Publicitat

Notícia

Temporada d’exàmens. Com sobreviure-hi!

S'acosten els exàmens! La clau per superar les proves amb èxit és portar una bona preparació, però també és fonamental mantenir la calma

Una bona organització del temps és imprescindible

Els miracles no existeixen. Si tens sis o set exàmens importants en tres setmanes, la teva única opció és posar-te a estudiar amb antelació suficient. Intenta no deixar-ho tot per al darrer dia, però si els exàmens se t'han tirat a sobre, mantingues la calma. Potser encara no està tot perdut. Si t'organitzes bé, te'n pots sortir. Pots planificar els dies que et queden per estudiar de manera realista. Sigues conscient de les teves capacitats i no t'imposis fites que no acompliràs, ja que amb això només aconseguiràs angoixar-te. Per exemple, si no t'agrada estudiar de nit, no pensis que després de sopar podràs enllestir tres o quatre temes pendents.

 

Apunts i tècniques d'estudi

Potser la pregunta que cau a l'examen és la del dia que no vas anar a classe. Per evitar el disgust, mira d'aconseguir els apunts que et falten abans de començar a estudiar. A més de poder demanar-los als companys, hi ha un munt de portals on els estudiants els pengen. Tenir uns apunts nets i ben endreçats t'ajudarà a estalviar temps desxifrant el que vas escriure fa mesos a classe. Per repassar-los escull la tècnica que més et convingui: subratlla, fes esquemes, resums, recita en veu alta, grava't llegint el tema i ves-ho escoltant, busca bibliografia complementària o memoritza el temari.

 

Els riscos de copiar

Estudiar és la millor manera de superar un examen, però hi ha qui opta per recórrer a estratègies alternatives i arriscades que solen ser fortament penalitzades, com ara mirar per sobre de l'espatlla del veí o portar una 'ajuda' a l'examen. Alguns estudiants són autèntics artesans de la 'xuleta' i poden passar hores transcrivint el temari en un paperet de dos centímetres d'ample. Ara bé, copiar és un esport de risc i treure una 'xuleta' té conseqüències.

Copiar o facilitar la còpia de les respostes d’un examen és considerat una falta en el règim disciplinari dels centres educatius i, per tant, comporta sancions, que poden ser, per exemple, perdre el dret a ser avaluat en la convocatòria ordinària, d’una o més assignatures en què l’estudiant es trobi matriculat, o perdre de forma parcial o total les beques o altres beneficis concedits pel centre.

 

Espais per a estudiar

Tant si t'agrada estudiar amb música, individualment o en companyia, l'espai que triïs per passar hores i hores preparant els exàmens és clau. Busca un lloc on et puguis concentrar, idealment amb llum natural i ben ventilat. Si a casa no disposes d'un espai adequat, a les biblioteques pots trobar l'ambient que necessites. A més de les biblioteques de la facultat o de l'escola, recorda que hi ha una gran oferta de biblioteques municipals. En època d'exàmens, moltes localitats habiliten sales d'estudi que resten obertes fins a la matinada.

 

Bons costums

Seguir pautes d'alimentació sana i descansar regularment és aconsellable en qualsevol època de l'any, però en època d'exàmens és determinant. Menjar i descansar bé no garanteix l'aprovat, però sí que ajuda a tenir energia i a mantenir un bon estat d'ànim, dos elements vitals per afrontar els exàmens. Cal anar amb compte amb el cafè i el tabac, i informar-se bé abans de recórrer a cap aliment miraculós o altres invents.

- Dieta variada
Menja fruita i verdura abundant, perquè et donaran fibra i vitamines. Inclou hidrats de carboni a la teva dieta per tenir prou energia i evita els sucres i greixos saturats, els refrescos i el menjar preparat. Els fruits secs, els llegums i la xocolata són aliments que donen energia ràpidament.

- Cafè, tabac i alcohol
És fàcil recórrer a un darrer cafè amb l'objectiu de mantenir-se despert tota la nit, però un excés de cafeïna pot resultar perjudicial per a la teva salut. Massa cafès o coca-coles et duran a un estat d'agitació que pot impedir-te descansar com necessites quan t'ho proposis. De la mateixa manera, si fumes, no abusis del tabac. I, per descomptat, l'alcohol no és cap bon company d'estudis. L'efecte que produeix l'excés d'alcohol al cap d'unes hores o l'endemà minvarà la teva capacitat de concentració.

- Aliments miraculosos i altres invents
De vegades, el simple fet de saber que estem prenent alguna cosa que ens ajuda a concentrar-nos ens permet estudiar millor. Hi ha un munt de fórmules "màgiques" molt populars per augmentar el rendiment, ideals per a l'època d'exàmens: gelea reial, pol·len d'abelles, lecitina de soja o ginseng són alguns dels productes naturals que es prenen amb l'esperança que ajudin a potenciar la memòria. Ara bé, perquè tinguin resultat cal prendre'ls durant una bona temporada, ja que no tenen un efecte immediat. No és recomanable ingerir suplements de magnesi o fòsfor sense supervisió mèdica. Si se segueix una alimentació rica i variada, aquests minerals estan presents de forma natural a l'organisme. Incrementar-ne la ingesta artificialment pot dur a un desequilibri.

- Dorm com un nadó, fes esport, esbargeix-te, descansa la ment
Per estudiar és important estar descansat. Segur que t'ha passat sovint estar davant del mateix full una bona estona i no ser capaç d'avançar. El teu cervell necessita descansar. Fes pauses durant la jornada d'estudi i dorm set o vuit hores al dia. Si preveus passar el proper mes assegut en una cadira a la biblioteca, pensa en algun exercici que puguis fer per compensar el sedentarisme. Si no trobes el moment d'anar al gimnàs, com a mínim camina o desplaça't en bicicleta. Tampoc et convé gens alterar el ritme del teu cos i passar la nit en blanc per estudiar, l'efecte pot ser el contrari que cerques, i pots arribar a rendir la meitat.

 

Superar l'ansietat

"Suspendré", "no en soc capaç", "no m'ho sé", "no me'n recordo de res"... Són algunes frases típiques dels estudiants que estan d'exàmens. Els típics nervis provoquen aquesta mena de pensaments d'incertesa i tensió a la majoria. La por al fracàs, el temor a decebre als pares o un ambient molt competitiu a classe són factors que poden desembocar en l'angoixa. Per a uns quants, però, s'hi afegeixen símptomes físics associats a l'ansietat, com ara la respiració accelerada, taquicàrdia, un nus a l'estómac, tics, fumar o menjar de manera descontrolada, sentiments negatius angoixants, dificultats per parlar...

El millor remei contra l'ansietat que generen els exàmens és anar-hi ben preparat, però tan o més important és l'actitud mental i saber conjurar els pensaments negatius amb d'altres de tranquil·litzadors i positius com ara: "Ho he fet tan bé com he pogut", "Només és un examen" o "És molt però puc fer-ho, ja ho he fet altres vegades". Practicar exercicis de relaxació, no alterar el ritme del son o planificar l'oci són tècniques es us poden ajudar a fer front a l'ansietat. És important evitar comparar-se amb els altres companys i sobretot no comentar la jugada just abans o després de la prova, quan som més influenciables com a conseqüència del cansament i dels nervis.

 

Tipus d’exàmens

Cada centre educatiu té la seva pròpia normativa en matèria d’exàmens. Consulta-la per conèixer el calendari d’exàmens, saber quantes convocatòries tens, com anul·lar-les en cas que ho hagis de fer, etc. Normalment, abans d’anar a l’examen ja sabràs si es tracta d’un test o has de respondre a preguntes obertes curtes o llargues. El tipus d’examen pot condicionar la manera d’estudiar i de respondre. Hi ha diversos tipus de prova:

· Oral: requereix una bona expressió oral, capacitat de reacció i organització mental ràpida. És imprescindible mostrar confiança en un mateix.
· Preguntes curtes: obliga a ser breu i a donar informació concreta. Cal saber relacionar els punts principals i tenir una bona capacitat de síntesi.
· Desenvolupament d'un tema: convé elaborar un esquema previ i saber relacionar els punts principals. És fonamental la distribució del temps.
· Examen amb llibres o material de suport i consulta: exigeixen conèixer a fons la documentació que s’utilitzarà i tenir les idees clares. Convé senyalar per endavant la informació rellevant per localitzar-la amb facilitat.
· Test: convé rellegir amb atenció els enunciats per trobar les diferències o el parany que s'hi amaga. Cal tenir en compte si els errors puntuen negativament en la correcció de l'examen a l'hora d'arriscar-se amb les preguntes que s'ignoren.

 

L'hora de la veritat

Cada estudiant té la seva tècnica a l’hora d’enfrontar-se a l’examen. Hi ha qui respon per ordre, qui comença per les preguntes que troba més fàcils, qui fa esborranys de les respostes... En tots els casos, però, el temps per respondre les preguntes és limitat. En el moment de començar, dedica uns minuts a llegir bé les preguntes i a entendre'n l’enunciat. Organitza’t el temps i reparteix-lo en funció del que necessitis per a cada qüestió. Abans de lliurar la prova no oblidis revisar els fulls i assegurar-te que la presentació és clara i que no s'hi ha colat cap falta d’ortografia.

 

Després de l’examen

En el moment de la convocatòria o durant l'examen el professorat ha d'anunciar la data de publicació de les notes i el termini per sol·licitar la revisió dels exàmens. La sol·licitud de revisió ordinària s'adreça directament al professor responsable de l'assignatura i no requereix cap tràmit administratiu. Si després de fer la revisió de l'examen creus que no t'han corregit bé, pots fer una reclamació al director del departament corresponent, mitjançant una instància dirigida al cap d'estudis. Consulta el règim de revisió d’exàmens del teu centre d’estudis.

 

---

Més informació

·        Dissenya el teu pla d'estudi (Educaweb)  

·        Vols millorar la teva organització del temps? (Unitat d'Assessorament Pedagògic - UAB)  

·        Quin és el teu estil d'aprenentatge? (Qestudio.cat)  

·        Tot sobre tècniques d'estudi (EducaWeb)  

·        La metodologia de Pomodoro (Universia)  

·        Mètodes, hàbits i tècniques per millor el rendiment als estudis (Tu espacio Joven)  

·        Vols conèixer com fer un mapa conceptual? (Unitat Unitat d'assessorament psicopedagògic - UAB)  

·        Sales d'estudi de les biblioteques públiques de Catalunya  

·        Xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona  

·        Sales d'estudi a la ciutat de Barcelona  

·        Cercador de biblioteques públiques de Catalunya  

·        Hàbits saludables (Portal Família i Escola)  

·        L'ansietat davant dels exàmens (Centre d'Atenció als estudiants - URV)


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.298.596 missatges
  • 221.196 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat