Notícia

Demanen a la UAB i a la UPF que no es desmarquin de l'acord del Consell Interuniversitari

amena_31
amena_31
La Plataforma per la Llengua va emetre ahir un comunicat de premsa on "lamenta" l'actitud dels equips rectorals de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) per haver-se desmarcat de l'acord del Consell Interuniversitari, que la setmana passada va acordar exigir al professorat i al personal docent de les universitats del Principat l'acreditació del nivell C de català per optar a una plaça en aquestes institucions.

Per aquest motiu, la Plataforma manifesta les següents consideracions: 

* Que els equips rectorals de les universitats catalanes s'han mostrat favorables en diverses ocasions a l'acreditació lingüística en els processos de selecció i d'accés del professorat de les universitats del sistema universitari català, inclosos els equips de les Universitats Pompeu Fabra (UPF) i Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

* Que la presència de la llengua catalana a les universitats és completament compatible amb la docència de professors de llengua primera no catalana.

* Que la presència de la llengua catalana ha de ser la que li correspon com a llengua pròpia de Catalunya i, per tant, de les universitats del territori. I aquest fet és compatible amb la presència del castellà, de l'anglès i d'altres llengües en l'àmbit de la docència, com correspon als estudis universitaris. L'acord del consell inteuniversitari de Catalunya, a través excepcions previstes en els punts 2.3 i 2.4, fa compatible l'aplicació de l'article 6.4 de la LUC amb la mobilitat de professorat universitari.

* Que el requisit de suficiència lingüística per exercir a les universitats catalanes suposa un reconeixement als drets dels estudiants i un reconeixement a la llengua que ha de constituir l'eix vertebrador de la diversitat universitària.

* Que el nivell de suficiència demanat a l'acord és el que es demana gairebé a tots els llocs de treball de les administracions catalanes.

* Que l'acord del Consell Interuniversitari de Catalunya sobre l'acreditació lingüística per part del professorat, respon a l'esperit i al mandat de l'estatut d'Autonomia de Catalunya, així com de legislacions diverses.Per tot això l'entitat lamenta:
 

* Que els equips rectorals de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Universitat Pompeu Fabra s'hagin desdit d'un acord al qual van arribar conjuntament amb les altres universitats.

* Que el posicionament dels equips rectorals de la UPF i de la UAB prioritza la hipotètica dificultat per aconseguir la contractació d'algun professor o professora que no conegui el català i que no el vulgui aprendre per sobre del dret legal i moral que té l'alumnat de les seves universitats de ser atès en la seva llengua.

* Que els equips rectorals de les esmentades universitats, amb la seva actitud, a més d'entorpir els acords als quals havien arribat amb les altres universitats i amb el propi Govern, demostren poca sensibilitat a l'hora de prioritzar l'increment de la docència en llengua catalana que, com bé saben, està en franc retrocés a les seves universitats.

* Que les esmentades universitats, essent universitats públiques finançades amb recursos aportats per tots els ciutadans i ciutadanes de Catalunya, posin traves a la voluntat expressada per unanimitat pel Parlament de Catalunya.i finalment demana:
 

* A les Universitats Autònoma i Pompeu Fabra: que rectifiquin les seves declaracions i que compleixin l'acord sobre l'acreditació lingüística del professorat.

* Al Govern de la Generalitat de Catalunya: Que desenvolupi de manera immediata mitjançant decret el punt 6.4 de la Llei d'Universitats de Catalunya, prenent com a base l'acord esmentat del Consell Interuniversitari de Catalunya, i d'acord amb la moció parlamentària de 2005, que instava al Govern a desenvolupar-la.


Opina

Configuració
 • JordiS 10.400 13 201

  Ens calen univeritats (i parvularis, i INEMs, ...) uns en catala i uns altres en castella, com fan a Belgica, Finlandia o Canada. La convivencia catala-castella sempre acaba igual: que les classes es facin en castella perque asi nos entendemos todos, o perque el profe es una eminencia ero nomes parla castella, o ... sempre hi ha una excusa. Despres les estadistiques ja ens explicaran lo be que va tot, pero la veritat es que el PSOE defensa la convivencia catala-castella a la classe perque sap que a mig termini aixo es la mort del catala. I si algu ho dubta que miri els resultats dels ultims vint anys, que ja son prou coneguts i expliquen a les clares el fracas. Si el PSOE ho accepta ... perill de mort.

  • Puigdomènech 8.744 11 248 👍 1.775

   uns en català i d'altres en castellà? segregació?  NO gràcies.

   Així  hi haurà profes, funcionaris, catedràtics que "orgullosament ignorants" diran que per anar a Catalunya no cal el català per a res... i tindran raó. I el català quedarà una volta més, arraconat.

    

    

   Tinc claríssim que en el tema de la llengua el que cal és una barreja d'una certa mala llet barrejada amb simpatia per part dels que el parlem i sobretot demostracions de poder a l'hora de fer complir les lleis per part de la Generalitat. Com fan a tot arreu, d'altra banda.

    

   • JordiS 10.400 13 201

    "

    uns en català i d'altres en castellà? segregació?  NO gràcies.

    Així  hi haurà profes, funcionaris, catedràtics que "orgullosament ignorants" diran que per anar a Catalunya no cal el català per a res... i"

     

    Pero que no veus que aixo ja passa ara, despres de trenta anys de autonomia triomfant i no se quants d'immersio obligatoria pero de broma? De veritat es creu algu que aquestes lleis tant teoricament estrictes es duran a la practica amb el PSOE al poder de Catalunya? 

 • cerc 402 12

     Si les universitats catalanes poden desobeïr o no acatar els acords presos entre el comú de les Universitats i La Generalitat  tenint en compte la legalitat vigent, pot de la mateixa manera una universitat prescindir del castellà?

Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.009.878 missatges
 • 211.512 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums