Llibres

Sobirania.cat

Saül Gordillo

Foto
Títol: Sobirania.cat
Autor:
Editorial: Crea't Edicions
Pàgines: 256
ISBN: 978-8494277207
Compra aquest llibre
«Sobirania.cat. 10 anys de la revolta política catalana a Internet» és el nou llibre del periodista Saül Gordillo, que escriu una crònica de l'impacte dels mitjans digitals i les xarxes socials en el procés sobiranista i com sʼinterrelacionen.

El relat comença el març del 2004, amb els atemptats de l'11-M a Madrid i la victòria electoral de José Luis Rodríguez Zapatero, que va arribar a La Moncloa amb la promesa d'acceptar la reforma estatutària del Parlament de Catalunya. L'autor analitza el paper dels blogs, dels diaris digitals i la irrupció de les xarxes socials, que han esdevingut una eina clau en la organització política de col·lectius i forces sobiranistes i independentistes. El relat arriba fina la convocatòria de la consulta del 9 de novembre de 2014, passant per les històriques manifestacions de la Diada de 2012 i la Via Catalana de 2013.

Sobirania.cat és, en opinió dels professors de Periodisme i Comunicació de la UAB Joan Manuel Tresserras i Enric Marín, que han escrit el pròleg del llibre, «el relat més complet i documentat sobre el paper del ciberactivisme polític en l'articulació de la revolta democràtica que ha fet possible l'èxit del moviment sobiranista a Catalunya».

El moviment que ha acompanyat el procés sobiranista català «la seva agilitat, el seu abast, la seva capacitat de resposta i de convocatòria, seria inexplicable sense el paper organitzador i mobilitzador del ciberindependentisme». Destaquen Marín i Tresseras que la capacitat dʼorganització a les xarxes «està deixant enrere els partits polítics i els mitjans de comunicació que mostren dificultats per vincular-se a la centralitat política i social emergent i a les renovades formes de comunicació electrònica en xarxa».
Saül Gordillo, 10 anys a la bloguesfera

Saül Gordillo és un dels periodistes referents de la xarxa catalana. Aquest mes de juliol celebrarà els seus 10 anys de blogaire. Ha fet diversos seguiments, a través de rankings, a polítics i periodistes per impulsar i reconèixer el paper dʼuns i altres. Apassionat del debat polític digital lʼany 2007 va impulsar el portal de blogs polítics Poliblocs. El 2007 va publicar el llibre Nacio.cat que explicava l'obtenció del domini .CAT per a la llengua i cultura catalana a Internet.

A Sobirania.cat fa un homenatge a més de 200 protagonistes de la Internet catalana, amb un capítol enciclopèdic que aplega activistes, tecnòlegs i personalitats destacades. Al llibre hi apareixen més de 1.000 referències a persones que han participat, cadascú en la seva mesura, en l'articulació d'un espai virtual propi, diferenciat, sobre el qual ha crescut socialment i políticament el discurs independentista.

Col·lectius com Softcatalà i la Viquipèdia, certamens com la Catosfera i els Premis Blogs Catalunya, plataformes com Verkami o Change.org, sumat a l'ús intensiu de Facebook i Twitter i l'evolució de blogs i portals digitals, formen part de l'acurada anàlisi de l'última dècada virtual a Catalunya.

Sobirania.cat recull el testimoni d'actors fonamentals en la major conscienciació independentista, amb campanyes de mobilització a Internet en defensa del català, les consultes populars d'Arenys de Munt i Osona que van culminar amb la de Barcelona, les manifestacions a Brussel·les, les accions contra els peatges sota l'etiqueta #novullpagar i el ressò internacional de les dues últimes Diades -la del 2012 i la Via Catalana-, que no s'entendria sense l'entorn digital i la pressió d'aquest en l'ecosistema dels mitjans de comunicació tradicionals.

«Tot just estem començant a construir aquest nou món. Tenim molta feina pendent, moltes lliçons per aprendre, moltes novetats per incorporar i moltes batalles per guanyar. Ara tot just estem començant a expressar-nos a la xarxa, i ja hem experimentat el seu potencial però també alguns problemes: cada cop hi ha més veus i costa diferenciar les que tenen quelcom rellevant a dir», diu escriu Genís Roca en l'epíleg del llibre, que inclou un capítol final sobre els reptes futurs.

Sobirania.cat és el primer projecte editorial de Crea't Edicions. Més d'un centenar d'anotacions a peu de pàgina, una cronologia amb fotografies i les fitxes dels 200 protagonistes de les xarxes catalanes permeten una lectura complementària, més aprofundida, d'un relat periodístic que combina política i Internet.

'Sobirania.cat' és el primer títol de Crea't Edicions un nou projecte cultural que promou el periodista Oriol Ferran.

Biografia de l'autor

Saül Gordillo i Bernàrdez (Calella, 1972) és un dels periodistes referents de la xarxa catalana. Aquest mes de juliol celebrarà els seus 10 anys de blogaire. Ha fet diversos seguiments a polítics i periodistes a través de rankings per impulsar i reconèixer el paper dʼuns i altres. Apassionat del debat polític digital, lʼany 2007 va impulsar el portal de blogs polítics Poliblocs. El seu primer llibre es va titular Nació.cat (2007), que explicava l'obtenció del domini .cat per a la llengua i cultura catalana a Internet. També ha publicat Superperiodistes en l'era de la sobreinformació (2010) i Les barbaritats de Fèlix Millet (2009). Més info: www.saul.cat

Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.254.119 missatges
  • 219.564 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat