyoles sota administració electoral espanyola? (torno a preguntar, sense malícia)

    

   • brigadista 6.588 13 326 👍 209

    Més o menys ve a ser això.

     

    Les eleccions municipals es fan a tots els municipis de l'Estat el mateix dia. És una única convocatòria fixada pel govern i convocada pel rei.

   • revoltadigital 15.776 16 117 👍 53

    Sempre hem dit que els ajuntaments són l'últim esgraó de l'Estat... per tant que també són part del problema. De totes formes són les intitucions més properes a la gent i des de les quals és intentar portar dinàmiques de participació més interessants. Pensa que fins i tot hi ha projectes de municipalisme anarquista, per tant dins de la conciència de formar part del seu sistema, és l'espai on els canvis són més possibles a curt termini.

 • Varacolaci 201 10

  Aquest home es un crak!!!! no em podia imaginar que es podien fer tantes coses i que la generalitat les reconegues (això es el que em sorpren)

   

  Endevant noi tens tot el meu suport ;)

 • gustau_1975 248 10

  Fortuna audaces juvat

 • onofre 7.876 11 273 👍 937

  Ras i curt. Clar i català

 • EmulatorQ Usuari sumador 61.677 15 7 👍 16.581

  Un funcionario monolingüe castellà, tot i treballar al TSJC...

   

  Un 10 per al Marc!

 • grinfild Usuari sumador 24.807 15 45 👍 3.614

  amb un parell!

 • dvbotet 200 12 👍 6

  Marc,

   

  Tens tot el meu suport i el del Partit Republica Català http://www.partitrepublicacatala.cat l'únic partit independentista i que no té etiquetes ni d'esquerres, ni dretes, etc. Simplement independentista!

 • caticat 72 12

  En Marc planteja un gran tema social: ser d'una nació per voluntat pròpia i no per la força.

   

  Trobo que s'hauria de parlar d' "apostasia d'Espanya" igual que es parla de "apostasia de l'Església Catòlica" quan no ens sentim indentificats amb els seus postul·lats.

   

  Veig en el Marc un exemple admirable de l'exercici de la llibertat.

   

   

  • Romuald 18 10

   Un exemple per als catalans famosos com són ara els jugadors catalans de la selecció espanyola de futbol, que si hagueren tret, el dia de les celebracions, una senyera catalana, en comptes de dur l'espanyola (de fet "Sergio Ramos" duia una d'Andalusia), si hagueren deixat clar el seu suport a les seleccions esportives catalanes i el seu rebuig a la censura i tècniques mafioses de les diferents federacions esportives espanyoles, i si no hagueren proferit cap vítol feixista, el que ara debatríem fóra si poden fer objecció de consciència i no jugar amb "la roja". Amb un de sol que ho haguera fet, ja haguera deixat la resta en evidència, i haguera donat un exemple de catalanitat molt més important i trascendental que no la victòria d'eixa selecció.

 • Mergon Usuari sumador 22.166 14 59 👍 301

  Immens!

   

  L'objecció de consciència és un tema que s'hauria de tractar i difondre molt i molt més, perquè si es fa individualment és molt lloable però és facilment ignorable i pot tenir més repercussions negatives de les que molts podrien 'assumir'.

 • Talaiòtic 2.376 12 756

   

  Molt bé Marc! Admirable!

   

   

 • Estatpropi Usuari sumador 160.447 10 1 👍 25.441

  em sembla perfecte!!!al marge de l'ideologia de cadascun trobo que l'imposició de presentar-te a un mesa es feixista/totalitaria i per ahi no paso jo tampoc

  fa uns anys a ma mare la van cridar i va passar el pitjor dia de sa vida...a canvi d'una almoina en euros i un entrepá de pernil...va tornar fatal

  si volen que sigui democratic...que ocupin les taules els diferents interventors de cada partit i au!!!

 • tiruril·lo 20 10

  Aquesta lluita den Marc fa camí per tothom. Aquests que diuen que les municipals o autonòmiques també són espanyoles, no els manca raó, però els manca ganes d'anar per feina. Hem d'utilitzar el que ens convé. Les "autonòmiques" i municipals poden ser una bona eina política per fer el nostre camí des d'aquí. Del Congrés espanyol ni parlar-ne, no hi ha res a fer a Madrid. És aquí que hi ha la feina. Enhorabona i moltes gràcies Marc.

  Ah, quina llàstima no tenir cap organització política a l'alçada d'aquestes accions. He llegit no sé que d'un de la CUP que diu que potser a les espanyoles sí. Deunidó que hi anam d'endarrerits. Ja és ben hora que la CUP es posi les piles arreu del territori. Que es posi a l'alçada den Marc.

  Salut

  • cerc 402 13

      Si Espanya ja no té res més per oferir, que és el que sembla ja que no accepten ni el present estatut, crec que sols es pot votar Escons Insubmisos. Qualsevol partit que vagi Espanya dins d'un model territorial tancat no farà més que clientelisme. L'abstenció l'interpretaran com els hi donarà la gana i al igual que en el vot nul, més interpretable, els vots no contabilitzaran i s'en aprofitaran indirectament els partits que si es presentin i obtinguin representació. Escons Insubmisos diu deixar sense ocupar els escons que obtingui, pel que l'intenció del vot no és pot amagar i aquest no és perd.

      Personalment penso que les CUP no s'han de plantejar anar al Congreso de Diputados, ni tampoc d'altres partits independentistes. Perquè no hi ha feina a fer( votar Escons Insubmisos) i perquè si es pot fer alguna cosa ja hi ha un partit independentista (votar Erc).  El contrari  és dividir el  vot, i  no crec que  facin  més cas a les Cup que a Erc.

      Respecte a en Marc tota la meva admiració per la seva actitud de coherència i coratge.

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.193.440 missatges
 • 217.484 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat