Publicitat

Notícia

La xarxa d'albergs Xanascat promou àpats amb productes de proximitat, accessibles a tothom i de cuina catalana

El projecte també contempla un concurs de subministres de proximitat i la possibilitat de 16 menús diferents adaptats a casos d’intoleràncies i al·lèrgies, així com a opcions ètiques o religioses, garantint així l’accessibilitat a tothom

El Govern de la Generalitat ha presentat recentment el projecte de cuina de proximitat als albergs de la Xanascat, gestionats per l’Agència Catalana de la Joventut. A través d’aquesta iniciativa, la Xanascat també incorporarà receptes del “corpus de la cuina catalana” com a eix vertebrador dels àpats, adaptats per temporada, que s’ofereixen en aquests equipaments. Enguany s’inicia una prova pilot en el marc del programa de colònies L’estiu és teu, adreçat a infants i joves de 5 a 16 anys, per introduir aquests menús d’arrel tradicional i de proximitat. Cada any passen pels albergs de la Xanascat més de 150.000 usuaris i, per això, aquesta xarxa és una bona plataforma per apropar els actius gastronòmics de casa nostra i divulgar la cuina catalana des d’una vessant social i cultural.

Cal posar en valor la tasca que s’està fent en els darrers temps des de l’Agència Catalana de la Joventut i la Xanascat per impulsar una alimentació de proximitat, ecològica, saludable i accessible per a tothom. Precisament, l’any passat es va licitar un nou expedient de contractació pel període 2018-2021 amb el compromís explícit per al subministrament, en cas que n’hi hagi, de productes locals i de proximitat.

Així mateix, el contracte també valora més de 72 Denominacions d’Origen Protegides (DOP), Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP), Marca Q, de producció ecològica o integrada, l’etiquetatge com a mínim en català i que l’ús de productes frescos sigui de proximitat, és a dir amb un sol intermediari o de venda directa.

Iniciatives com aquesta són un exemple a seguir per l’impacte real sobre la comunitat local, sobre els productors de proximitat, sobre les DOP i IGP. Que els àpats cuinats a les cuines pròpies dels albergs de la Generalitat es facin amb total respecte pel producte d’aquí, per l’alimentació de qualitat, per productes frescos amb un sol intermediari o de venda directa, és important. Cal tenir en compte que els albergs de la Generalitat serveixen cada any 1 milió de menús.

Al·lèrgies i intoleràncies alimentàries

Els casos d’al·lèrgies i intoleràncies alimentàries també es tenen en compte en l’elaboració dels àpats que se serveixen als albergs. En aquest sentit, s’ha desenvolupat i implementat un protocol que permet, d’una banda, establir les mesures preventives i de seguretat bàsiques per reduir al màxim el risc de contacte amb els al·lèrgens personals de cadascú durant els àpats i, de l’altra, oferir suport dietètic i nutricional sobre la base de necessitats alimentàries especials. En total s’ofereixen 16 derivacions de menús (14 d’intoleràncies i al·lèrgies, i 2 opcions ètiques i religioses).

Lluitar contra el malbaratament alimentari

La idea del consum saludable i responsable dels aliments s’ha introduït amb força en el nostre imaginari gastronòmic de la mà de la dieta mediterrània. Per això, la Xanascat també ha incorporat tècniques, eines i mecanismes de gestió interns que no només ens permeten oferir menús equilibrats i saludables, sinó que també estan pensats per optimitzar el cicle dels aliments, gestionar correctament els seus excedents, garantir un ús responsable i eficient de la gestió de les cuines i, en última instància, evitar el malbaratament de menjar.

 

Més informació

Vídeo Cuina de proximitat als albergs Xanascat

Web de la Xanascat

Nota de premsa


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.298.640 missatges
  • 221.199 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat