Notícia

Tabú, una eina interactiva per prevenir les violències sexuals entre joves

“Has vist la foto de la Mònica que corre pel whatsapp? Se li veu tot!”, “Ei! Què fem aquesta nit? Sortim a lligar?”, “Has votat a la llista de les més guapes de la classe?”, “Guapa! Que jo no me n’assabenti que aquest culet passa gana!”... has sentit o fet servir mai aquestes expressions? Malauradament, són força habituals, i encara que no t’ho sembli són una forma de violència sexual. La nova eina interactiva Tabú vol ajudar-nos a evitar-ne la normalitat i a fer-nos reflexionar sobre aquests comportaments.

 

Situació actual

 

Tot i els avenços en matèria d’igualtat de gènere que s’han aconseguit en les darreres dècades gràcies als feminismes i als moviments pels drets humans, les discriminacions i desigualtats de gènere són encara molt presents entre la població jove. La violència sexual s’ha convertit en quelcom normal en la nostra societat, i així i tot, costa parlar-ne, assenyalar-la i visibilitzar-la, perquè és un tabú. És com si ens creguéssim que per no anomenar-la no existís, però sí, encara és força present, i també entre la població jove.

 

Segons el Baròmetre 2017 de ProyectoScopio, del Centre Reina Sofía sobre Adolescència i Joventut, a l’Estat espanyol gairebé el 95% de les persones joves d’entre 15 i 29 anys creu que la violència masclista és un problema social molt greu, però, tot i així, el 27,4% creu que és una conducta normal en el si de la parella i prop d’un 7% pensa que és un problema inevitable i que sempre ha existit. És a dir, gairebé tothom té molt clar que es tracta d’una qüestió molt greu, però alhora troba normals molts comportaments que no ho són.

 

Per tant, contràriament al que sovint es pensa, les noves generacions no es relacionen de manera més igualitària pel sol fet de ser joves. Tampoc es relacionen pitjor que les generacions anteriors, simplement perduren en el temps certs codis de relació que provoquen desigualtats. Per aquest motiu, la tasca de prevenció i qüestionament d’aquests models i les seves conseqüències esdevé una peça fonamental per a l’educació dels i les joves.

 

El joc

 

“Tabú. Tu tries què t’hi jugues” és una eina educativa, creada per l’Institut Català de les Dones, la Direcció General de Joventut, la Cooperativa Candela i l’entitat La Bonne-Centre de Cultura de dones Francesca Bonnemaison, que parteix d’una exposició que té una lectura interactiva gràcies a una aplicació mòbil que acompanya als i les joves en el trajecte que es proposa, en forma de joc o experiència, per a promoure una reflexió sobre diferents temes al voltant de les manifestacions de les violències sexuals quotidianes: el sexpreading, els límits i els consentiments en les relacions afectives sexuals i l’assetjament i la cosificació del cos de les dones.

 

L’eina està formada per diferents elements que serveixen per desplegar-la de forma òptima:

- Quatre lones físiques o portes d’entrada

- Una aplicació mòbil que les persones que hi participen han de descarregar en el seu smartphone i que els permetrà dur a terme els tres itineraris virtuals

- Un espai virtual per gestionar l’experiència: www.tabu.cat

- Una guia pedagògica amb una descripció de les sessions i dels continguts de treball, juntament amb una explicació sobre les activitats grupals

- Una guia tècnica de suport perquè els i les professionals aprenguin com es posa en funcionament l’eina

 

Els materials, després de la prova pilot que es va realitzar el curs passat en dos instituts i dos equipaments juvenils, ja estan disponibles per al préstec. Aquesta prova prèvia va permetre millorar l’experiència dels i les participants a nivell tècnic, convertir els continguts en vídeos explicatius, incloure-hi noves propostes de planificació per tal d’oferir més possibilitats d’organitzar les sessions de dinamització i incorporar formació territorialitzada per a les persones dinamitzadores. En aquest sentit, la formació –impartida per la Cooperativa Candela-, s’ha vist com una qüestió clau i indispensable per al bon funcionament de l’eina. Actualment hi ha 12 jocs de materials per al préstec: 2 a Terres de l’Ebre, 2 a Tarragona, 2 a Girona, 2 a Lleida i 4 a Barcelona; però la iniciativa ha tingut una acceptació tan gran que tots els jocs estan ja reservats i no n’hi ha disponibilitat fins al març de 2019.

 

Tabú planteja tres situacions repartides pel recinte o equipament que es visiten en grup i en la que, per jugar-hi, cada participant s’ha de crear una identitat oculta amb un avatar. Quan acaba el joc els grups comparteixen les seves experiències.

 

Es recomana fer servir Tabú amb grups de joves de com a mínim 10 persones i la franja d’edat ideal és dels 13 als 18 anys. L’eina està pensada per adaptar-se a les necessitats de cada espai, per tant, els equips dinamitzadors poden escollir realitzar l’experiència de diferents maneres segons la realitat de cada grup i espai. Des de Tabú es proposen planificacions en sis sessions, en tres sessions o en una única sessió, però cap opció és definitiva, el que compta és el treball artesanal de les persones dinamitzadores i la capacitat d’adaptar l’eina a cada realitat!

 

Més informació:
Tabú.cat
Vídeos Youtube Tabú
Les relacions entre joves i la reproducció del masclisme
Espai virtual per gestionar l'experiència


Opina

Configuració
 • __2393__ 10.333 15 👍 2.071
  “Ei! Què fem aquesta nit? Sortim a lligar?”, (...) has sentit o fet servir mai aquestes expressions? Malauradament, són força habituals, i encara que no t’ho sembli són una forma de violència sexual.

  esteu completament malalts
 • __33069__ 83 👍 45
  Els homes tenen una cosa que els penja, i després de sortir d'un cony es passen gairebé tota la vida volent entrar en un altre.
  Per lligar han de dir tonteries a veure quina cau enlluernada, i entre ells parlen com a homes que són, però vaja que si de cas es la tallem a tots en néixer i to arreglao.
  Perquè al final s'acabarà comparant el dir "guapa" amb una violació.
 • __33130__ 23
  El progrés és bona cosa l'excés és una gàbia amb barrots d'or.
  Cada vegada és pitjor, massa smartphones massa fotografies i massa llibertat.
Publicitat
Publicitat

Fòrums

 • 9.251.636 missatges
 • 219.468 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat