Notícia

Codi de consum i trastorns de la conducta alimentària

El Codi de consum de Catalunya inclou noves mesures de protecció especial per a la població jove per combatre els riscos que alguns continguts d’Internet poden tenir sobre la conducta alimentària i la salut

A Catalunya els TCA (trastorns de la conducta alimentària) afecten el 5% de la població adolescent i jove. Representen la tercera malalta crònica més prevalent entre les noies després de l’obesitat i l’asma, i és que per cada 9 noies que pateixen un TCA trobem un noi. En l’origen d’aquests trastorns intervenen factors diversos, que a més poden tenir un pes diferent en cada cas: personals, genètics, ambientals i socials.

Determinats continguts que apareixen a webs, blogs, xats i xarxes socials poden posar en risc la salut de nois i noies incidint en la seva conducta alimentària. Fa dos anys, la Taula de Diàleg per a la prevenció dels TCA va realitzar un estudi sobre l’impacte de les xarxes socials i Internet en general en malalts amb TCA. Es va constatar que en els darrers 8 anys han anat augmentant els continguts d’apologia de l’anorèxia i la bulímia a Internet, col·loquialment coneguts com a continguts pro ana i pro mia, i que aquests esdevenen un factor de risc rellevant tant per desenvolupar un TCA com per mantenir-lo.

La Taula de Diàleg per a la prevenció dels TCA, es va crear l’any 2012. És presidida per la Generalitat a través de l’Agència Catalana del Consum (ACC) i aplega entitats, universitats, associacions i professionals de la salut.

Modificació del Codi de consum de Catalunya
Davant la facilitat d’accés i reproducció dels continguts que proporciona Internet i l’augment del comerç electrònic, el passat mes de gener Govern de la Generalitat va promoure que el Codi de consum de Catalunya incorporés mesures d’especial protecció per als infants i joves davant continguts relacionats amb els TCA.

Des del mes de març passat, mesures com aquestes ja formen part de la Llei del Codi de consum de Catalunya:
Les empreses tenen l’obligació de no comercialitzar béns i serveis que fomentin o indueixin les persones consumidores cap a hàbits no saludables o a trastorns com l’anorèxia i la bulímia.

Les persones intermediàries de serveis allotjats a Internet són considerats responsables de la veracitat i legalitat de la informació que publiquen en relació amb tot allò relacionat amb els trastorns de la conducta alimentària. Aquesta responsabilitat s'estén a les empreses que ofereixin allotjament web a aquest tipus de pàgines, blocs, o xats, quan tinguin coneixement del seu contingut.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.283.448 missatges
  • 220.617 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat