Notícia

CiU ofereix a ERC crear un grup conjunt al Senat i trencar l'Entesa Catalana de Progrés

amena_31
amena_31
Convergència i Unió (CiU) va fer públic ahir una inesperada oferta a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) després que aquest últim partit oferís tres senadors a CiU amb la intenció que la federació nacionalista pugués tenir un grup propi al Senat, ja que amb el reglament a la mà amb els actuals escons que CiU té a la cambra alta seria impossible. Pel president del Grup Parlamentari Català (CiU) al Congrés espanyol, Josep Antoni Duran i Lleida, va afirmar que l'oferta d'Esquerra arribava tard perquè el PSOE ja estava disposat a cedir-los escons perquè s'arribés als 10 necessaris per formar grup propi.

Després d'aquestes primeres declaracions, CiU ha contestat oficialment ERC amb una altra oferta: la de formar un grup propi nacionalista conjunt entre CiU i ERC al Senat per defensar els interessos de Catalunya, un nou grup que segons proposen els convergents aniria independentment de l'Entesa Catalana de Progrés, la coalició electoral al Senat entre el PSC, ERC i ICV-EUiA. Duran i Lleida ha titllat de "maniobra intel·ligent" l'oferta d'Esquerra perquè "fa la sensació que ens ajuda i ens salva al Senat perquè té més escons que nosaltres" encara que "té quatre senadors i CiU set".

Duran ha afirmat que "ERC no té grup parlamentari propi, perquè el forma juntament amb els socialistes i ICV-EUiA. Si tenen voluntat de formar un grup parlamentari propi, que sàpiguen que els podem ajudar amb els nostres senadors" va proposar Duran. Des d'Esquerra es va assegurar que la proposta a CiU era desinteressada i havia de ser llegida en clau de defensa dels interessos de Catalunya, però de moment és una incògnita com respondran l'oferta llançada per CiU. Si bé és cert que és ERC qui ha començat els moviments d'aproximació a CiU, serà difícil que els republicans acabin formant grup amb CiU i no amb el PSC i ICV-EUiA quan han obtingut els senadors gràcies a aquesta coalició electoral.

L'Entesa Catalana de Progrés al Senat, nascuda en les eleccions espanyoles de 2000, va ser el primer "casament" oficial d'ERC amb el PSC i ICV-EUiA, que junt amb el document conjunt dels tres partits a favor d'incrementar l'autogovern de Catalunya en la darrera legislatura del govern de Jordi Pujol va ser un condicionant més que va impulsar la creació dels governs tripartits presidits pels socialistes Pasqual Maragall i José Montilla.

Opina

Configuració
 • CAT.N.AZ 10.811 14 191 👍 105

  Quelcom es comenca a moure. Esperem que no siguin jugades de partit i que veritablement siguin treballant per el pais...
  • Xes 5.203 11 416
   Si però fa massa anys que ERC i l'escòria (PSC) es donen el bec, més ben dit que el uns donen pel cool els altres, trencar d'avui per demà no serà facil, però cal començar a bastir ponts.
 • bove 109 9
  CiU i ERC. deixeu els vostres desencontres i formeu un partit nacionalista/independentiste catala ben fort, i ja veureu com cantan els espanyolistes.
 • Gurrea 6.803 11 317 👍 2.798

  Ara ERC que ofereixi a CDC crear un grup soberanista/independentista al Senat i trencar amb Unió, no et fot
   
   
 • SISCO 572 13
  N PUTO CAS ALS UNIONISTES...!! que es fotin de merda fins al nas. Catalunya no es només regionalisme i unió.
 • Pol Fontferrada 2.032 12 821
  què passa si ERC surt del grup al senat a on ha arribat per pactes amb el PSC?

  què passa amb una ERC de 3 diputats en un grup parlamentari amb 10 diputats capitanejats per Unió?

  Jo no ho veig clar.Bismut?Gaiato?haixix?

  Això acabaria com els pactes amb CiU quan l'Hortalà...

  mmmmm ja vorem què passa.
  • tocafon 6.106 13 354 👍 2.678

   què passa si ERC surt del grup al senat a on ha arribat per pactes amb el PSC?

   no se que pasa, però suposo que pasara practicament el mateix, què si ERC ofereix 3 senadors ( que també han sortit del mateix lloc) per oferir-lis a CiU
 • torraina_infernal 37.260 10 16 👍 22.094
  Algú els hauria de dir a aquests dos partits que la majoria de votants volen pacte. I de passada també els podrien dir que si ho fan per tacticisme ja s'ho poden quedar per ells.
  • markx 3.833 13 532
   Vinguent de CIU tothom sap que és per tactisme. M'agradaria que es demostrés que no, però algú es creu que els senadors d'Unió i Convergència vulguin anar junts amb independentistes? Simplement és una maniobra que utilitzarien per carregar contra el gran monstre dolent, el tripartit.

   Tant uns com d'altres, si de veritat volguessin anar junts no es dedicarien a dir parides per la premsa, simplement ho farien i n'informarien un cop fet. Quina colla de desgraciats tots.

 • tocafon 6.106 13 354 👍 2.678

   indiscutiblement, una jugada inteligent per part de CiU
   
   ara la pilota la té ERC
   
   una cosa és clara, si volen representar a Catalunya i no només a interesos partidistes, hauran de començar a establir ponts entre tots dos, i començar pel senat que és una cambra de representació territorial podria ser un bon moment
  • markx 3.833 13 532
    indiscutiblement, una jugada inteligent per part de CiU
    
    ara la pilota la té ERC

   Aquest és el problema, tant uns com altres es dediquen a fer "jugadetes intel.ligents" per passar la pilota a l'altre.  Si dedebò vulguessin treballar pel país deixarien les jugades intel.ligents per a la partida de butifarra i treballarien pel país de veritat.
 • slash 1.176 10

  seria una bona idea, pero aquesta proposta igual que la que va fer ERC es fan tenint clar que seran rebutjades per l´altre.
   
  De totes maneres no tindria sentit que ERC trenques l´entesa un mes despres de les eleccions i acabades de constituir les cambres. A més suposaria torpedejar l´actual govern de la generalitat i l´actual direcció d´esquerra ja ha dit qur d´això res. 
 • Josep Maria Cantimplora 6.926 10 312
  Ho veig una maniobra per deixar a ERC malament i ja està, tornant la pilota a ERC per l'oferiment de senadors que els va fer a l'últim moment. On CiU ha d'oferir a ERC crear un grup propi és al Congrès dels Diputats, aquí si que es podria fer feina. 
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.011.064 missatges
 • 211.549 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums