Notícia

Hàbits cibersaludables. Fem una Internet més segura

Igual que intentem seguir un estil de vida sana, amb una alimentació equilibrada i practicar esport de manera moderada, quan parlem d’Internet també hauríem de tenir uns hàbits cibersaludables

A continuació us presentem un extracte de la informació publicada pel CESICAT en el marc de la campanya “Practica els hàbits cibersaludables”.

 

Dades segures. Les contrasenyes són la gran porta d’entrada a la nostra intimitat

 

Les nostres dades personals, tant en el món físic com en el món digital, han d’estar ben custodiades. De la mateixa manera que tanquem el cotxe quan no el fem servir per tal de protegir-lo, les nostres dades personals a Internet han d’estar ben guardades, tancades amb tota seguretat a prova de robatoris i per preservar la nostra intimitat.

 

Però et preguntaràs: i quina és la millor manera de protegir la informació? Tots els nostres comptes, aplicacions i, en general, tot allò que contingui les nostres dades personals hauria d’estar protegit a consciència. En aquest sentit, les contrasenyes són la gran porta d’entrada a la nostra intimitat. Penseu, si no, per exemple, tot el que podrien descobrir de nosaltres si entressin al nostre correu electrònic o a la nostra xarxa social preferida, o si desbloquegessin el nostre telèfon mòbil, o si accedissin a les nostres dades bancàries… Les contrasenyes són el millor aliat per protegir allò que és més preuat en el món digital.

 

Per tenir ben protegides les nostres dades personals, cal seguir alguns consells molt bàsics, assequibles per a tothom i ben senzills d’implementar. Podrem reduir el risc que esbrinin les nostres contrasenyes i accedeixin a les nostres dades personals.

 

·        Consell 1: Fes servir contrasenyes llargues (mínim 8 caràcters), amb una barreja de lletres, números i símbols. Reduiràs el risc de robatori de credencials. Si et sents més segur anotant-les en algun lloc, assegura’t que està ben custodiat.

·        Consell 2: Una contrasenya per a cada servei o aplicació. Si fas servir la mateixa a tot arreu, corres el risc que, en cas de robatori, l’accés a totes les teves dades sigui més fàcil.

·        Consell 3: Fes servir, sempre que sigui possible, el doble factor d’autenticació: el sistema que verifica que ets tu realment qui vol accedir als teus comptes de correu o perfils de xarxes socials, o a l’hora de realitzar una compra. Per exemple, rebent un missatge al mòbil amb un codi d’accés.

·        Consell 4: Revisa periòdicament les configuracions de privacitat i seguretat de les xarxes socials. Controlaràs la teva presència a la xarxa i t’asseguraràs que les teves dades estan protegides.

 

 

Revisa la privacitat

 

Sovint, quan naveguem per Internet o utilitzem aplicacions que ens hem descarregat als nostres dispositius, no som conscients de la importància de la privacitat. O el que és el mateix: si les nostres dades, si els nostres comentaris, si les nostres publicacions… són visibles per a tothom o només per a una minoria seleccionada.

 

Per exemple, rebem publicitat personalitzada gràcies a les galetes que s’instal·len al nostre navegador i que registren tot el nostre historial de navegació. Per tant hem de ser molt conscients de l’ús que es farà de les nostres dades quan les cedim suposadament de manera gratuïta i desinteressada.

 

Per això és important tenir cura de la nostra identitat digital, que és tot allò que hi ha de nosaltres a la web, i, en conseqüència, revisar periòdicament la nostra privadesa. És la millor manera de vetllar perquè la informació que circula sobre nosaltres sigui només la indispensable i, en cas que hi hagi algun tipus d’incidència, poder-hi posar remei de manera ràpida i senzilla.

 

·        Consell 1: La identitat digital no s’esborra i es manté al llarg del temps: n’has de tenir cura i consultar-la regularment. Fes una cerca amb el teu nom i veuràs!

·        Consell 2: Les dades de navegació que acumulem als nostres dispositius queden registrades i són susceptibles d’anàlisi. Per mirar de preservar la privacitat cal esborrar periòdicament aquestes dades.

·        Consell 3: Quan instal·les una aplicació al mòbil, sovint has de donar accés a tot d’informació personal. Sigues conscient de tota la informació que cedeixes a canvi de res : les teves dades personals són la informació més valuosa.

·        Consell 4: A les xarxes socials tu també pots decidir qui veu què. La revisió de la privacitat a les xarxes socials et traurà de més d’un maldecap.

 

 

Frau digital. La informació és bàsica per no caure en determinats paranys

 

El ciberespai és el nou ecosistema en què els delinqüents es mouen. Cada dia circulen milers de milions de bit d’informació per la xarxa. Molta d’aquesta informació és personal: contrasenyes, dades bancàries, geolocalització… I és aquesta informació, i tot allò que se’n deriva, el que pot ser blanc per als ciberatacants. Accés al correu electrònic, a comptes bancaris, a aplicacions diverses, suplantacions d’identitat… són cada vegada més freqüents.

 

La informació és bàsica per evitar caure en el parany d’aquest tipus de delinqüència. És per això que estar al dia de tot allò que passa és imprescindible per lluitar contra el frau digital.

 

·        Consell 1: Comprova que l’adreça on et connectaràs tingui el distintiu del forrellat i que contingui la seqüència https. Amb això tindràs la garantia que les dades que enviïs seran xifrades.

·        Consell 2: Compte amb les url que rebis a través de qualsevol servei de missatgeria instantània, xarxa social (WhatsApp, Facebook…) o correu electrònic: poden amargar caràcters i símbols estranys, difícils de veure , i redirigir-te cap a algun tipus de frau.

·        Consell 3: Instal·lat un antivirus i actualitza’l per estar ben protegit dels atacs.

·        Consell 4: Si has de fer operacions amb diners o amb dades personals sensibles a través del mòbil, utilitza les dades 4G (o 3G, si no tens cobertura 4G) en lloc d’una wifi oberta , potencialment sense control.

 

 

Civisme digital. Allò que fem a la xarxa afecta tothom

 

Veus que el conductor del cotxe del davant tira una punta de cigarreta al terra, circulant per una carretera de muntanya. Què fas? Veus que qui tens assegut al seient del costat increpa una parella de noies que es fan un petó. Què fas? Veus que un grup de nois i noies insulta un altre noi pel simple fet de ser negre. Què fas?

 

Tots aquests comportaments tenen un denominador comú: la manca de civisme. I tal com passa a la vida quotidiana i, diguem-ne real, en l’entorn d’Internet és molt important tenir una actitud de civisme i de respecte cap a la resta de la comunitat.

 

En definitiva, aplicar una màxima ben clara i senzilla: tracta tothom com vols que et tractin a tu. Només amb aquesta actitud podrem lluitar contra tots els actes d’odi, d’assetjament, de crítica indiscriminada… que hi ha a la xarxa.

 

·        Consell 1: Com que allò que fem a la xarxa afecta tothom, treballa els hàbits de civisme i de respecte, pel teu propi bé i pel bé de tota la comunitat. Sigues proactiu!

·        Consell 2: Quan siguis protagonista o espectador de qualsevol tipus de comportament poc cívic, actua i denuncia. Des de les pròpies aplicacions o xarxes socials tens la possibilitat de raportar aquest tipus de comportaments.

·        Consell 3: Si has estat víctima d’una suplantació d’identitat o de robatori de dades personals i/o diners, o qualsevol altre delicte informàtic, denuncia-ho davant dels Mossos d’Esquadra.

 

 

Dispositius al dia. Ordinadors, telèfons i tauletes han d’estar sempre ben actualitzats

 

Ja tornes a tenir l’avís d’actualització del sistema operatiu… i et fa tanta mandra que el retardes unes quantes hores més! I ara el mòbil, amb les actualitzacions de les mil i una aplicacions que tens instal·lades i que alenteixen la resta de funcionalitats…

 

Mantenir els dispositius al dia, és a dir, amb les darreres actualitzacions dels fabricants instal·lades tant al sistema operatiu com programes o aplicacions és garantia, d’una banda, de funcionament òptim, i, de l’altra, de seguretat.

 

És cert que les noves tecnologies són encara una disciplina relativament jove. I, per aquesta raó, encara no tenim segons quines actituds preventives, especialment pel que fa al manteniment dels aparells en bones condicions de servei. No tenim cap mena de problema en passar la inspecció tècnica de vehicles o de les instal·lacions de gas i electricitat domèstiques, per exemple. Però encara ens costa molt fer actualitzacions periòdiques si no ens ho demanen explícitament. Ens cal una cultura digital que a poc a poc anem adquirint.

 

·        Consell 1: No deixis per demà el que puguis fer avui i actualitza programes i sistemes operatius quan t’ho demanin. A més d’estar protegit amb els pegats de seguretat que preparen les marques, també tindràs la garantia que el sistema i els programes funcionen amb més robustesa.

·        Consell 2: Sempre que puguis, configura les actualitzacions automàtiques al mòbil i a la tauleta: a banda de netejar els errors interns, t’estalviaràs de fer seguiment del moment en què cal fer aquest manteniment.

·        Consell 3: Abans de connectar qualsevol tipus de dispositiu extern, passa l’antivirus per evitar que, si té algun tipus de virus, acabi afectant el teu ordinador.

 

 

Més informació a https://internetsegura.cat/habits-ciber-saludables/


Opina

Configuració
 • ziol 7.591 15 285 👍 3.064

  Amb el consell 2 del grup final, la meva dona, que va activar sense voler l’actualització automàtica, es va quedar sense Firefox, ara, quan l’intento re-instal·lar em dona un error, encara que sigui la versió anterior.

  Òbviament ja hem renunciat a recuperar la informació, per exemple favorits, però el desastre és que ni tan sols puc tornar a fer servir el Firefox, suposo que sense esborra-ho tot i partir de zero.

  Sospito que ha quedat algun fitxer invisible, o en una localització que no endevino, que impossibilita la instal·lació. Els consells d’internet tots em diuen que he d’esborrar un fitxer que diria que no hi és.

 • alexpv 2.556 2 716 👍 1.534
  Sobre el xifrat, si este és un post promocionat per la Generalitat de Catalunya que m’escolten: on són els vostres https? E? On?
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.268.008 missatges
 • 220.048 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat