Notícia

Opinions: La nit de l'orgasme. La nit de la llengua?

amena_31
amena_31
Ho confessaré. El dilluns vaig veure el programa que van fer per TV3 de "La nit de l'orgasme". El vaig veure amb els cinc sentits, encuriosit com un adolescent quan descobreix i experimenta. Malauradament el que em va sobtar més del programa no van ser les aportacions femenines a l'orgasme, i no pas perquè ja ho sabés tot. Sinó l'ús de la llengua que s'hi feia al programa. Em va sobtar que en les entrevistes del plató s'haguessin triat persones que no sabessin expressar-se en català i que les que sí ho feien, algunes ho fessin amb certes dificultats que no entraré a analitzar.

Ho vaig comentar a la meva companya i ella em va dir que reflectien la realitat de la nostra societat. Certament la realitat de Catalunya és aquesta. Bé, també hi ha gent que s'expressa en àrab, urdú, quítxa, etc. però el cas és que estic fart de veure catalanoparlants parlant per TVE, Tele5, Antena 3, La Sexta, etc. i sempre ho fan (els ho fan fer) en castellà. És per això que no entenc aquesta generositat de TV3 que no es mai corresposta pels altres canals, els quals tenen tanta o més audiència a Catalunya que TV3. No és TV3 un mitjà d'expressió en català? Per tant què volen dir aquestes falses concessions en nom d'un pseudo pluralisme?

D'altra banda en el programa tenien entrevistes al carrer. També ens varen fer passar per l'embut la gent que encara ara només s'expressa en castellà, essent unes entrevistes enregistrades prèviament i no pas en directe. I per acabar, dir que tota la gent era de Barcelona o rodalia i voldria fer palès la qualitat del català que és parla per aquestes contrades, un català que no definiria d'altra manera que de llengua bastarda. Pel que vaig poder veure el dilluns: absència de pronoms febles, esses sonores les justes i gràcies, ieisme i absència de vocals neutres i obertes, per dir-ho en trets generals. Per acabar-ho d'adobar, les entrevistades quan havien de recórrer a argot o a expressions col·loquials no tenien més recursos que fer-ho en castellà, "¿sabes lo que te quiero decir?"


David Valls (dvbotet) és usuari de Racó Català, cineasta i observador de la llengua


Opina

Configuració
 • Mergon Usuari sumador 22.143 14 58 👍 267
  La qualitat del català de Barcelona i rodalies no és pot generalitzar, i menys amb adjectius de l'alçada de 'bastarda'.

  A part d'això, molt d'acord, el castellà segueix present amb tota normalitat en una televisió que té, o tenia, com a principi fundacional la normalització del català, i que segueix en un univers on els testimonis només es poden recollir a Barcelona.
 • supep 2.008 13 829

   
  En un país com el nostre on hi ha 50 canals on no sents un borrall de Català... les TV que depenen de la CCRTV han de ser un instrument.
   
  Hi ha... qui es queixa que en els forums del Racó la critiquem massa...
   
  Doncs jo penso què les polítiques a les cadenes de  la CCRTV es fan basicament en el següent sentit: augment de la normalitat de la pertinença espanyola, presència sociata molt alta en les quotes de pantalla, presència donant-li sentit de normalitat a la llengua castellana, manca absoluta de referència a l'autoestima com a país, absència total de música catalana etc.
   
  Evidentment tot plegat obeeix a un concepte de país concret d'un partit concret i què mana.
   
  Tot això en un país normal... ho podria entendre... però en el nostre.. on cal un procés d'aprenentatge i foment del sentiment, de la cultura, de la tradició, de la música etc. sense què això vulgui dir què no estigui oberta a la més absoluta modernitat,... per tal tot plegat arribi a sectors de la població on costa que hi siguin... és un suicidi a mitjà termini. 
   
  Per a molta gent l'únic punt de contacte amb la realitat informativa és la TV... i això, el què ho sap,... ho sap... i també sabedor del poder què això li atorga.. en fa ús.
   

   
   
   
 • grinfild Usuari sumador 24.622 14 46 👍 3.321
  "Tve3 la suya"
 • Rigorós 1.329 10 👍 283
  Ja fa temps que critico aquesta falsa "representació de la realitat de la nostra societat".

  en aquesta realitat sempre surt molta gent parlant castellà i molta gent parlant català mal parlat i de Barcelona. Però mai o quasi mai surt gent parlant anglés, o àrab, o català de les terres de lébre, o català de Lleida, o català ben parlat.

  El pitjor és que cada progarama, tots ells han de reflectir la suposada pluralitat que a ells els interessa. La linguística amb majoria aclaparadora de castellanopralants i catanyolparlants. La pluralitat en altres camps no s'ensenya mai. Va sortir gent de diferents cultures i religions parlant de com veuen la sexualitat ?. MMm em sembla que aquesta pluralitat no deuria interessar tant.

  Tots els governs utilitzen les televisions públiques no per a reflectir la realitat social sinó per a crear la realitat social que ells volen, aqui i a la xina, en democracies i en dictadures. TV3 no ensenya la realitat social sinó ensenya la realitat que al govern els hi interessa. Tothom sap que l'italià modern va néixer amb la RAI, va ser el gran homogenitzador de la llengua italiana.

  En segon lloc les realitats socials es creen a partir de decisions polítiques. Sempre !!! SEMPRE !! No passen per generació espontània. Per tant les polítiques d'avui (i això inclou el que s'ensenya per TV3) marcaran la realitat social del demà.

  Així doncs tot es qüestió de dir quina realitat social volem demà i fer TV3 d'acord amb això. Ara mateix està clar quina realitat social volen per demà i com no és la que vull jo a mi TV3 no m'agarda i faré el que estigui en les meves mans per canviar-ho.
 • bove 109 9
  es una vergonya el lleguatje que ens ofereix TV3, de Catalunya?, es clar que manats per xarnegos que voleu esperar. VOLEM UN TELEVISIO CATALANA.
 • Jordi Montannnan 27 10

  Nois i noies en això de l'ús de les paraules s'ha de ser tossut com un ruc.
   
  No vaig veure el programa però em penso que no cal anar a aquest programa per lamentar que tot un director d'un diari, a Catalunya, no sàpiga parlar "correctament" en català. Personatge el qual cada dia tenim a diversos mitjans públics i privats i ningú mai li ha dit que potser ha llegit però és un perfecte analfabet quan a recursos culturals en català. Algú creu que arribarà el dia que li etzibarem "ignorant" o "inculte" a un personatge d'aquests.
   
  Ocupem-nos de tot però primer que el President parli correctament, després la resta de polítics, després els opinadors públics, i després ningú " entenderá lo que quiero decir" a la televisió.
   
  Ah i comencem per nosaltres " bastarda" és un castellanisme. És diu borda i bord. Ex: prunera borda.
   
  Per cert si tinc alguna errada ortogràfica i algú es queixa tindrà raó.
 • cat_xavi 2 8

  Estic d'acord en tot. Tant catalans que volen ser els de TV3 dons que ho demostrin d'una vegada!

Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.010.568 missatges
 • 211.538 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums