Notícia

El diari angles Times diu que catalans i bascos podrien tenir un nou estat a Europa en un futur proper

amena_31
amena_31
parlament estrasburg europeu UE europa CE parlamentariA la seua edició online del dia 2 de juny, el diari anglès Times es pregunta cap a on evoluciona Europa després d'haver vist el naixement el primer nou país del segle XXI en aquest continent.

Des del cas de la semi-reconeguda República de Transdniestr, un enclau que reclama la seua independència de Moldàvia (i que de fet la té gairebé de facto des de fa anys), fins als kurds de Turquia, passant per bascos i catalans a l'Estat espanyol, corsos a l'Estat francès, escocesos, gal·lesos, nord-irlandesos, txetxens, serbis de bòsnia o els sards de l'illa de Sardenya a Itàlia.

El cas de Montenegro, segueix el Times, és clarificador pel que fa al respecte que la Unió Europea diu tenir (o que ha demostrat tenir en el cas montenegrí) per als processos d'autoafirmació nacional a moltes de les nacions sense estat que hi ha actualment a Europa. "El recent exemple de Montenegro demostra que el referèndum s'està convertint en una manera de resoldre conflictes entre nacions", segons comenta un treballador del metall de Transdniestr, recollit pel propi diari.

"There are minorities who yearn for a country of their own, and Montenegro’s example has kindled hopes that even tiny enclaves in Europe’s forgotten corners can still become viable states." - (Trad: Hi ha minories que anhelen un país per a sí mateixos, i l'exemple de Montenegro ha despertat esperances de que fins i tot el més petit enclavament en un petit racó oblidat d'Europa pot ser encara un estat viable).

L'article mostra també gràfics on s'hi poden trobar els estats recentment creats a Europa, i una llista dels possibles estats que els podrien acompanyar en un futur.

times futurs estats europa llista nacions estat


Opina

Configuració
 • jamessbd 4.370 14 492


  És trist dir-ho, però aposten més els estrangers  en la nostra independència i llibertat del nostre país( només cal veure els articles darrerament publicats a diaris prestigiosos com The Times o Herald tribunes), que la majoria de catalans ( encara ) .
  Mentre ells gairebé ens diuen quin és el camí a seguir , nosaltres perdem el temps discutint sobre estatuts d'autonòmia.
    
   
  • noicat 8.245 17 260 👍 6
   Ja ho veus, tens tota la raó. El món sencer parla de Catalunya i n'espera alguna resposta i en canvi els nostres polítics d'aquí a deu anys encara estaran discutint i posant-se medalles perquè hauran aconseguit rescatar un trist peatge. Així ens va.
  • Ligeia 9.033 15 242
   Ja ho pots ben dir! És molt trist però som un poble submís, covard, marcat per la insegurat, l'autoodi i la manca de consciència nacional. I jo estic parlant per Mallorca, on la situació és patètica.
 • jordiesceptic 6.590 14 324 👍 74
  Andalucia independent?

  Estan bojos aquests britanics.

  No coneixen Espanya. Espanya sols sap matar i venjar-se. I si no mireu el que esta fent el PP amb Euskadi.

  D'espanya tant sols s'independitza qui tingui el recolçament d'una gran potencia que li foti el collons per llacet. O qui estigui fora de l'abast dels seus canons.

  Es un problema de civilització. O de manca de.
  • ALX Usuari sumador 31.684 13 25 👍 1.979
   Ara mateix espanya no esta en posicio de reprimir una declaracio unilateral d'independencia sense tancar-se completament envers el mon.

   Sino no estarien tant paranoics
   • jordiesceptic 6.590 14 324 👍 74
    Espanya te un exercit amb poca gent. 150.000 aprox. Avions i canons i vaixells ben armats. Ho farien servir. No ho dubtis. Ho porten als gens.

    Nosaltres no tenim res. Ni un mal aliat. I els poc politics que en podrien fer, o estan jubilats o no pinten res.

    Per rematar-ho, estem desunits. Barallats. No tenim ni esperit ni idees.

    Cal que passi el temps. Potser no molt. Pero calñ que jubilem aquest "liders" ineptes i incapaços que ens han tocat en desgracia.
 • Bitxu l¡*¡l 752 14
  No el trobo gaire viable, han marcat algunes regions totalment errónies. Per començar als PPCC falten ses Illes.
 • lliure_vallès 2.411 13 749
  Això que li diguin al senyor Javier Solana i als Eurodiputats que continuen expressant obertament que la situació dels PPCC i Euskal Herria no té res a vore amb el cas de Montenegro, per exemple. Que nosaltres no aconseguirem ser independents de Espanya.

  Per cert, al mapa s'han deixat els PPCC només apunten el Principat.
 • Països Catalans Lliures 5.398 14 394 👍 71
  Visca els Països Catalans Lliures!

  No sé si és complirà aquest desig, però que ningú dubti que lluitarem al màxim per aconseguir-ho. Almenys que no sigui dit que no hem fet tot el possible perquè la democràcia es respecti!

  Sense el dret a l'autodeterminació no hi ha democràcia!
 • tocafon 6.685 14 318 👍 3.354
  cal què els polítics catalans s'ho creguin

   LA INDEPENDENCIA NO ES DEMANA ES PREN I ES DEFENSA
 • Nech Usuari sumador 3.273 17 611 👍 54
  Un diari anglès parlant d'Escocia i Gales. Us imagineu un diari d'ambit estatal fent això mateix? xD
 • Pitu 8.044 13 266
  Esperem que ben aviat tinguem un Estat nacional propi
 • __2685__ 7.557 15
  I perque fica tot el País Basc sencer i no fica els Països Catalans sencers? Andalusia i no el País Valencià i les Illes Balears? Si a Andalusia és on més espanyolisme hi ha.
 • Independència i Comunisme 23.092 14 55 👍 632
  ostres que gracios.

  no està Galicia, i si Andalusia.

  No posen ni el PV ni ses Illes, però posen CATALUNYA NORD.

  bueno.. com a mínim fan eco del problema.
 • SolRing 973 12

  Els espanyols no es poden permetre treure els canons. Recordeu que formen part de la UE. I si Sèrbia no ho ha fet, que tenien moltes més guerres últimament que nosaltres, s'ha de fer un cop d'efecte JA!. O ara o mai. Si no aprofitem aquesta oportunitat no farem res. M'agradaria anar a un meeting de CiU i posar-li els pebrots per barret al Mas i al Duran, que obrin els ulls i se n'adonin de l'oportunitat que tenim.
  Tenim una força política, ERC. Ara esperem que surti un "No" a l'Estatut per començar, i després que els malaïts polítics obrin els ulls d'una punyetera vegada.
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.251.967 missatges
 • 219.481 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat