Notícia

Contra tot pronòstic comença la lluita per lautodeterminació

per José Téllez i Joan Fradera, membres de Revolta Globali de la Plataforma "Pel dret de decidir"

COMENÇA LA LLUITA PER L'AUTODETERMINACIÓ

Des de principis d'octubre, Revolta Global, amb altres desenes d'entitats, convocats pel CIEMEN , comencem a treballar per crear un nou moviment sobiranista català. Gent de tot tipus d'entitats, sindicats, d'ideologies molts diverses. L'opinió que tenia cadascú sobre el text aprovat pel parlament feia que no fos cosa fàcil mantenir l'equilibri. Però la voluntat de reivindicar els drets sobiranistes del poble català era allò que feia mantenir la unitat. El resultat del manifest i del lema ha sigut un èxit. Més de 600 entitats catalanes (no només de Catalunya, sinó del conjunt dels Països Catalans) han subscrit el manifest de la manifestació del 18 de febrer. La voluntat de reclamar el dret de decidir com a nació, manera d'expressar el dret d'autodeterminació, es començava a estendre per arreu del territori català.

Els partits polítics catalans mostren desconfiança cap a la campanya des d'un primer moment. ERC s'adhereix a la campanya quan aquesta comptava ja amb unes 200 adhesions, poc abans del pacte PSOE-CIU. EUiA s'hi adhereix discretament, sense treballar a la Plataforma.

Quan el pacte botifler de CiU ja és públic, la campanya per la manifestació agafa una altra volada. Les adhesions es multipliquen, la unitat de la gent que hi treballem a les diferents comissions es fa més palesa. Tot i que no hi ha posicionament públic, no hi cal. És evident que la mobilització i el manifest ("el que decidim, ningú no ho ha de retallar") serà un revers per a CiU i per a les altres formacions polítiques catalanes (PSC i ICV-EUiA) que, de la forma més seguidista, donen suport a l'acord. La pressió de tots els partits, del govern central i del tripartit, sobre ERC és ofegant. Al mateix temps, la campanya de la plataforma és silenciada per tots els grans mitjans de comunicació, entre ells els mitjans públics de ràdio i televisió.

El resultat, ja el sabem. No ens perdem en l'estèril discussió de xifres sobre participació. Plaça Espanya, Gran via i Plaça Catalunya plenes de gom a gom durant més de dues hores. Un èxit que traspassa, de lluny, la capacitat de mobilització que té ERC, contradient els mitjans afins al PP, PSC i CiU, que durant tota la setmana s'entossudien a donar la imatge que seria una manifestació partidista. La societat civil catalana, en el seu conjunt i en la seva pluralitat, va ser la protagonista de la manifestació. Revolta Global, amb el nostre bloc, vam poder articular finalment el sector més polític de la marxa, amb les nostres pancartes i les nostres consignes. Vam aconseguir que el crit de "Som una nació: autodeterminació!" es fes extensiu a bona part de la manifestació.

Ara només queda per veure quins resultats traurem d'aquesta jornada històrica. De moment, els partits polítics que van donar l'esquena a la mobilització, pel seu suport al pacte neoliberal de Mas-Zapatero, han intentat explicar l'èxit de la manifestació pel rebuig popular a la política del PP, ignorant que la mobilització ha estat també, i sobre tot, un toc d'atenció a la classe política catalana. Veurem si a la direcció de ERC li ha arribat bé el missatge de la ciutadania i del sector més combatiu de les seves bases, que li demanen que no accepti signar un pacte que nega el dret de decisió de Catalunya. En tot cas, la manifestació és una pressió afegida.

Comença el post-18F. La Plataforma pel "dret de decidir" ja ha dit que no aturarà les mobilitzacions. Seran decisives per la crisi política que s'anuncia. Queda per aprovar el text al Congrés, i queda un referèndum on s'haurà de donar una opinió. El tret de sortida d'un nou moviment per l'autodeterminació ha començat. Esperem que s'hi sumin més sectors, com aquells que es van manifestar un dissabte abans desmarcant-se de la Plataforma pel dret de decidir, per no estar convençuts de l'èxit i la incidència del 18-F. Està clar que la mobilització continuarà, que creixerà segurament, i que caldrà reforçar-hi un sector anticapitalista. Feina en la qual Revolta Global ja treballa des del 19 de febrer.

www.revoltaglobal.net

Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.285.484 missatges
  • 220.691 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat