Notícia

Nou manifest espanyol d'intel·lectuals en favor del castellà

amena_31
amena_31
Disset intel·lectuals de l'Estat espanyol han signat i impulsat un nou manifest per reivindicar el castellà com a "llengua comuna" de tots els espanyols, i que reclama als polítics que "garanteixin" el dret i el deure de tots els ciutadans de l'Estat a aprendre'l i a usar-lo. En aquest "Manifest per una llengua comuna", presentat avui a l'Ateneu de Madrid, els intel·lectuals parlen d'una "inquietud estrictament política" sobre el que consideren ha de ser preeminència del castellà sobre les altres llengües de l'Estat.

Segons els signants del manifest "Són els ciutadans els que tenen drets lingüístics, no els territoris i encara menys les mateixes llengües". "Les llengües no tenen el dret d'aconseguir coactivament parlants ni d'imposar-se com a prioritàries en educació, informació, retolació, institucions, etc., en detriment del castellà (i encara menys es pot anomenar a aquest atropellament 'normalització lingüística')". Parlen naturalment dels ciutadans castellanoparlants que viuen per exemple al Principat o a les Illes Balears, però en cap cas es refereixen als catalanoparlants que, a la Franja de Ponent, no tenen cap tipus de reconeixement per a la seva llengua, ja que ni tant sols hi és oficial, per citar només un cas.

Abans, el manifest diu que "Des de fa alguns anys hi ha creixents raons per preocupar-se al nostre país per la situació institucional de la llengua castellana, l'única llengua oficial i comuna de tots els ciutadans espanyols. Per descomptat, no es tracta d'una insipidesa merament cultural -el nostre idioma gaudeix d'una puixança envejable i creixent al món sencer, només superada pel xinès i l'anglès- sinó d'una inquietud estrictament política: es refereix al seu paper com a llengua principal de comunicació democràtica en aquest país, així com dels drets educatius i cívics dels qui la tenen com a llengua materna o l'elegeixen amb tot dret com a vehicle preferent d'expressió, comprensió i comunicació".

Pels signants del manifest "la llengua castellana és comuna i oficial a tot el territori nacional, i és l'única de la qual es pot suposar que comprenen a qualsevol efecte tots els ciutadans espanyols". El que desitgen els intel·lectuals d'aquest manifest, referent a l'educació, és que "Tots els ciutadans que ho desitgin tenen dret a ser educats en llengua castellana, sigui quina sigui la seva llengua materna. Les llengües cooficials autonòmiques han de figurar en els plans d'estudi de les comunitats respectives en diversos graus d'oferta, però mai com a llengua vehicular exclusiva".

En la retolació, tant d'edificis oficials com de vies públiques, comunicacions administratives, etcètera, en zones bilingües, el manifest "recomana" fer-ho en bilingüe, però "en cap cas i sota cap concepte es poden fer únicament en una llengua que no sigui la castellana". El manifest arriba a afirmar fins i tot que els "representants polítics" tant de l'Estat com dels diferents territoris "han d'emprar habitualment la llengua castellana, tant dins d'Espanya com a l'estranger" excepte comptades excepcions. Als Parlaments "autonòmics" els exigeixen que siguin bilingües, però no parlen en cap cas del Congrés o del Senat espanyols, que poden seguir essent, amb permís dels intel·lectuals, monolíngües en castellà.

Durant la presentació, la "historiadora" Carmen Iglesias ha afirmat que "hi ha molta preocupació" per la política lingüística d'alguns territoris, i ha demanat "la mobilització ciutadana" per combatre-la, tot  i que "no estem preocupats pel castellà, que parlen 450 milions de ciutadans, sinó perquè s'estan conculcant drets". De fet la immersió lingüística, segons Iglesias, s'acompanya d'una història "inventada o falsejada" i l'odi "a allò que no és propi".

Signen el manifest un grup d'intel·lectuals força familiars d'aquest tipus de proclames espanyolistes. Des dels ideòlegs de Ciutadans - Partido de la Ciudadanía, amb Albert Boadella, Arcadi Espada o Félix de Azúa al capdavant, passant per destacats referents dels més que espanyolistes Basta Ya! i Foro Ermua, amb l'ínclit Fernando Savater de pal de paller, fins a representants de Unión, Progreso y Democrácia (UPyD), el referent espanyol de Ciudadanos, partit més conegut amb el nom de "el partido de Rosa Díez", com Carlos Martínz Gorriarán. També hi ha altres vells coneguts de l'esquerra més jacobina espanyola, com Mario Vargas Llosa, i historiadors i intel·lectuals espanyols: José Antonio de la Marina, Aurelio Arteta, Carlos Castilla del Pino, Luis Alberto de Cuenca, Alberto González Troyano, Antonio Lastra, Carmen Iglesias, José Luis Pardo, Álvaro Pombo, Ramón Rodríguez i José María Ruiz Soroa.

Opina

Configuració
 • pirinenc 19.068 13 82 👍 2

  En Caixa no s'hi ha apuntat aquesta vegada?

  • caticat 72 12

   Recomano a aquest que diuen que no existeixen "drets i identificació  territorials" per les llengües que llegeixin  llibres com:

   1.- Urtopia de Tomas More on s'exalten les llengües vernacles

   2.- Catalunya Mare d'Eruopa de Alexandre Deulofeu on es parla de la  pau com uan Confederació internacional de nacions verancles i no pas de sobiranies d'Estats imperialistes

   3.- El Quartet d'Aexandria de  Lawrens Durrell on es parla de l'Esperit del Lloc i la seva llengua

   4.- La Bíblia on  es parla del "do de llengües" que l'Esperit Sant infon a cada lloc i que és la que parlen els autèntics cristians ( Perquè no ho ensenya això  que és distintiu cristià la conferencia espicopal espanyola que defensa només el castellà a tot arreu?)

   5.- Podeu fer-li una mirada al blog anomenat Blog Vernacle a l'apartat dedicat a la llengua

   http://vernaclistes.blogspot.com/

    

    

   • tindal 8.063 11 265 👍 136

    Ben d'acord amb l'apunt sobre les llengües al capítol 2 de Fets: El català llengua teològica del futur!

     

    Han volgut exterminar el català amb mètodes oficials quan tenien el poder polític, i ara el volen exterminar amb mètodes extraoficials. Que Déu ens alliberi de l'opressió espanyolista d'aquests pseudointel.lectuals!

 • dracnou 2.997 13 650 👍 1

  Intelectu....¿què?. Son intel·lectuals aquelles persones dotades de la intel·ligència i sensibilitat que els fa espills on mirar-se la resta de la gent. ¿Algú i veu quelcom de sensibilitat en aquesta gent?. Salut i República

 • milicià_de_Sant_Sebastià 9.321 13 233 👍 27

  Si aquests són els intel·lectuals, escupeixo a la seua cara.

 • Enmig de la mar 8.563 14 251

  mare meua... Boadella les ganes de figurar t'han perdut. Quin manifest més nacionalista, castellà, of course.

 • EmulatorQ Usuari sumador 63.758 15 6 👍 18.754

  Si no tenen feina, ja els poso jo a estirar d'un carro, però no cal que facin "manifestos" demagògics i falsos.

 • cathalà 23.021 11 56 👍 6.238

  El sempitern discurs dels genocides de les minories lingüístiques. Comencen a cansar de debò.

  • Tombatossals 3.714 11 557 👍 2.056

   Discurs repugnant i vomitiu. No és una questió de ser nacionalista o espanyolista:  propugnar l'extermini d'una llengua com fa aquesta gentola és senzillament intolerable i hauria d'estar penat al costat de l'apologia del racisme i la xenofòbia. Que en comptes d'això tinguen tot el recolzament mediàtic i una reacció tan feble i defensiva per part de la gent demòcrata i contrària a la barbàrie, ens recorda a les èpoques més fosques de la història.

 • Menphis 46.345 12 11 👍 2.335

  Fatxes malparits!! Em teniu fins els cXXXX. Foteu-vos les imposicions on us quepiguen. Només feu que tocar-nos els collons. Feu servir tan com vulgueu la vostra merda de llengua però deixeu-nos en pau a naltres!! És que ja n'hi ha prou d'aquest color... Aconseguiu que fins i tot els que som bilingües de naixement avorrim una de les nostres llengües... Feu-vos-ho mirar. Esteu malalts.

 • Picany 7.387 11 291 👍 1.962

  El català cal que sigui l'única llengua preeminent dels catalans.

   

   

 • Hanseatic Usuari sumador 21.289 11 67 👍 22

  Quins desgraciats. El pitjor és que hi ha gent que vulgui que sigui així i que no s'ho pren com a pura demagògia.

 • edu_mb 1.417 14

  Aquest Fernando Savater és un imbècil en tota regla. A quart ens van fer llegir el seu puto llibre d'ètica, que en teoria explica l'ètica per a un nen, però que en realitat no sentén una merda i parla sense cap objectiu en concret del que li devia rotar pel cap en aquell moment...

   

  Què collons sabras tú d'ètica i de política amb manifestos tan demagògics com aquests...

 • Beti aizkolari Usuari sumador 21.886 13 63 👍 32

   

  Intel·lectual i espanyol???????? Bwaahahahahahahahaha pareu, pareu que em pixe!

 • Orgull empordanès 5.722 13 371

  Aquest no arriben ni a intel·lectuals de fireta... no emprem la paraula inteligència tan banalment...

  Unga Boadella, Unga Espada, Unga España, Unga constitución, Unga lealtad...

 • cerc 402 13

     Que és un intel.lectual? Sembla ser que ningú els hi reconeix aquesta presumpta etiqueta. A mi tampoc em preocupa gaire la qüestió perquè prefereixo pensar per mi mateix.

      No cal dir que és la qüestió de sempre. "Cap jeperut és veu el jep". Resulta que cert espanyolisme després de decades de criticar als nacionalismes de victimistes han decidit exercir ells aquest paper.

      Aquests suposats intel.lectuals entren però en certes contradiccions. Reconeixen que el castellà està en una bona situació, pot ser per no contradir el principi de realitat. No obstant acusen a les autonomies d'actuacions prepotents contra el castellà. Primer cal suposar que aquestes actuacions, en cas d'existir, són ineficaces doncs el castellà té bona salut.

      Però anem a veure la segona part la que suposa que hi ha una imposició. Per que hi hagi una imposició ha de ser que un col.lectiu tingui privat els seus drets (no és el cas) o que una minoria tingui privilegis sobre una majoria. Que una majoria tingui més privilegis que una minoria és corrent en democràcia. Ho sap la llengua castellana que es parla en territoris de la peninsula a on no és la llengua originaria (cosa que no passa amb la resta de llengües), ho saben els que cobren el PER, ho saben algunes comunidades autonomes a qui no interesa revisar els temes fiscals, ho sap l'esglesia catòlica i inclús ho sap algun club de futbol. El cas es que aquest senyors o no saben el que vol la majoria del poble de Catalunya o no ho respecte. En una democracia la voluntat de la gent es presenta a les urnes. Tot i que molts dels que han signat aquest document han creat  un partit politic per demostrar la demanda del seu projecte sembla ser que aquest no ha estat considerat per la inmensa majoria del poble català. Així doncs abans  de voler imposar el castellà a les aules i arreu els hi demanaria que demostresin que existeix aquesta demanda de forma majoritaria i no amb un ridicul 3%  

 • knox 31.193 11 28 👍 7.597

  Falsos i farsants: l'únic que preteneu és destruir els catalans.

   

  El català llengua única dels catalans.

 • ovelleeeta 2.457 14 742

  Mario Vargas Llosa, espanyol d'esquerres?

 • __18548__ 18.015 11

  A tot li diuen intel·lectuals.

   

  XDDD

   

  La paraula que s'apropa més a ells és '' PALETO ''

 • tindal 8.063 11 265 👍 136

  Ara que els catalans tenim una miqueteta de poder polític surten amb els drets individuals:

   

  ON EREN AQUESTS DRETS DURANT ELS SEGLES D'EXTERMINI DEL CATALÀ?

   

  A Catalunya tot en català... no us apureu que no vindrem a imposar-vos el català a castella.

  • knox 31.193 11 28 👍 7.597

   Cal tenir en compte que l'opressió contra el català era POLÍTICA OFICIAL, i ara apel.len als drets individuals, quan podem respirar una mica per pendre decisions polítiques en favor del català. 

    

    

 • Tir-fix 11.669 16 172 👍 4

  Diu que després es van posar a parla de Queen

   

 • no tinc rei 1.181 12

  Els espanyols han baixat tant el llistó d'allò que diuen intel·lectual, que ara a qualsevol "treballador a sou dels botxins" li'n diuen. Aquests senyors aviat es dedicaran a fer de censors dels mitjans de comunicació espanyols, com feien els seus mestres durant el franquisme.

 • Xes 5.203 12 412

  Rates de claveguera, xenòfobs anticatalans al servei del postfranquisme reciclat.

 • FrancescCiuta 10.609 14 201 👍 9

  gràcies espanyols patriotes. Feis molt d'autobombo a ses espanyes, però a terres catalanes cada vegada ho deixau més clar. Seguiu així putinejant sa normalització lingüística. Gràcies!

 • __20476__ 963 11

  Intel·lectuals?????Espanyols?????ahahahahaha

  No us doneu compte de la enorme contradicció que suposa dir intel·lectual espanyols?

 • Dixie Usuari sumador 38.164 16 16 👍 69

  Ho vaig sentir ahir a la ràdio. Deien que aquesta gent sembla que no tinguen feina, posar-se a defensar ara perquè sí una de les llengües més parlades al món, com si anés a desaparèixer.

 • Forçaalporró 13.868 13 144 👍 1.673

  Genocides disfressats de víctimes...Odi visceral, racisme, supremacisme, i es fan dir d'esquerres, democràtes?

   

  Rates són i com a tals han de...

 • borgg 646 10

  no no no!

   

  aquest s'han equivocat, el castellà és cosa del passat.

   

  els intel·lectuals avui en dia defensen el català com a única llengua a l'estat espanyol per que l'estat avanci i hi hagi una autèntica democràcia

   

  penseu en els aventatges: frases fins a un 50 % més curtes gràcies a la sílava de menys que tenen la majoria de les paraules (vegi niñó->nen), una sonoritat més dolça i poètica, vaja, una llengua superior en tots els sentis!

   

  xDD

 • IGNASIcat 15.912 11 116 👍 2.133

  Aquesta notícia és bona per el català ja que això li obliga a enfortir-se per defensar-se d'atacs tan foribunds com aquest i la difussió d'aquesta noticia suposarà una posició més favorable de gent que no spa que fer i es troba en la cruïlla d'anr a un cantó o l'altre

 • __20571__ 3.090 11 👍 41

  Dir que el castellà està amenaçat és una aberració tan gran que si eixos són els intel·lectuals d'Espanya me fa més vergonya encara que aconseguiren conquerir estes terres.

   

  I no sé a qui convencen manifests que estàn a favor dels drets dels castellanoparlants i en contra dels drets dels que no ho són.

   

  HIPÒCRITES!!!

 • slash 1.176 11

  aquest veient que la tàctica espanyola per carregar-se totes les llengües no castellanes que hi ha dins de les fronteres de l´estat, es a dir la prohibició i persecució, han optat per utilitzar la tàctica francesa, es a dir, donar-li a la llengua imperial el rang de civilitzada i garant de les llibertats, la igualtat i la democràcia.

   

   No crec que se´n surtin els espanyols son massa garrulus i els perd la seva "furia" i el seu estil macho iberico espanyol del "por cojones", anar ara de civilitzat i "progre" no els hi escau tan bé. 

 • cerc 402 13

     El primer sentiment que em surt és agafar la bomba atòmica i tirar-la sobre Madrid. El segon sentiment és ignorar-los totalment.

 • oscar_tarragona 1.550 12 966

  Però que preocupats us veig pel fet que siguen intel·lectuals o per negar-ho. Jo no els ho negue tot i que de vegades fa gràcia el que es considera intel·lectual, he vist manifestos signats pel buenafuente...

   

  Ara bé, que siguen intel·lectuals no els fa bones persones ni els fa tenir la veritat, cal tenir-ho clar i no espantar-se davant aquestes paraulotes, també hi hagué intel·lectuals feixistes o franquistes i  pocs dels que escrivim ací pensem que tingueren raó.

 • Ferreret82 394 13

  Està prou be el manifest, així sabrem de qui no hem de comprar mai mes un llibre i quins dels suposats intelectuals son uns fatxes  xDDDDD.

Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.251.483 missatges
 • 219.463 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat