Notícia

Barcelona acull la 4a trobada del projecte EuroCohort

Un projecte que té per objectiu dissenyar i impulsar una enquesta europea sobre infància i joventut que esdevingui una Infraestructura de Recerca a nivell europeu

Els propers 23 i 24 d’octubre es reuniran a Barcelona més de 50 experts de diferents universitats europees que formen part del consorci de recerca que està desenvolupant l’European Cohort Development Project (ECDP) en què participa l’Observatori Català de la Joventut. Es tracta d’un projecte que té per objectiu dissenyar i impulsar una enquesta europea (EuroCohort) sobre infància i joventut que esdevingui una Infraestructura de Recerca a nivell europeu.

L’enquesta EuroCohort està dissenyada com una enquesta pànel (en què s’entrevista a les mateixes persones en les diferents onades) que proporcionarà informació longitudinal sobre el benestar subjectiu i objectiu d’infants i joves. En la primera onada s’entrevistaran als progenitors dels nounats i a infants de set anys. EuroCohort seria la primera enquesta pànel europea dirigida a nounats i infants que proporcionaria informació inèdita, comparable, rigorosa i actualitzada sobre la situació i necessitats d’aquests col·lectius.

El benestar infantil i juvenil és una qüestió que ha pres un especial relleu durant la recent crisi econòmica, ja que aquests dos col·lectius han estat els més afectats arreu d’Europa. Per exemple:

  • a nivell català, des del 2008 fins el 2017 la pobresa infantil (menors de 16 anys) ha passat del 23,3% al 28,5% i la pobresa juvenil (de 15 a 29 anys) ha passat del 18,1% al 24,3%).
  • a nivell espanyol, des del 2008 fins el 2017 la pobresa infantil (menors de 16 anys) ha consolidat la seva extensió (ha passat del 26,8% al 28,1%) i la pobresa juvenil (de 15 a 29 anys) ha crescut amb força (ha passat del 18,1% al 28,5%).

A més a més, hi ha un ampli consens acadèmic en què les experiències viscudes durant la infància i la joventut sovint tenen efectes que duren al llarg de la vida de les persones, afectant a aspectes com la qualitat de vida, la productivitat, la utilització dels serveis socials o la transmissió intergeneracional de la pobresa. Per aquest motiu millorar les intervencions en aquestes etapes de la vida és un objectiu prioritari de les administracions públiques. En aquest sentit, una enquesta pànel és especialment rellevant ja que no només ofereix informació sobre el moment actual sinó també sobre els mecanismes a través dels quals es generen les situacions de benestar o vulnerabilitat.

ECDP és un projecte finançat amb 2.048.880 € pel call INFRADEV del programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea. INFRADEV està destinat a promoure el desenvolupament de noves infraestructures de recerca. Al projecte ECDP hi participen més de 60 investigadors de 16 institucions de recerca de 13 estats membres de la Unió Europea. L’Agència Catalana de la Joventut, a través de l’Observatori Català de la Joventut, forma part del consorci de recerca, que està dirigit pel catedràtic Gary Pollock, un expert en benestar infantil i juvenil de la Manchester Metropolitan University. ECDP va començar el gener de 2018 i finalitzarà el juny de 2019.


Opina

Configuració
Publicitat
Publicitat

Fòrums

  • 9.266.596 missatges
  • 219.999 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat