Llibres

Els orígens del fet casteller. Del ball de valencians als Xiquets de Valls

Alexandre Cervelló

Foto
Títol: Els orígens del fet casteller. Del ball de valencians als Xiquets de Valls
Autor:
Editorial: Cossetània
Col·lecció: Xiquets de Valls
Pàgines: 256
ISBN: 978-8490345542
Compra'l per 25,65€

Aquest llibre és el resultat d'una investigació realitzada amb l'objectiu de contribuir a ampliar l'escassa informació que es té sobre l'origen dels castells humans. La falta de documentació i la distància en el temps no ens ho ha posat fàcil, però amb l'estudi de la festivitat, dels balls de valencians i de la documentació que es conserva, podem intuir com i quan van aparèixer els primers castellers. En una època plena de guerres, violència i invasions, un grup de vallencs va iniciar el camí que ha portat els castells a convertir-se en patrimoni immaterial de la humanitat.

La lectura d'aquesta obra ens permetrà descobrir des del primer enxaneta documentat fins a nous castellers que encara romanien desconeguts, tot passant per actuacions en places destacades i, sobretot, per la importància de la família i la pertinença al col·lectiu casteller. Però també hi trobarem tensions, baralles i, fins i tot, assassinats. Tots aquests detalls i molts d'altres ens han permès reconstruir els primers moments d'una activitat que ha perdurat fins als nostres dies.

 

Biografia de l'autor

 

Alexandre Cervelló i Salvadó (Gandesa, 1981) és doctor en Història (2014). Des del 2007 fins al 2012 ha estat tècnic de continguts dels Espais de la Batalla de l'Ebre, així com també membre de l'equip de recerca del Cost Humà de la Guerra Civil a Catalunya, dirigit pel Centre d'Història Contemporània de Catalunya i pel Centre d'Estudis sobre Conflictes Socials. És autor de diversos articles en publicacions especialitzades en la Guerra Civil i la Batalla de l'Ebre, comunicacions en congressos i ponent en diverses conferències. Ha participat com a documentalista en la pel·lícula La Batalla de la Memòria (2009), de Mario Pons Múria, coproduïda per TV3. El maig de 2014 presentà la ponència «Els Xiquets de Valls i la seva transició: de l'"ordeno y mando" a l'"entre tots ho farem tot"». I des del desembre de 2014 és membre del Consell Científic del Museu Casteller de Catalunya a Valls. El 2015 publicà el primer volum d'aquesta col·lecció Els Xiquets de Valls durant el primer franquisme (1939-1960). Des del 2017 és investigador a la Universitat Rovira i Virgili de la Càtedra del fet casteller.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.241.064 missatges
  • 219.121 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat