Notícia

Ciutat Vella vol canviar els noms dels carrers que fan referència al general Espartero

amena_31
amena_31
De fet fa cinc anys ja es va aprovar que el carrer Duc de la Victòria canviés el seu nom per al del carrer Delícies (el nom que tenia abans que li canviessin fa anys). Però al final la proposta de Nomenclàtor no va tirar endavant, ja que es va considerar que causaria masses molèsties a veïns actuals i empreses, així com al servei de correus i al registre de la propietat.

Aquesta setmana es debat al districte de Ciutat Vella de Barcelona la proposta de nou Nomenclàtor per als carrers que fan referència al general liberal Joaquín Baldomero Espartero, o sigui, el general Espartero, o també conegut pel seu títol nobiliari "Duc de la Victòria".

Esparteró té dos carrers dedicats a la seva figura, un anomenat carrer "Duc de la Victòria", que es proposa que es digui directament "Carrer del Duc", i un altre que actualment és un passatge anomenat "passatge Duc de la Victòria", que s'ha proposat que es passi a dir "carrer de Francesc Pujols" a proposta de l'Ateneu Barcelonès, del qual l'escriptor i filòsof Pujols en fou secretari, i que fou empresonat a la model després d'haver estat exiliat a causa del seu catalanisme.

De fet fa cinc anys ja es va aprovar que el carrer Duc de la Victòria canviés el seu nom per al del carrer Delícies (el nom que tenia abans que li canviessin fa anys). Però al final la proposta de Nomenclàtor no va tirar endavant, ja que es va considerar que causaria masses molèsties a veïns actuals i empreses, així com al servei de correus i al registre de la propietat. Un cas semblant va succeïr amb el carrer del Bisbe Iruita, que finalment ha acabat amb el nom del carrer "del Bisbe".


El general Espartero

Espartero fou president del Consell de Ministres espanyol i va arribar a ser cap de l'Estat espanyol com a "Regent" durant la minoria d'edat de la reina Isabel II. Fou un ultraliberal convençut i lluità en moltes de les guerres en les ara ex-colònies espanyoles com ara el Perú, i també a les guerres carlistes.

Un cop fou al lloc de màxim poder executiu a l'Estat, com a Regent, la seva política dictatorial i autoritària li va valdre diversos aixecaments violents en molts punts de l'Estat espanyol. Barcelona s'aixecà en armes sota les ordres del General Prim contra el general regent al 1842 en contra de les polítiques fiscals d'Espartero. Espartero reaccionà reprimint durament la revolta sobretot mitjançant bombardejos indiscriminats des del castelle de Monjuïc el 3 de desembre de 1842, que a part de causar gran mortaldat enfonsà literalment gairebé mig miler de cases, entre elles la del Consell de Cent [Foto: aixecament de Barcelona 1842]


Canvis de nom

D'altra banda els canvis de nom a Barcelona no són gens fàcils. De fet fa més de 18 anys que l'avinguda de l'Hospital Militar està pendent de dir-se "Avinguda de Vallcarca", tot i que sembla que aviat podrà canviar oficialment de nom.

Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.253.918 missatges
  • 219.554 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat