Publicitat

Llibres

Carles Riba. Biografia i antologia poètica comentada

Jaume Medina i Albert Manent

Foto
Títol: Carles Riba. Biografia i antologia poètica comentada
Autor:
Editorial: Edicions Cal·lígraf
Col·lecció: Assaig
Pàgines: 241
ISBN: 978-8494759826
Compra'l per 18,05€

Carles Riba és un dels noms referencials de la cultura del nostre país. Poeta, narrador, crític literari, traductor i acadèmic, la seva trajectòria vital i intel·lectual és d’una intensitat aclaparadora. Algunes de les seves traduccions —"l’Odissea" d’Homer, els "Poemes" de Kavafis, etc.— es mantenen encara avui com a cims indiscutibles de la llengua catalana. L’obra poètica de Riba, no gaire extensa però fonamental, va marcar el camí de les generacions successives. Vida i obra, doncs, entrellaçades per les plomes de l’escriptor Albert Manent i l’estudiós Jaume Medina, que ens ofereixen una visió completa del que va ser i del que va escriure Carles Riba.

 

Biografia dels autors

 

Albert Manent i Segimon (Premià de Dalt, 1930 - Barcelona, 2014). Fill del poeta noucentista Marià Manent, la seva obra comprèn les biografies, els retrats literaris i el memorialisme, la bibliografia i la història, els estudis literaris, la toponímia i la dialectologia i, en menor mesura, la poesia. Estudiós del Noucentisme i dels seus principals banderers, escriptors i poetes, ha publicat prop de seixanta llibres. Se’l considera un dels principals activistes antifranquistes en el camp cultural català. Ha publicat més de 1.500 articles a nombroses capçaleres, entre les quals destaquen Avui, La Vanguardia, Serra d’Or i Revista de Catalunya. Fou director de diversos diccionaris (dels catalans d’Amèrica, d’història eclesiàstica i de pseudònims). Entre altres guardons, rebé la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona (2003) i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2011).

Jaume Medina (Vic, 1949). Ha publicat un gran nombre d’estudis sobre les literatures llatina i catalana, així com diversos llibres de poesia. Ha traduït autors de totes les èpoques de la llatinitat, entre els quals figuren Catul, Virgili, Horaci, Ovidi, Suetoni, Sant Agustí, l'Abat Oliba, Anselm de Canterbury, Ramon Llull, Erasme de Rotterdam, Robert Bellarmino, John Locke i Baruch de Spinoza. Bon coneixedor dels poetes catalans moderns –de Jacint Verdaguer i Àngel Guimerà a Miquel Costa i Llobera i Josep Carner–, ha dedicat una atenció especial a la vida i l’obra de Carles Riba, sobre el qual ha escrit un gran nombre d’articles i de llibres: La plenitud poètica de Carles Riba. El període de les “Elegies de Bierville” (1994), Estudis sobre Carles Riba (2000) i La biblioteca de Carles Riba-Clementina Arderiu (2006). És autor així mateix de l’extensa biografia Carles Riba (1893-1959) (1989).   


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.301.515 missatges
  • 221.316 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat