Notícia

El Govern invertirà 284,5 milions d'euros en polítiques de joventut aquest 2017

El Consell Executiu ha aprovat el Pla d’Actuació de Polítiques de Joventut 2017-2020 que, segons la consellera Bassa, és una “aposta ambiciosa i compromesa per transformar la vida dels joves”

El Govern ha aprovat aquest matí el Pla d’Actuació de Polítiques de Joventut 2017-2020, el document que traça les línies estratègiques i prioritàries que l’executiu impulsa i desplega com “una aposta ambiciosa i compromesa per transformar la vida de joves tan a nivell d'iniciativa com a nivell econòmic”, segons la consellera de Treball, Benestar i Famílies, Dolors Bassa, que ha comparegut conjuntament amb el conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, durant la roda de premsa posterior per explicar els acords de Govern. Per Bassa, aquest Pla “té un enfocament clar cap a polítiques públiques” i vol donar resposta “als reptes dels joves pels propers quatre anys”.

La reunió del Govern també ha servit per aprovar el Pla Anual de Polítiques de Joventut 2017, que concreta els objectius, les mesures i les actuacions que els departaments duen a terme per tal de promoure l’emancipació i la millora de la vida dels joves. El Pla aprovat específicament per al 2017 conté un previsió de 529 actuacions per valor de 284,5 milions d’euros, 24,5 milions més que els executats l’any 2016. 

Aquestes actuacions donen resposta als objectius i als set reptes del Pla Nacional de Joventut de Catalunya (PNJCat), que són: aconseguir l’èxit en la trajectòria educativa; en la transició laboral; en la transició domiciliària; promoure una vida saludable; avançar cap a la corresponsabilitat, l’apoderament i la participació de les persones joves en els afers col·lectius; universalitzar la cultura entre la població juvenil que respongui a uns objectius educatius i socialment cohesionadors; i avançar cap a un nou model de país i de societat cohesionada, vertebrada territorialment, sostenible i inclusiva.

Els dos reptes amb més inversió són els de treball i ocupació, amb 163 milions d’euros i 90 actuacions, i els de la cohesió, la lluita contra les desigualtats i la inclusió, amb una inversió de 48 milions i 91 actuacions.

Pel que fa al Pla estratègic 2017-2020, preveu, d’una banda, actualitzar les prioritats i l’operativitat d’una cartera de serveis en Joventut i, de l’altra, fer de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil, una xarxa de xarxes i punts de referència per als joves. Així mateix, el Pla inclou una menció específica per abordar un model productiu social i just, apostant per noves modalitats com l’emprenedoria social, el cooperativisme i l’economia col·laborativa.

Fomentar el retorn dels joves que han hagut d’emigrar per motius laborals, i facilitar l’arrelament dels joves al món rural, és també una línia estratègica pionera d’aquest pla, així com el canvi de paradigma en l’abordatge de la salut, a través de l’impuls de les habilitats per la vida i l’educació emocional com a enfocament transversal. A més a més, s’incorpora una reflexió sobre el nou model relacional entre l’Administració i els joves que estableix la corresponsabilitat i l’apoderament juvenil com a pilars.

Per últim, el Pla recull una aposta clara per potenciar les mesures a favor de la igualtat, la perspectiva de gènere i la prevenció de violències entre joves, així com fomentar la interculturalitat i la inclusió en el disseny de les polítiques.

Les actuacions previstes i els diners que es destinaran als diferents reptes i d’altres actuacions aquest 2017 són els següents:

 • Repte 1. Educació: 74 actuacions i 19,50 M€
 • Repte 2. Treball: 90 actuacions i 163,11 M€
 • Repte 3. Habitatge: 18 actuacions i 19,30 M€
 • Repte 4. Salut: 75 actuacions i 17,19 M€
 • Repte 5. Participació: 49 actuacions i 7,04 M€
 • Repte 6. Cultura: 74 actuacions i 2,29 M€
 • Repte 7. Cohesió i inclusió social: 91 actuacions i 48,12 M€
 • Eix instrumental: 48 actuacions i 5,43 M€
 • Iniciatives transversals: 10 actuacions i 2,59 M€

A banda dels set reptes, el Pla Anual també es nodreix d’un eix instrumental, basat en la recerca i generació de coneixement en matèria de joventut (com ara l’Enquesta a la Joventut de Catalunya), el suport al desplegament de les polítiques al món local (com són les subvencions per a Plans Locals de Joventut) i l’accés a serveis adreçats a joves i les relacions internacionals.

Així mateix, el Pla també compta amb unes iniciatives transversals: la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil, que l’any passat va atendre 858.217 joves als 296 Punts d’Informació Juvenil i les 39 Oficines Joves que en formen part; el programa Garantia Juvenil, que fins ara ha beneficiat 70.844 joves; i la mobilitat internacional dels joves, que compta amb programes com ara Eurodissea, Erasmus + i el Portal Móncat o, de manera prioritària, l’execució del paquet de mesures del Govern per afavorir el retorn dels joves que han emigrat involuntàriament per motius laborals.


Opina

Configuració
 • Proletari català 2.922 9 655 👍 535
  La única manera de ajudar eLs joves de manera afectiva és donanLis diners per que emigrin, tenim un 50% de atur juveniL, que aLgú faigui aLgu de una puta vegada, portem 10 anys de crisis i no s'ha fet res efectiu per paliar eLs efectes, ni una trista renda basica universal de 200 euros, aixo si, abui mateix em  trobu el vei marroqui a l'acensor, l'hi preguntu de que treballa i va i em deixa anar que no treballa d'es del 2011, que d'es d'alesores viu d'ajudes i ja està. 

  Cita: Fomentar el retorn dels joves que han hagut d’emigrar per motius laborals

  Ens gastem diners per que els nostres refugiats economics que han fet un esforç per trobar una feina a l'estranger, tornin a un país on només hi ha feina per a la meitat dels joves, i a l'hora ens gastem diners perque els estrangers es quedin vivint aqui sense feina.

  No entenc perque es fomenta que els joves auctoctons passin miseria, i a l'hora es fomenta que tinguem més inmigració, que reventa més el mercat de treball i encara posa els joves en una cituació més precaria.
Publicitat
Publicitat

Novetats

Fòrums

 • 9.226.624 missatges
 • 218.633 temes
Accedeix als fòrums Normes dels fòrums
Publicitat