Llibres

Associacionisme educatiu i cultural. L'Ateneu Obrer i el Círcol Catòlic de Badalona (1879-1936)

Jordi Albaladejo

Foto
Títol: Associacionisme educatiu i cultural. L'Ateneu Obrer i el Círcol Catòlic de Badalona (1879-1936)
Autor:
Editorial: Editorial Afers
Col·lecció: Terra d'Ateneus
Pàgines: 250
ISBN: 978-8416260300
Compra aquest llibre

Aquest llibre dóna llum a l’empenta de l’Ateneu Obrer i el Círcol Catòlic de Badalona, des de la seva formació el darrer quart del segle XIX fins a la Guerra Civil. La rellevància social, cultural i formativa d’ambdues entitats supera el marc local i permet eixamplar el coneixement general català, gràcies a la seva configuració com a sociabilitats formals amb uns determinats processos culturals i educatius adreçats als associats i oberts a la població.

El llibre estudia com aquestes entitats basteixen una oferta escolar, com interpreten la realitat en què viuen a través de la premsa pròpia i com estructuren l’esbarjo i les activitats culturals i esportives que promouen. La recerca també contribueix a recuperar la memòria històrica del dinamisme de la societat civil badalonina i per extensió catalana, en una ciutat eminentment industrial i sotmesa a intensos i accelerats canvis econòmics, demogràfics, polítics i sindicals abans de la tragèdia civil i l’ensulsiada de 1939. Sobretot fa difusió de l’exemple cívic que suposa la vitalitat de la cultura popular urbana per tal de posar en pràctica una resposta original que suplís les mancances de l’Estat en l’àmbit instructiu, el foment de la cultura i de la millora de la qualitat de vida.

Biografia de l'autor

Jordi Albaladejo i Blanco
(Badalona, 1971) és historiador, membre de Cerquem les arrels, centre de recerca històrica d’Alella, i autor de diversos llibres d’història local badalonina i alellenca, com ara Entre els moviments socials i la llar (primer premi d’investigació dels Cent anys d’història de les dones de Badalona), 1925-2000. Història empresarial del Grup Giró, Badalona Modernista, 75 anys d’història del Club Natació Badalona, Inicis d’un sindicalista llibertari. Joan Peiró a Badalona (1905-1920) i Alella, 1714. Una visió social, política i econòmica a l’entorn de la Guerra de Successió (premi II Beca de Recerca històrica de l’Ajuntament d’Alella). Ha col·laborat en diferents treballs, exposicions i itineraris sobre patrimoni històric badaloní i maresmenc, sobre Francesc Ferrer i Guàrdia i sobre la Guerra Civil. Així mateix, és col·laborador habitual de publicacions comarcals i locals com ara Revista Alella i Papers de Vi.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.089.448 missatges
  • 214.050 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums