Notícia

Àngel Calpe fa una crida a assolir el consens normatiu de l'AVL

amena_31
amena_31
El portal valencianisme.com es fa ressò avui d'un article de l'acadèmic de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Àngel Calpe, aparegut al diari Las Provincias, i en què reflexiona sobre la situació que el particularisme lingüístic al País Valencià (secessionista o no) ha d'afrontar en l'actualitat.

L'acadèmic fa una crida a assumir els postulats i el consens normatiu de l'AVL, que al seu dia va reconèixer la unitat de la llengua dins un mateix sistema lingüístic, i dirigeix el seu missatge especialment a la Real Academia de Cultura Valenciana (RACV) i a Lo Rat Penat, entitats que defensen el secessionisme lingüístic de la llengua que es parla al nord de Vinarós de la del sud, amb l'objectiu que els permeti retrobar-se "amb la seua propia tradició de defensa de les característiques del valencià dins un context unitari". I és que, a part d'altres aspectes, queda patent que sobretot després de les darreres eleccions, el valencianisme secessionista ja és clarament marginal.

Al mateix article, Calpe fa referència a Nicolau Primitiu, valencianista que defensà les particularitats de les variants valencianes sense contradir la unitat de la llengua. De fet l''ara acadèmic de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua havia estat històricament vinculat als sectors del particularisme lingüístic valencià moderat i amb tendència a la convergència valencianista. De fet era membre de la mateixa RACV, clarament secessionista lingüística. Tot i això ja fa temps que Calpe va deixar de ser-ne membre, no gaire després de passar a ser membre de l'AVL.

Opina

Configuració
  • Ernest Fènix 4.710 13 457 👍 180
    El que diu l'Àngel Calpe és raonable. M'agrada.
  • EmulatorQ Usuari sumador 63.832 15 6 👍 18.810
    No sé si alegrar-me per la crida de l'Àngel Calpe aquest, o desconfiar pel seu passat "particularista moderat". No pot ser cosa d'un estudiat canvi de rumb, veient el daltabaix del blaverisme a les últimes eleccions?

    En fi, donem-li el benefici del dubte i amb el temps ja veurem què passa.
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.253.920 missatges
  • 219.554 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat