Llibres

Fabra i Coromines. Amistat i cartes d'exili

Pompeu Fabra i Joan Coromines

Foto
Títol: Fabra i Coromines. Amistat i cartes d'exili
Autor:
Editorial: Ara Llibres
Pàgines: 224
ISBN: 978-8416915668
Compra'l per 17€

Fabra i Coromines. Amistat i cartes d’exili recull, d’una banda, un llarg retrat literari de Pompeu Fabra que Joan Coromines va escriure i publicar en Lleures i converses d’un filòleg (1971). En aquesta semblança literària, Coromines ret homenatge a qui ell considerava el seu gran mestre. Admirablement ben escrit, Coromines desplega tota la seva sensibilitat literària i humana. D’altra banda, el volum recull la relació epistolar que van mantenir els dos filòlegs, bàsicament datada en l’època de l’exili posterior a la Guerra Civil. Malgrat les dificultats del moment, Coromines, un cop estabilitzada la seva situació personal i laboral, no va abandonar mai un Fabra ja ancià. Així mateix, el llibre també recull la correspondència que va mantenir Joan Coromines amb Ferran Rahola, Vicenç Vives i Frederic Rahola amb relació al mestre Fabra i la seva obra. Fabra i Coromines. Amistat i cartes d’exili posa, doncs, en relació dos lingüistes fonamentals de la nostra llengua, no només per les seves aportacions a la llengua catalana, sinó també pel seu tarannà i compromís humà i cívic i la seva insubornable defensa de Catalunya, i es publica en el marc de l’Any Pompeu Fabra, que commemora el 150è aniversari del seu naixement i el centenari de la publicació de la seva Gramàtica catalana (1918).

 

Biografia dels autors

 

Joan Coromines (Barcelona, 1905 - Pineda de Mar, 1997) va ser un dels principals lingüistes catalans, autor del Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana, de l’Onomasticon Cataloniae i del Diccionario crítico etimológico de la lengua castellana. Exiliat després de la Guerra Civil, va ser catedràtic de la prestigiosa Universitat de Chicago fins que es va jubilar, i va rebre l’eminent doctorat honoris causa de la Universitat de la Sorbona de París (1978). A Ara Llibres hem editat, en col·laboració amb la Fundació Pere Coromines, els tres volums del Diccionari etimològic essencial de la llengua catalana; la versió divulgadora i compacta del Diccionari etimològic manual de la llengua catalana, els Itineraris. Excursions a la recerca del mot, de la paraula viva i Llengua i pàtria.

Pompeu Fabra (Gràcia, 1868 - Prada de Conflent, 1948) va ser un científic brillant, que va codificar i modernitzar la llengua catalana i la va fer apta per als diversos estils i funcions. L’any 1891 va publicar la seva primera gramàtica, Ensayo de gramática de catalán moderno. Va participar en la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans. L’any 1913 es van publicar les Normes ortogràfiques, obra col·lectiva però elaborada principalment per Fabra. El treball de codificació es va completar amb el Diccionari ortogràfic, la Gramàtica catalana i el Diccionari general de la llengua catalana. Després de la Guerra Civil es va exiliar a Prada de Conflent, on, tot i les penúries materials i morals, va continuar treballant per la llengua catalana.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.251.630 missatges
  • 219.468 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat